Cataplasma cu tătăneasă vindecă țesuturile și oasele rupte – cum să o folosești
Tătăneasa vindecă rănile adânci și suferințele oaselor. Este unul din cele mai prețioase remedii pentru rănile severe și țesuturile afectate în profunzime.
Tătăneasa (Symphytum officinale) – supranumită și „regele plantelor”, are o putere uriașă de vindecare a rănilor vechi. Ajută la repararea țesuturilor, a rupturilor de ligamente, a fracturilor sau a articulațiilor dislocate.
Cuprins
Tătăneasa – planta oaselor și a rănilor adânci
Aplicarea externă a plantei este considerată o terapie valoroasă pentru problemele articulațiilor și durerilor musculare. Utilizările sale au fost aprobate de experții din cadrul Comisiei E. a Germaniei.
Efectele farmacodinamice ale tătănesei se datorează în mare parte acidului rosmarinic și alantoinei. Planta accelerează sudarea oaselor rupte prin faptul că promovează formarea calusului.
Citește și – Vă dor articulațiile sau mușchii? Tătăneasa este cel mai bun leac din natură!
În ce afecțiuni ajută tătăneasa
Studiile moderne au confirmat eficiența sa în tratamentul durerilor, inflamațiilor musculare și articulare, artritei degenerative, mialgiei acute la spate, entorse, contuzii, luxații și alte accidentări la sportivi și copiii peste 4 ani.
Iată în ce boli o poți folosi:
- dureri musculare
- dureri de spate
- umflături articulare și musculare
- inflamații ale pielii
- osteoartrită
- contuzii și distorsiuni
- epicondilită
- tendovaginită
- periartrită
- tendinită
- leziuni ale articulației genunchiului
- gonartoză non-activă
- mastită
- fracturi
Tătăneasa poate fi folosită și în leziunile mai minore, precum vânătăi, mușcături sau înțepături de insecte, julituri, zgârieturi și arsuri.
Pentru rănile adânci, cel mai bine funcționează cataplasma cu frunze de tătăneasă.
Cataplasma cu tătăneasă – preparare
Ingrediente
- 3-4 frunze verzi de tătăneasă
- 1-2 lingurițe de semințe de in
- 3-4 linguri de apă
Cum se face cataplasma cu tătăneasă
Frunzele de tătăneasă se culeg din zone nepoluate, ferite de traficul stradal.
Se taie mărunt și se pun în vasul blenderului sau a robotului de bucătărie. Dacă folosiți blenderul vertical, puneți-le într-un borcan.
Adăugați semințele de in și puțină apă, numai cât să acopere plantele. Pulsați de câteva ori, până când rezultă o pastă groasă.
În cazul în care compoziția este prea groasă, mai puneți puțină apă. Dacă este prea lichidă/moale, mai puneți frunze de tătăneasă sau scurgeți excesul printr-o sită sau printr-un tifon.
Este indicat ca pasta să fie cât mai groasă pentru a adera mai bine la piele.
Cum se folosește cataplasma cu tătăneasă
Pasta de tătăneasă și semințe de in se aplică direct pe regiunea afectată. Acoperiți rana cu o pânză de bumbac sau cu un tifon.
Înfășurați locul cu o folie de plastic pentru a împiedica pătrunderea aerului și a păstra umiditatea cataplasmei. La final, fixați cataplasma cu un bandaj.
Lăsați pasta de tătăneasă să acționeze 2-3 ore.
Citește și – VARICELE și ULCERUL VARICOS se tratează cu frunze de TĂTĂNEASĂ
Cât durează tratamentul cu tătăneasă
Într-un studiu, cercetătorii au folosit o pastă obținută din rădăcini de tătăneasă. Participanții la experiment au aplicat pasta de tătăneasă de 1-2 ori pe zi, iar durata medie a tratamentului a fost de 11 zile.
Tătăneasa poate fi folosită și sub formă de cremă, unguent sau alifie. Studiile au arătat că în cazul luxațiilor, contuziilor, durerilor musculare și bolilor articulare, crema a fost aplicată de 2-3 ori pe zi, iar durata medie a tratamentului a fost de 11 zile.
Pe durata ambelor tratamente – cu pastă sau cremă de tătăneasă – rigiditatea articulară, sensibilitatea, inflamația și simptomele de durere în timpul mersului, în repaus și noaptea s-au redus semnificativ.
Dacă leziunea este severă, cataplasma cu tătăneasă se poate aplica 2 săptămâni consecutiv.
Citește și – TĂTĂNEASA, planta-minune care vindecă felurite DURERI și RĂNI
Cum să păstrați cataplasmele cu tătăneasă în congelator
Dacă rana este severă și intenționați să aplicați cataplasma cu tătăneasă câteva zile sau săptămâni la rând, este bine să faceți o pastă mai mare de tătăneasă și să o congelați.
De altfel, nu se știe niciodată când putem suferi un accident sau o leziune profundă. De aceea este bine să ne luăm măsuri de precauți și să facem rezerve de tătăneasă pentru sezonul rece.
Pasta de tătăneasă poate fi păstrată foarte bine în congelator. Se întinde pe foi de copt tăiate în pătrate sau dreptunghiuri. Se nivelează cu o spatulă.
Foile de hârtie cu tătăneasă se pun în congelator. După ce îngheață, se pot muta în pungi de plastic. etichetați pungile să știți ce aveți în ele. Altfel riscați să le confundați cu alte verdețuri folosite la mâncare! Mare atenție, așadar în acest sens.
Contraindicații la tătăneasă
Această plantă este deosebit de eficientă pentru uz extern. Nu este însă recomandată pentru uzul intern, deoarece conține alcaloizi toxici.
Inclusiv tratamentul extern cu tătăneasă nu trebuie să dureze mai mult de 3-4 săptămâni. Chiar și atunci când este aplicată pe leziuni închise, substanțele ei sunt absorbite prin piele și pot ajuta în fluxul sanguin.
Poate fi folosită și la copii, dar după ce aceștia au împlinit 4 ani.
Din cauza toxicității asociate, tătăneasa nu trebuie utilizată extern pe perioada sarcinii sau alăptării. Este de asemenea contraindicată persoanelor cu boli grave de ficat sau ficat intoxicat.
Alte rețete cu tătăneasă:
1. Alifie de tătăneasă cu propolis – pentru calmarea durerilor articulare agravate de frig
2. Ulei de tătăneasă – beneficii şi Ppreparare
3. Cremă de tătăneasă – utilă în fracturi, entorse, dureri articulare, reumatice și musculare
4. Dureri articulare și ulcer varicos – unguent de tătăneasă (rețetă)
Surse articol:
1. Christiane Staiger, Comfrey root: from tradition to modern clinical trials, Wien Med Wochenschr. 2013 Feb; 163(3-4): 58–64. Published online 2012 Dec 7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/
2. Spirae Herbs, Comfrey Poultices for Deep Tissue Injuries: https://spiraeaherbs.ca/comfrey-poultices-for-deep-tissue-injuries/