Gingii inflamate – tratament cu frunze de nuc și coada-calului
√ Articol documentat
Gingiile inflamate sunt gingii bombate sau proeminente. Pot fi extrem de deranjante, mai ales la mestecarea mâncării.
Aflați din articolul nostru care sunt cauzele inflamației gingivale și ce tratament naturist puteți folosi pentru gingiile umflate.
Cuprins
Gingii inflamate – cauze posibile
Cauza principală a umflării gingiilor este gingivita. Însă există și alți factori care pot declanșa umflarea gingiilor, precum:
- o infecție virală sau fungică
- malnutriția (lipsa de vitaminele B și C)
- dantură artificială nepotrivită
- sarcina
- sensibilitatea la o anumită pastă de dinți sau apă de gură
- ronțăirea excesivă de alimente uscate sau tari
În cazul gingivitei, gingiile nu doar se umflă, ci sunt și sensibile, dureroase și roșii. Apare de regulă sângerarea gingivală și respirație neplăcută.
Dacă nu este tratată corespunzător, gingivita poate duce la parodontină.
Citește și – Unguent natural pentru durerile de dinți, măsele și gingii
Dacă gingia se umflă în jurul unui dinte sau a unei măsele, de vină poate fi o boală gingivală, precum boala parodontală. Un procent mare din persoanele adulte au astăzi probleme cu gingiile.
Boala parodontală apare din cauza tartarului acumulat și a plăcii formate la baza unui dinte. Ea duce la inflamarea și infectarea gingiei.
Abcesul dentar poate fi o altă afecțiune care a determinat inflamarea gingiei. Colecția de puroi care se formează în interiorul sau în jurul dintelui se datorează unei infecții.
Abcesul dentar poate să apară din cauza unei carii sau a unei fracturi dentare, sau din cauza bolii parodontale.
Este posibil ca gingiile să se umfle și din cauza unui medicament, ca urmare a unui efect secundar.
Gingii inflamate – tratament naturist
Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă 3 plante pentru reducerea umflăturii gingiilor. Este vorba despre frunzele de nuc, coada-calului și sunătoare.
Ceai de frunze de nuc
Se pune 1 linguriță de frunze mărunțite la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se strecoară și cu ceaiul obținut se face gargară.
Procedeul se repetă de mai multe ori pe zi, până la ameliorarea problemei.
Ceai de coada-calului și sunătoare
Se amestecă cele 2 plante – coada-calului și sunătoarea în cantități egale. Pentru prepararea ceaiului se folosește 1 linguriță de amestec la 1 cană cu apă clocotită.
Se lasă la infuzat câteva minute, după care se filtrează. Ceaiul rezultat se folosește la clătirea gurii sau gargară.
Și acest remediu se poate folosi de mai multe ori pe zi pentru rezultate.
Citește și – Coada calului ajută la tratarea gingiilor sângerânde, amigdalelor umflate, durerilor în gât și ulcerațiilor bucale
Apă cu sare
Clătirea gurii cu apă și sare ajută la vindecarea gingiei. Un studiu a arătat că o soluție salină aplicată timp de 2 minute, de 3 ori pe zi, a îmbunătățit rata de vindecare a leziunilor gingivale.
Amestecați 1 linguriță de sare cu 1 cană de apă clocotită. După ce s-a răcit, soluția se folosește la clătirea gurii, de 3-4 ori pe zi. Se insistă pe gingia afectată.
Apă de gură din plante
Un studiu publicat în anul 2014 în „Journal of Indian Society of Periodontology” a arătat că o soluție naturală de clătire a gurii poate ajuta la scăderea inflamației gingiilor și a plăcii dentare bacteriene.
Cercetătorii au testat o apă de gură pe bază de ulei esențial de cuișoare, busuioc și arbore de ceai. Experimentul a durat 21 de zile, timp în care participanții au folosit fie o apă de gură comercială, fie apa de gură pe bază de plante.
Rezultatele au arătat că apa de gură naturală a fost la fel de eficientă ca cea comercială.
Dacă ai o gingie umflată și te deranjează, trebuie să eviți pe cât posibil alimentele și produsele iritante. Tutunul, alcoolul, apa de gură, pop-corn-ul și chipsurile sunt doar câteva exemple în acest sens.
Aplicarea unei comprese reci poate ajuta la reducerea umflăturii.
Citește și – Gingii umflate – remedii naturiste
Dacă sensibilitatea gingivală este cauzată de pasta de dinți, înlocuiește-o cu un produs mai natural.
Dacă inflamația gingivală durează mai mult de 2 săptămâni, mergeți la dentist. Acest vă va întreba dacă gingiile sângerează sau dacă aveți și alte simptome, precum dureri în gât.
Va trebui să îi spuneți cât de des vă periați dinții și ce pastă de dinți sau alte produse orale folosiți.
Este important să știe dacă ați modificat dieta în ultima perioadă sau ați luat anumite medicamente ori suplimente.
Surse articol:
1. Mount Sinai, Gums – swollen: https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/gums-swollen
2. Maria Treben, Inflamația gingiei, Plante Medicinale din Grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea Ciuc, 2008, 80-81
3. Charlotte Lillis, Christine Frank, Swollen gum around one tooth: What to know, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326016
4. Carmella Wint, Christine Frank, Swollen Gums: Possible Causes and Treatments, Healthline: https://www.healthline.com/health/gums-swollen