Ceai pentru congestie pectorală din ghimbir și lemn dulce

În acest articol vă recomandăm un ceai eficient pentru congestie pectorală din rădăcină de ghimbir și lemn-dulce.

Este bine să știți că acestea sunt două din cele mai eficiente plante pentru afecțiunile gâtului. Pentru eficiență maximă, pot fi folosite împreună la prepararea unui ceai vindecător pentru tuse.

Ceai pentru congestie pectorala

Ceai pentru congestie pectorala

Lemnul-dulce

Rădăcina de lemn-dulce conține o substanță numită „glicirizină”, pe care studiile au arătat-o eficientă împotriva stărilor de congestie pectorală.

Glicirizina reduce durata și intensitatea congestiei. De asemenea rădăcina de lemn dulce este bogată în terpenoizi, compuși care au efect antiinflamator asupra tractului respirator și calmează tusea.

Pe lângă această substanță, lemnul-dulce mai conține mentol, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, substanțe amare și fitoestrogeni (hormoni naturali din plante).

Citește și – Lemnul-dulce crește imunitatea, tratează și previne alergiile și afecțiunile respiratorii

Lemnul-dulce este folosit din antichitate în scop medicinal, mai ales în China, Coreea și Tibet. Locuitorii acestor zone asociau planta cu longevitatea și prevenirea bolilor.

Dr. biolog Virginia Ciocan citează capacitatea lemnului-dulce de a mări imunitatea organismului.

Menționează proprietățile sale antiinflamatoare, antispasmodice, expectorante, emoliente asupra tusei, antibacteriene, febrifuge și antialergice.

Mai mult decât atât, lemnul-dulce crește eficiența medicamentelor și întărește organismul în perioada de convalescență.

Ghimbirul

La rândul ei, rădăcina de ghimbir este folosită de milenii în practica medicinală tradițională. A fost întrebuințat pentru răceli, migrene, greață, dureri articulare și hipertensiune.

Ghimbirul este utilizat de sute de ani în afecțiunile aparatului respirator. Studiile au arătat că reduce inflamația și sensibilitatea crescută a celulelor musculare ale căilor respiratorii la diverse substanțe care cauzează spasme.

Compușii săi suprimă reacțiile alergice și pot fi utili în astm. A demonstrat de asemenea efecte antibacteriene.

Citește și – Compresa cu ghimbir pentru tuse și congestie pectorală

Ceai decongestionant din ghimbir și lemn-dulce

Ingrediente

  • 3 felii de rădăcină de ghimbir
  • 30 g de rădăcină de lemn-dulce
  • 1 linguriță de miere
  • 2 căni de apă

Preparare

Nu este nevoie să curățați ghimbirul de coajă. Tăiați pur și simplu 3 felii grosuțe de rădăcină de ghimbir și tocați-le mărunt.

Puneți-le într-un ibric împreună cu apa. Adăugați rădăcina de lemn dulce și amestecați.

Dați focul la mic și lăsați plantele să fiarbă 10 minute. Rețineți că rădăcinile plantelor se prepară sub formă de decoct. Adică trebuie fierte circa 10-20 de minute pentru a extrage principiile active.

Strecurați ceaiul și după ce s-a răcorit, îndulciți cu miere.

Ceaiul de rădăcină de ghimbir și lemn dulce se servește cald. Efectul va fi și mai bun dacă adăugați și puțină zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.

Mod de administrare

Acest ceai este excelent pentru congestia pectorală. Se bea câte 1 cană pe zi în cazurile acute.

Poate fi folosit și ca remediu preventiv, câte 2 ceaiuri pe săptămână.

Rădăcina de lemn-dulce nu trebuie consumată în doze mari sau excesiv, deoarece poate avea efecte secundare nedorite.

Citește și – Plasture pentru tuse și congestie pectorală – rețetă de casă

Surse articol:

1. Herba Zest, Licorice Ginger Tea for Chest Congestion: https://www.herbazest.com/remedies/licorice-ginger-tea-for-chest-congestion
2. Virginia Ciocan, Lemnul-dulce, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 159-163
3. Ann M. Bode and Zigang Dong, The Amazing and Mighty Ginger, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.