Tinctura de urzică și turmeric ameliorează durerile articulare

Tinctura de urzică și turmeric poate fi un remediu ajutător pentru persoanele care au probleme cu articulațiile.

Atât urzicile, cât și turmericul au proprietăți antiinflamatoare puternice. Ambele sunt renumite pentru capacitatea lor a de a atenua durerile și inflamațiile articulare.

Tinctura de urzici si turmeric

Tinctura de urzici si turmeric

Tinctură de urzică și turmeric pentru articulații – rețetă

Ingrediente

  • 1 cană de frunze de urzici
  • 2 căni de rădăcini de turmeric
  • 2 căni de votcă
  • 4 căni de apă

Cum se face tinctura de urzică și turmeric

Puneți apa într-o cratiță, la foc mare. Adăugați frunzele de urzică și aduceți la punctul de fierbere. Lăsați-le să dea câteva clocote, apoi opriți focul.

Cu o paletă, scoateți urzicile pe o farfurie. După ce s-au răcorit, tocați-le mărunt pe un tocător de lemn.

Curățați rădăcina de turmeric și tocați-o și pe ea mărunt.

Puneți urzicile și turmericul mărunțite într-un borcan. Turnați peste ele vodca. Alcoolul trebuie să depășească nivelul plantelor cu circa 7 cm.

Puneți capacul și închideți borcanul ermetic. Așezați-l undeva într-un loc călduros și ferit de lumina soarelui.

Plantele se lasă la macerat în alcool cel puțin 1 lună (circa 4-6 săptămâni). Trebuie să agitați borcanul zilnic în perioada de macerare.

Când ați decis că tinctura este gata, strecurați alcoolul și îndepărtați plantele.

Transferați tinctura obținută în sticle brune (închise la culoare). Se păstrează într-un loc răcoros și întunecos. Are o durată lungă de valabilitate.

Însă este indicat să o consumați în decursul primului an de la preparare. Nu uitați să etichetați sticluțele cu numele produsului și data preparării.

Mod de utilizare și indicații terapeutice

Tinctura de urzică și turmeric poate fi folosită în umflături, dureri cauzate de artrită sau rigiditate articulară și probleme de mișcare.

Se consumă câte 5 picături de tinctură de urzică și turmeric, de 2 ori pe zi. Se adaugă într-un sfert de pahar cu apă sau ceai.

Citește și – 12 alternative naturale la Aspirină și Ibuprofen pentru durerile articulare

Beneficiile ingredientelor folosite

Combinația dintre urzici și turmeric se bazează pe faptul că ambele plante au compuși cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice.

Urzica

Utilizarea urzicile în tratamentul durerilor articulare datează din vremea romanilor.

Un studiu controlat, publicat în 2008 în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine”, a confirmat utilizările antice ale urzicii în tratamentul durerilor.

Studiul a fost realizat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 80 de ani, cu dureri de genunchi cauzate de osteoartrită la genunchi.

Tratamentul cu urzică a fost considerat de pacienți plăcut, deoarece este natural. A fost bine tolerat de participanți. Înțepătura cauzată de urzici au fost percepute ca niște o iritație minoră.

Frunzele de urzici conțin perișori bogați în siliciu. Când aceștia pătrund în piele, se eliberează anumiți compuși care stimulează neuronii legați de durere și reduc durerea musculo-scheletică.

Citește și – Alifie de urzică pentru dureri articulare, reumatice, sciatică (rețetă)

Un studiu explorator a arătat că persoanele care folosesc urzica pentru tratarea durerilor articulare sunt mulțumite de efectul plantei.

99% dintre participanții la interviu au declarat că urzica este foarte folositoare în calmarea durerilor articulare. Câțiva respondenți au mărturisit că s-au vindecat complet în urma tratamentului.

Nu au fost raportate efecte secundare, cu excepția unor mâncărimi pasagere, cauzate de urticarie.

Urzica poate fi așadar considerată o terapie eficace, sigură și ieftină pentru controlul durerilor articulare și îmbunătățirea mobilității articulare.

Un alt studiu, apărut în anul 2000 în „Journal of the Royal Society of Medicine” a demonstrat că urzica reduce semnificativ durerile de osteoartrită la degetul mare sau arătător.

Participanții au fost 27 de pacienți cu dureri de osteoartrită la baza degetului mare sau arătător. Aceștia au aplicat frunze de urzică pe regiunea dureroasă o dată pe zi, timp de 1 săptămână.

Frunzele de urzică pot fi folosite și extern. Se aplică pe regiunile dureroase 30 de secunde, timp de 7 zile.

Turmeric

Compușii cu proprietăți antiinflamatoare precum este turmericul poate ajuta la ameliorare diverselor tipuri de artrită.

Studiile au arătat că persoanele cu osteoartrită au raportat o îmbunătățire a durerii, funcției fizice și a calității vieții în urma administrării de curcumină.

Pentru cei care nu știu, curcumina este substanța activă din turmeric. Acest compus poate reduce nevoia de analgezice. Eficiența sa a fost comparată cu cea a antiinflamatoarelor sintetice, precum Ibuprofen sau Diclofenac.

În studiile umane clinice, turmericul a fost folosit în doze de 1-10 g pe zi.

Atenție, turmericul poate crește efectul medicamentelor anticoagulante și antiplachetare.

Citește și – Cum să folosești turmericul pentru durerile articulare

Surse articol:

1. Herba Zest Nettle, and Turmeric Tincture for Joint Health: https://www.herbazest.com/remedies/nettle-and-turmeric-tincture-for-joint-health
2. C Randall, K Meethan, H Randall, F Dobbs, Nettle Sting of Urtica Dioica for Joint Pain–An Exploratory Study of This Complementary Therapy, Clinical Trial Complement Ther Med. 1999 Sep;7(3):126-31: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10581821/
3. Colin Randall, Andy Dickens, Adrian White, Hilary Sanders, Mary Fox, John Campbell, Nettle Sting for Chronic Knee Pain: A Randomised Controlled Pilot Study, Randomized Controlled Trial Complement Ther Med. 2008 Apr;16(2):66-72: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18514907/
4. C Randall, H Randall, F Dobbs, C Hutton, H Sanders, Randomized Controlled Trial of Nettle Sting for Treatment of Base-Of-Thumb Pain, Clinical Trial J R Soc Med. 2000 Jun;93(6):305-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10911825/
5. Versus Arthritis, Stinging Nettle: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/stinging-nettle/
6. Kok-Yong Chin, The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis, Drug Des Devel Ther. 2016; 10: 3029–3042: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5036591/
7. Robert H. Shmerling, Curcumin for arthritis: Does it really work? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/curcumin-for-arthritis-does-it-really-work-2019111218290
8. Versus Artrhitis, Turmeric: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/turmeric/

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.