3 plante care micșorează nodulii tiroidieni

Articol documentat

Un studiu a evidențiat 3 plante care micșorează nodulii tiroidieni. Nodulii pe tiroidă sunt un subiect îngrijorător pentru multe femei.

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei sunt benigni. Acest lucru nu exclude totuși riscul de malignizare și necesitatea unei intervenții chirurgicale. 

Tratament naturist noduli tiroida

Tratament naturist noduli tiroida: Rawpixel.com / Peoplecreations – www.freepik.com

Nodulii tiroidieni sunt umflături care se dezvoltă în glanda tiroidă. Pot avea o consistență solidă sau pot fi plini cu lichid.

Noduli la tiroidă – simptome

Experții spun că majoritatea nodulilor tiroidieni sunt asimptomatici și nu provoacă probleme.

Astfel se explică de ce multe femei nici nu știu că au noduli la tiroidă. Aceștia sunt depistați de regulă în urma unui consult medical de rutină.

Există și cazuri în care nodulii cresc în dimensiune, astfel încât pot fi văzuți cu ochiul liber (ca niște umflături).

Nodulii mari pot îngreuna uneori respirația și înghițirea alimentelor. În unele cazuri, ei pot stimula o secreție excesivă de tiroxină. Acest hormon tiroidian poate declanșa simptome de hipertiroidism, precum:

 • scădere în greutate nejustificată
 • transpirații abundente
 • tremur
 • nervozitate, iritabilitate
 • ritm cardiac crescut sau neregulat
 • slăbiciune musculară
 • tulburări de somn

Simptomele în sine nu pot arăta dacă nodulii sunt sau nu canceroși. Este nevoie de teste suplimentare pentru diagnosticarea celor maligni.

Deși un procent mare din nodulii tiroidienei sunt benigni, controalele regulate la medicul endocrinolog pot ajuta la depistarea lor timpurie.

Citește și – Noduli tiroidieni – factori de risc și remedii pentru controlul simptomelor

Când trebuie să mergi la medic

Orice umflătură în zona gâtului trebuie evaluată de medic. Mai ales dacă apar dificultăți de respirație sau la înghițire.

Este recomandat să mergeți la doctor și dacă aveți simptome de hipertiroidism (listate mai sus) sau de hipotiroidism, precum:

 • senzație permanentă de frig
 • oboseală constantă, nejustificată de efort fizic
 • piele uscată
 • depresie
 • probleme cu memoria
 • constipație

Citește și – Cum să-ți examinezi glanda tiroidă acasă, prin acest test simplu (video)

Din ce cauză apar nodulii tiroidieni?

Există câteva afecțiuni medicale care pot favoriza creșterea de noduli pe glanda tiroidă:

  • Adenomul sau creșterea anormală a țesutului tiroidian (nu este în mod necesar cancerigen, însă unele adenoame pot duce la hipertiroidism)
  • Chisturi tiroidiene; și acestea sunt de regulă benigne, însă pot conține componente solide cu potențial cancerigen
  • Inflamația cronică a tiroidei; poate fi cauzată de tiroidita autoimună (Hashimoto), care prin atacul constant al anticorpilor, glanda se umflă; este asociată deseori cu hipotiroidism
  • Gușa multinodulară; gușa tiroidiană dezvoltă mai mulți noduli și provoacă o lărgire a glandei tiroide
  • Cancer tiroidian; doar nodulii mari, dureroși sau tari au potențial de malignitate, însă nu în toate cazurile

3 plante care micșorează nodulii tiroidieni

Studiile au arătat că nodulii tiroidieni răspund pozitiv la câteva extracte naturale. Cele mai eficiente s-au dovedit a fi spirulina, curcumina și Boswellia. Toate au efect antiinflamator natural.

Folosite împreună, aceste substanțe pot împiedica dezvoltarea nodulilor tiroidieni fără să producă efecte secundare. Formula poate reduce cu circa 0,611 cm. dimensiunea nodulilor tiroidieni benigni, neproblematici.

Boswellia (extract de tămâie)

Cu siguranță ați auzit de Boswellia (extractul de tămâie indiană). Este o rășină extrasă din arborele care îi poartă numele (Boswellia serrata).

Acționează benefic asupra nodulilor tiroidieni prin mai multe mijloace. În primul rând, are capacitatea de a deosebi între celulele maligne și celulele sănătoase. În al doilea rând, are proprietăți antitumorale și poate suprima activitatea celulelor canceroase.

Atât Boswellia, cât și curcumina sistează producția de citokine inflamatorii. Folosite în asociere, au o acțiune antiinflamatoare mult mai mare.

Curcumina (substanța activă din turmeric)

Curcumina este substanța activă din turmeric. S-a dovedit benefică în tiroidita autoimună. În plus față de Boswellia poate combate cancerul tiroidian.

Citește și – Turmericul poate ajuta la vindecarea tiroiditei autoimune și a psoriazisului 

Spirulina

Spirulina este o algă verde înzestrată cu o capacitate antioxidantă ridicată. Are virtuți de super-aliment, datorită conținutului bogat în proteine, minerale, vitamine și acizi grași.

Acești nutrienți protejează glanda tiroidă și celulele corpului de daune. Spirulina are de asemenea efecte anticancerigene.

Așadar, combinația dintre Boswellia, curcumină și spirulină ar putea fi o măsură preventivă împotriva nodulilor tiroidieni canceroși.

Citește și – ALIFIE pentru NODULI la sân și la tiroidă

Studiul citat mai sus a fost realizat pe 34 de pacienți care au primit amestecul respectiv. La 29% dintre ei, nodulii tiroidieni s-au micșorat cu 5 procente.

22% dintre subiecți au prezentat o scădere de peste 10% a dimensiunii nodulilor după 3 luni de tratament.

Cercetătorii sunt de părere că rezultatele bune se datorează proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale celor 3 substanțe.

Aceste rezultate sunt promițătoare, însă necesită susținere din partea mai multor studii.

Surse articol:

1. Mayo Clinic, Thyroid Nodules: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262
2. GreenMedInfo, ‘Magic’ Trio for Suppressing Growth of Thyroid Nodules: https://www.greenmedinfo.com/blog/magic-trio-suppressing-growth-thyroid-nodules

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.