Ceai bogat în minerale pentru tonifierea sistemului nervos

Articol documentat

Utilizarea plantelor medicinale pentru tonifierea sistemului nervos este o abordare eficientă, deoarece acestea au o compoziție și acțiune complexă.  Nutrienții diverși pe care îi conțin hrănesc și susțin funcția sistemelor corpului.

Vă propunem o rețetă de ceai bogat în minerale pentru tonifierea sistemului nervos.

Ceai pentru sistemul nervos

Ceai pentru sistemul nervos

Nutrienți esențiali pentru sistemul nervos

Pentru funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos trebuie să consumăm carbohidrați, grăsimi și proteine.

Sănătatea mentală și emoțională depinde însă și de micronutrienți, precum vitamine și minerale.

Vitaminele (mai ales cele din complexul B), mineralele, carotenoidele și acizii grași, au un rol esențial în dezvoltarea și menținerea sistemului nervos, îndeosebi la copii și la vârstnici.

Dintre minerale, cele mai importante pentru sistemul nervos sunt magneziu, calciul, zincul și seleniul.

Unele plante conțin în mod natural aceste minerale. În rețeta de ceai de mai jos veți găsi cele mai bune alegeri la acest capitol.

Citește și – Plante benefice pentru sistemul nervos

Ceai pentru sistemul nervos – rețetă

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de zmeur
  • 1 lingură de paie de ovăz verde
  • ½ lingură de urzici
  • ½ lingură de tei
  • ½ lingură de nalbă
  • ¼ lingură de cătușnică
  • ¼ lingură de rădăcină de lemn-dulce
  • opțional, câteva petale de trandafir

Preparare

Amestecați toate plantele în cantitățile indicate. Pentru prepararea ceaiului veți folosi 1 lingură de amestec de plante la 1 cană de apă clocotită.

Lăsați la infuzat sub capac 20 de minute, apoi strecurați. Unii botaniști recomandă o infuzie de durată mai lungă, de circa 4-6 ore, pentru o mai bună extragere a nutrienților din plante.

Citește și – POLENUL îmbunătățește starea EMOȚIONALĂ și sistemul NERVOS, înlătură TRISTEȚEA și OBOSEALA

Beneficiile plantelor incluse în rețeta de ceai

Frunzele de zmeur au fost consumate din vechi timpuri pentru suportul nutrițional pe care îl oferă. Sunt foarte bogate în vitaminele A, C și E, în calciu, fier și potasiu. Sunt de asemenea renumite pentru efectele lor tonice asupra uterului.

Ovăzul verde se referă la paiele sau tulpinile și frunzele ovăzului, recoltate în perioada în care planta este tânără și verde. Este asociat cu numeroase beneficii, inclusiv cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a dispoziției.

Iarba de ovăz verde este bogată în fier, zinc și mangan. Este consumată cu precădere pentru combaterea stresului și insomniei și creșterea performanței fizice și mentale. Îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea la persoanele cu tulburări în acest domeniu.

Pe lista plantelor cu efecte benefice asupra sistemului nervos este inclusă și urzica. Aceasta reduce inflamația cauzată de stres.

Este o sursă excelentă de nutrienți. Conține foarte multe proteine, fibre, polifenoli, poliaharide, flavonoide, calciu, magneziu, fier, zinc, seleniu, vitamina C, vitaminele D, E, F, K și B, serotonină și acetilcolină.

Un studiu recent a arătat că antioxidantul quercetina – regăsită și în urzici – protejează celulele creierului, îmbunătățește funcțiile mentale și memoria. Poate fi utilă și împotriva depresiei și anxietății.

Urzicile contribuie la purificarea sângelui, combate sindromul oboselii cronice și tonifică întregul organism.

Citește și – Salcâmul calmează sistemul nervos (nevroză, tensiuni sufletești, iritabilitate, depresie, anxietate, gol afectiv)

Surse articol:

1. Nutri-Facts, Micronutrients and the nervous system: https://www.nutri-facts.org/en_US/news/micronutrients-and-the-nervous-system.html
2. Jill Mallory, Red Raspberry Leaf, Postdates Pregnancy in Integrative Medicine (Fourth Edition), 2018,: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/red-raspberry-leaf
3. Kelli McGrane, Can Oat Straw Extract Improve Your Health? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/oat-straw-extract
4. Cedar Mountain Herb School, NERVOUS SYSTEM, ANXIETY, AND STRESS RELIEF: https://www.cedarmountainherbs.com/nervous-system-anxiety-stress-relief/
5. Reboot Center, The Amazing Health Benefits of Stinging Nettles: https://rebootcenter.com/stinging-nettles/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.