Cum să folosești pătrunjelul pentru riduri, pete, pistrui și cearcăne

Pătrunjelul este un remediu eficace contra ridurilor, petelor, pistruilor, cearcănelor, coșurilor și acneei.

Într-una din cărțile sale cu rețete cosmetice, dr. Marc Bosquet recomandă aplicarea pătrunjelului pe ten sub forma unei loțiuni.

Patrunjel pentru pete, pistrui, riduri, cearcane

Patrunjel pentru pete, pistrui, riduri, cearcane: Benzoix – www.freepik.com

Beneficiile pătrunjelului pentru piele

Toate părțile pătrunjelului pot fi exploatate în scop culinar, medicinal și cosmetic. Această plantă este bogată în vitaminele A, C și K. Conține minerale importante pentru piele, precum calciu, potasiu, zinc, mangan și cupru.

Este totodată o sursă bună de antioxidanți valoroși, precum carotenoide și flavonoide).

Pătrunjelul are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și anti-îmbătrânire. Reduce aspectul ridurilor și a liniilor de expresie.

Stimulează producția de colagen și repararea celulelor afectate ale pielii. Pătrunjelul ajută pielea să arate mai tânără și mai suplă.

Citește și – Pătrunjelul, leurda, păpădia și urzicile  ajută la curățarea tenului (cum să le folosim)

Datorită acțiunii sale antibacteriene, poate fi util împotriva acneei. Pătrunjelul atenuează excesul de sebuum și poate preveni apariția acneei.

Totodată, pătrunjelul reduce iritația și roșeața pielii. Proprietatea sa cea mai cunoscută este aceea de a uniformiza culoarea pielii.

Vitamina C pe care o conține din belșug este responsabilă pentru reducerea hiperpigmentării pielii. Mai bine spus, pătrunjelul deschide pielea la culoare și diminuează petele.

Cum să folosești pătrunjelul pentru ten

Pătrunjelul poate fi utilizat la prepararea de săpunuri și loțiuni. Sau îl putem zdrobi și aplica sub formă de cataplasmă sau suc direct pe porțiunile de piele afectate de pete sau pistrui sau pe zonele ridate.

În continuare vă oferim câteva rețete cu pătrunjel pentru tenul problematic.

Loțiune cu pătrunjel pentru riduri, pete și pistrui

Această rețetă este recomandată de dr. Marc Bosquet.

Ingrediente

  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 litru de apă

Preparare

Spălați pătrunjelul și tocați-l mărunt. Puneți-l într-un ibric împreună cu apa, pe foc. Lăsați să fiarbă 10 minute, apoi strecurați ceaiul printr-un tifon. Păstrați loțiunea într-o sticlă, la frigider.

Se tamponează fața cu o vată înmuiată în ceaiul de pătrunjel. Sau se folosește o dischetă demachiantă. Autorul ne sfătuiește să folosim acest remediu ca loțiune de dimineață și de seară.

Citește și – Masca din pătrunjel verde pentru ten (pete, coșuri, acnee)

Pastă de pătrunjel și lămâie pentru curățarea petelor de pe ten

Ingrediente

  • frunze verzi de pătrunjel
  • apă distilată
  • câteva picături de suc de lămâie
  • 1 linguriță de miere

Preparare

Spălați frunzele de pătrunjel și puneți-le în blender cu puțină apă distilată încălzită. Mixați până rezultă o pastă fină. Adăugați mierea și câteva picături de zeamă de lămâie.

Aplicați pasta pe petele de pe față și lăsați să acționeze câteva minute.

Pătrunjel cu iaurt pentru albirea tenului

Ingrediente

  • 1 lingură de iaurt
  • 1 lingură de fulgi de ovăz
  • câteva frunze de pătrunjel

Preparare

Tocați mărunt frunzele de pătrunjel. Amestecați-le într-un bol cu iaurtul și fulgii de ovăz. Trebuie să obțineți o pastă fină.

Aplicați masca pe fața curată și lăsați să acționeze 20 de minute.

Pătrunjelul ajută și la reducerea cearcănelor (cercuri negre sub ochi).

Aplicați frunze zdrobite de pătrunjel pe locurile afectate de înțepăturile de insecte. Pătrunjelul va calma imediat iritația.

Citește și – Pătrunjelul – leacul verde din grădină

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Pătrunjel, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 76
2. Annie Jangam, Monica Auslander Moreno, Parsley: 10 Potential Benefits And Uses, Nutrition, How To Make Tea, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-parsley/
3. Nate Masterson, Top Parsley Benefits For Skin Explained, Maple Holistics: https://www.mapleholistics.com/blog/parsley-for-skin/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.