Săpunul de casă – un leac uitat

Pentru mulți dintre noi, săpunul de casă ne trezește amintiri frumoase din vacanțele la țară. Da, acolo, în mediul acela rural totul era natural și sănătos.

Strămutarea noastră la oraș a desființat multe obiceiuri bune, pe care bunicii și străbunicii noștri le practicau în mod firesc. Unul din ele era spălarea părului cu apă de ploaie și săpun de casă.

Sapunul de casa un leac uitat

Sapunul de casa un leac uitat

Săpunul antic

Datele despre primul tip de săpun descoperit vreodată ne poartă cu circa 4.000-5.000 de ani în urmă. Săpăturile arheologilor au descoperit în Babilon o materie asemănătoare săpunului, precum și instrucțiunile de preparare a acesteia. Ingredientele principale erau apa și uleiul de cassia.

În Egiptul antic, primele săpunuri erau făcute din grăsimi animale și uleiuri vegetale și săruri. Erau întrebuințate atât la curățarea corpului cât și la tratarea afecțiunilor pielii.

Citește și: Rețeta săpunului tradițional de casă

Soda caustică (hidroxidul de sodiu) a apărut prima dată în rețetele de săpun folosite de arabi, undeva prin anii 1750.

Alte ingrediente utilizate la îngrijirea pielii și prepararea săpunurilor erau uleiul de măsline, uleiul de cimbru, extractele de plante, cenușa, mierea sau sarea.

Apariția săpunului modern

Când a început producția de săpun pe scară largă, rețetele s-au alterat. Ingredientele nu mai erau doar naturale, ci chimice. Uleiurile vegetale și animale erau prea costisitoare.

Așa au apărut săpunurile făcute din compuși sintetici și apoi detergenții chimici. Deși inițial au fost destinate doar spălării hainelor, oamenii au început să le folosească și pentru corp, pentru că erau mai ieftine.

Săpunul de azi, frumos ambalat, intens colorat și plăcut mirositor din magazine, este un produs chimic. Dacă un produs este testat dermatologic nu înseamnă că este și benefic pentru corp.

Citește și – Produsele de curățat conțin peste 60 de compuși toxici! Înlocuiți-le cu soluții naturale

Întoarcerea la săpunul de casă al bunicilor

Săpunul comercial curăță foarte bine, fără îndoială. Tocmai de aceea usucă pielea și poate provoca iritații. Compușii sintetici pe care îi conține favorizează de asemenea apariția alergiilor. Mai ales la copii.

Cazurile de alergii ale pielii la copii s-au înmulțit dramatic în ultimii ani.

Multora ne este probabil greu să ne întoarcem la săpunul de casă. Nu miroase frumos și nu are o culoare atrăgătoare. În schimb, este foarte blând cu pielea. Și poate fi cea mai bună soluție pentru reacțiile adverse apărute la săpunul din comerț.

Ce conține săpunul de casă?

În compoziția săpunului de casă tradițional intră doar ingrediente naturale, precum:

  • untură de porc sau alte resturi de grăsime
  • sare mare
  • plante medicinale (mentă, pelin, mușețel, gălbenele, urzici, lavandă)
  • apă de ploaie

Soda caustică este singurul ingredient chimic. Dar care nu afectează pielea. Din ea se face celebra „leșie” – o soluție alcalină care curăță foarte bine.

Bunicii noștri alocau o zi întreagă preparării săpunului. Toate ingredientele se fierbeau multe ore într-un cazan (ceaun mare) direct la foc, în curte.

Citește și – Săpunul de casă – preparare la rece sau la cald 

Ce beneficii are săpunul de casă

Dat fiind compoziția naturală a săpunului de casă, ne putem aștepta numai la efecte benefice asupra pielii.

Grăsimile înmoaie și catifelează pielea uscată. Iar plantele, precum pelinul, au efecte antiseptice.

Dacă spălați des la mână – șosete, lenjerie, prosoape, săpunul de casă face multă spumă, este economic și curăță bine.

Săpunul de casă poate fi folosit și la spălarea părului. Combate mătreața și mâncărimile scalpului. Singurul dezavantaj este că face părul aspru și îl încâlcește dacă este lung. Trebuie clătit bine părul după spălarea cu săpun de casă.

Citește și – Săpun de casă cu urzici pentru păr – rețetă pas cu pas

Dacă mai aveți bunici sau rude la țară, nu ezitați să cereți câteva bucăți de săpun de casă. Sau poate auziți prin vecini sau cunoscuți că au acest produs valoros și pot să vă îmbogățească și pe voi!

Surse articol:

1. Savoniera Casei, Istoria săpunului: https://savonieracasei.ro/istorie-sapun/
2. IBC to Know, Care sunt beneficiile sapunului de casa pentru par: https://ibctoknow.org/care-sunt-beneficiile-sapunului-de-casa-pentru-par/

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.