Cataplasma cu sunătoare calmează durerile nervoase

Articol documentat

Cataplasmele cu sunătoare pot ajuta la calmarea durerilor nervoase. Acest remediu este dovedit științific.

Sunătoarea este renumită pentru efectele sale pozitive asupra sistemului nervos.

Cataplasma cu sunatoare pentru dureri nervoase

Cataplasma cu sunatoare pentru dureri nervoase

Nenumărate studii au arătat că această plantă reduce depresia și anxietatea. Este totodată, un leac natural contra durerilor de nervi. Are proprietăți antiinflamatoare și poate combate durerile neuropate, durerile articulare și durerile reumatice.

Ce este durerea nervoasă?

Durerea neuropată este o afecțiune complexă, cauzată de o vătămare a nervilor. Este diferită de durerea provocată de țesuturile vătămate, precum durerea articulară.

Durerile nervoase sunt debilitante și afectează de regulă calitatea vieții. Doar un procent mic (40-60%) din cei afectați obțin o ameliorare parțială a durerilor.

Cercetătorii notează că medicamentele disponibile pentru durerea de nervi au o eficiență limitată. În plus, vin la pachet cu o serie de efecte adverse severe.

Citește și – Sunătoarea – calmantul naturii pentru durerile nervoase

Sunătoarea are efect antinevralgic puternic 

Sunătoarea sau pojarnița este folosită cu succes ca agent antidepresiv și anxiolitic. Experimentele pe șobolani au arătat că planta are și efect anti-hiperlagezic, adică atenuează acele dureri cauzate de o sensibilitate excesivă la stimulii dureroși. Acest efect se datorează conținutului de hipericină și hiperforină.

Hipericina și hiperforina afectează nivelul unor neurotransmițători importanți, precum serotonina, dopamina și norepinefrina.

Un studiu publicat în anul 2010 în jurnalul „Biochemical Pharmacology” a dezvăluit că efectul antinevralgic al plantei se datorează în special hipericinei.

În anul 2017, o recenzie apărută în „Journal of Ethnopharmacology” vorbește despre capacitatea acestei plante de a diminua durerile nervoase acute și cronice.

Studiile preclinice pe animale au obținut rezultate bune cu doze mici de extract uscat de sunătoare. Studiile clinice au arătat că sunătoarea are efect analgezic și asupra durerilor dentare.

Citește și – Uleiul de sunătoare calmează durerile de spate, durerile reumatice și sciatice

Cataplasmă cu sunătoare pentru dureri – rețetă

De la sunătoare, în scop medicinal se folosesc părțile aeriene ale plantei, adică tulpinile și florile. Cele mai bune efecte împotriva durerilor se obțin când sunătoarea este aplicată extern.

Pentru a face o cataplasmă, puteți folosi doar florile de sunătoare proaspete. Acestea se zdrobesc cu un sucitor de lemn timp de circa 3 minute.

Puneți-le apoi într-un bol și adăugați puțină apă, cât să rezulte o pastă.

Aplicați cataplasma pe regiunile corpului afectate de dureri nervoase, direct pe piele. Acoperiți cu o folie de plastic și fixați cu o legătoare sau cu un bandaj.

Indicații terapeutice

Cataplasmele și cremele cu sunătoare pot fi utile în:

• nevralgii
• neuropatie diabetică
• dureri de sciatică
• dureri de artrită reumatoidă
• tensiune
• arsuri și mâncărimi provocate de hemoroizi
• vânătăi
• răni (accelerează procesul de vindecare)
• vene varicoase
• arsuri ușoare
• arsuri solare
• tensiune musculară
• umflături, inflamații
• infecții virale (herpes, HIV)

Citește și – Nu există un balsam mai bun pentru răni ca sunătoarea

Precauții și contraindicații la sunătoare

Nu este recomandat să folosiți sunătoarea concomitent cu alte medicamente, mai ales cele pentru depresie sau schizofrenie.

Este important să evitați expunerea la soare în zilele în care aplicați sunătoarea extern, deoarece lumina solară poate face mări sensibilitatea pielii la arsuri.

Surse articol:

1. Cochrane, Herbal products for neuropathic pain: https://www.cochrane.org/CD010528/SYMPT_herbal-products-neuropathic-pain
2. Nicoletta Galeotti, Elisa Vivoli, Anna Rita Bilia, Franco Francesco Vincieri, Carla Ghelardini, St. John’s Wort Reduces Neuropathic Pain Through a Hypericin-Mediated Inhibition of the Protein Kinase Cgamma and Epsilon Activity, Biochemical Pharmacology 2010 May 1;79(9):1327-36: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20045676/
3. Nicoletta Galeotti, Hypericum Perforatum (St John’s Wort) Beyond Depression: A Therapeutic Perspective for Pain Conditions, Review Journal of Ethnopharmacology. 2017 Mar 22; 200:136-146: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28216196/
4. Cynthia Godsey, Diane Horowitz, Rita Sather, St. John’s Wort, University of Rochester: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=StJohnsWort
5. Herba Zest, Anti-inflammatory St. John’s Wort Poultice for Treating Nerve Pain: https://www.herbazest.com/remedies/anti-inflammatory-st-john-s-wort-poultice-for-treating-nerve-pain

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.