Poțiune antigripală – rețetă de dr. Marc Bosquet

Articol documentat

Această poțiune antigripală este recomandată de dr. Marc Bosquet în una din cărțile sale de rețete naturale pentru sănătate.

Cuișoarele sunt ingredientul principal al rețetei. Însă preparatul funcționează prin sinergia tuturor ingredientelor folosite.

Potiune antigripala

Potiune antigripala

Utilizate din vechime ca mirodenie și conservant, cuișoarele au un potențial farmaceutic care merită cunoscut mai bine.

Cuișoarele sunt folosite cu precădere la împrospătarea respirației. Au însă și proprietăți antigripale valoroase.  Le putem consuma la primele simptome de răceală sau gripă. Ajută și la scăderea febrei.

Cuișoarele combat diverse bacterii

În cuișoare se găsesc cantități mari de compuși fenolici, precum eugenol și acid galic. Aceștia au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Studiile au arătat că uleiul de cuișoare este un agent antiinfecțios puternic. Acționează împotriva mai multor tipuri de bacterii gram pozitive și gram negative, dar și a fungilor, precum E. coli, Helicobacter pylori, specii de Stafilococi și Salmonella, Bacillus subtilis sau Pseudomonas aeruginosa.

Citește și – Cuișoarele – remedii de casă pentru dureri dentare, infecții, afecțiuni digestive (utilizări interne și externe)

Cuișoarele distrug virusurile și împiedică multiplicarea lor

Cuișoarele au însă și o activitate antivirală remarcabilă. Cercetătorii au testat efectele unui compus izolat din cuișoare – eugeniin – pe tulpini de herpes și au obținut rezultate bune.

Un studiu publicat în anul 2013 în jurnalul „PLoS One” confirmă capacitatea cuișoarelor de a combate virusurilor în mod natural.

Cercetătorii de la Universitatea Shantou au evaluat 86 de plante chineze tradiționale. Au descoperit că, dintre toate, cuișoarele au prezentat cea mai puternică activitate antivirală.

Extractul de eugenol a ucis virusul gripal în proporție de peste 50%. Totodată, a dovedită că are potențialul de a împiedica multiplicarea virusului.

Eugenolul a mers și mai departe, exercitând o protecție suplimentară asupra celulelor pulmonare infectate. A fost mai eficient decât medicamentul antiviral Ribavirin, datorită proprietăților sale antioxidante puternice.

Eugenolul inhibă autofagia – procesul prin care virusurile se înmulțesc și ucid celulele gazdă (celulele pulmonare infectate).

Acest compus se găsește și în alte mirodenii, precum scorțișoară și nucșoară.

Citește și – Cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă

Poțiune antigripală – rețetă

Ingrediente

  • 10 inflorescențe de tei
  • 10 muguri de brad sau de pin
  • 10 cuișoare
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 2 linguri de miere
  • 50 ml de apă

Mod de preparare

Se pune apa într-un ibric la fiert. Când începe să clocotească, adăugați florile de tei, mugurii de brad, cuișoarele și scorțișoara.

Lăsați să dea un clocot, după care stingeți focul. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați plantele la infuzat 10 minute.

Strecurați ceaiul. După ce s-a răcorit, se adaugă mierea. În rețeta originală se recomandă mierea de brad sau de confiere în general, deoarece are efecte bune asupra aparatului respirator.

Mod de administrare

Se consumă câte 2-3 căni pe zi de această poțiune. Preparați de mai multe ori remediu, pentru a obține 2-3 porții.

Citește și – Răcit, gripat? Remedii care te pun repede pe picioare – Ovidiu Bojor

Surse articol:

    1. Dai JP, Zhao XF, Zeng J, Wan QY, Yang JC, Li WZ, Chen XX, Wang GF, Li KS., Drug screening for autophagy inhibitors based on the dissociation of Beclin1-Bcl2 complex using BiFC technique and mechanism of eugenol on anti-influenza A virus activity, PLoS One. 2013 Apr 16;8(4):e61026. doi: 10.1371/journal.pone.0061026. Print 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=23613775&fbclid=IwAR26Jwn109bDchRiDtbAJ2rD2O-yTVr5PVaNjaZ5VWVPBeAMfcIsLmh6MzA
    2. Diego Francisco Cortés-Rojas, Claudia Regina Fernandes de Souza, and Wanderley Pereira Oliveira, Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2014 Feb; 4(2): 90–96: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/
    3. Marc Bosquet, Poțiune antigripală, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 43

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.