Ceai de oregano pentru indigestie, gaze și balonare

Știai că ceaiul de oregano poate ajuta la ameliorarea disconfortului digestiv? Este util în episoadele de indigestie, gaze, flatulență și balonare.

Vezi cum se prepară, cum se consumă și ce alte beneficii are!

Ceai de oregano digestie

Ceai de oregano digestie

Ceai de oregano pentru digestie – rețetă

Ingrediente

 • 1 crenguță verde de oregano (sau 2 lingurițe de oregano uscat)
 • 2 căni de apă clocotită
 • 1 linguriță de miere

Preparare

Puneți apa la fiert. Când clocotește, adăugați oregano și stingeți focul. Acoperiți cu capacul și lăsați la infuzat 10 minute. Strecurați și adăugați miere, pentru îndulcire.

Ceaiul de oregano se servește cald. O cană pe zi este tot ce aveți nevoie pentru menținerea sănătății intestinale.

Dacă vă confruntați cu probleme digestive acute, puteți consuma câte 3 căni de ceai de oregano pe zi.

Ce alte beneficii are oregano

Oregano este utilizat în scop medicinal încă din antichitate. Vechii greci și romanii aplicau frunzele plantei pe piele, pentru atenuarea durerilor musculare. Îl foloseau și ca antiseptic extern.

În sistemele de medicină tradițională este întrebuințat în crampe, diaree, indigestie și astm. În Grecia, ceaiul de oregano este un remediu popular pentru răceli și stomac deranjat.

Citește și – Oregano mărește forța sistemului imunitar împotriva bacteriilor și fungilor

Studiile realizate în ultimii ani au demonstrat că oregano are numeroase proprietăți farmacologice:

 • antimicrobiene
 • antivirale
 • antifungice
 • antispasmodice
 • antiinflamatoare
 • antioxidante
 • anti-proliferative (în cancer)
 • neuroprotectoare

Se remarcă prin efectele sale antibacteriene. Uleiurile sale volatile (timol și carvacrol) au capacitatea de a inhiba bacterii puternice, precum Stafilococul auriu sau Pseudomonas aeruginosa.

Cercetătorii mexicani au descoperit că oregano este mai eficient împotriva infecțiilor cu Giardia lamblia decât Tinidazol (un medicament antimicrobian de sinteză).

Cei mai valoroși compuși activi din oregano sunt carvacrol și timol. Aceștia sunt răspunzători în mare parte pentru acțiunea terapeutică diversă a plantei.

Carvacrolul are o eficiență dovedită împotriva norovirusului murin – o specie de norovirus întâlnit la șoareci. Acest compus inactivează virusul în decurs de o oră de la expunere.

Cercetătorii sunt de părere că carvacrol poate inhiba și norovirusul care afectează oamenii. Infecția cu norovirus se manifestă prin dureri abdominale, vărsături bruște și diaree.

Citește și – Uleiul de oregano – cel mai puternic antibiotic recunoscut de știință

Oregano are o capacitate antioxidantă remarcabilă. Este de 42 de ori mai puternic în acest sens decât merele, de 12 ori mai puternic de portocalele și de 4 ori mai puternic decât afinele.

Pe lângă antioxidanți, oregano mai conține vitamina K, fier, calciu și mangan.

Totodată, este o sursă bună de fibre. Aceste substanțe se leagă de sărurile biliare și de toxinele cu potențial cancerigen din colon și le elimină.

Fibrele descompun colesterolul pentru a crește producția de săruri biliare. De aceea alimentele bogate în fibre ajută la scăderea concentrației de colesterol din sânge și totodată la prevenirea cancerului de colon.

Folosiți oregano mai des la gătit. Îl puteți presăra pe pizza sau adăuga în sosuri de roșii sau dressing-uri pentru salate. Se combină bine cu ceapă, usturoi, ciuperci, ouă (omletă).

Pentru a extrage aroma și proprietățile plantei, puteți pune câteva crenguțe de oregano la macerat în ulei de măsline.

Citește și – Ulei de oregano – cum să îl prepari și la ce să îl folosești

Surse articol:

1. Herba Zest, Oregano Tea for Digestive Relief: https://www.herbazest.com/remedies/oregano-tea-for-digestive-relief
2. Singletary, Keith, Oregano: Overview of the Literature on Health Benefits, Nutrition Today: May-June 2010 – Volume 45 – Issue 3 – p 129-138: https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Abstract/2010/05000/Oregano__Overview_of_the_Literature_on_Health.9.aspx
3. D H Gilling, M Kitajima, J R Torrey, K R Bright, Antiviral Efficacy and Mechanisms of Action of Oregano Essential Oil and Its Primary Component Carvacrol Against Murine Norovirus, J Appl Microbiol. 2014 May;116(5):1149-63: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535822/
4. Magdalena de J. Rostro-Alanis, Juan Báez-González, Cynthia Torres-Alvarez, Roberto Parra-Saldívar, José Rodriguez-Rodriguez and Sandra Castillo, Chemical Composition and Biological Activities of Oregano Essential Oil and Its Fractions Obtained by Vacuum Distillation, Molecules. 2019 May; 24(10): 1904: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6571842/
5. The World’s Healthiest Foods, Oregano: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=73

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.