Cum să dai usturoi la pui și găini – un antibiotic natural contra bolilor și infecțiilor

Articol documentat

Sunt persoane care se întreabă dacă este bun usturoiul la găini și la pui. Din experiența acumulată, crescătorii de păsări de curte spun că usturoiul poate fi folosit ca antibiotic natural.

Nu întotdeauna ceea ce este bun pentru om este bun și pentru animale. Însă în cazul usturoiului, efectul său antibiotic se aplică și la găini.

Usturoi la gaini si pui

Usturoi la gaini si pui

Poți da usturoi la găini? 

Da, cu siguranță! După mai mulți ani de profesie, dr. Burek a ajuns la concluzia că usturoiul poate fi eficient împotriva multora din bolile întâlnite la găini. Paraziții interni și afecțiunile respiratorii sunt două exemple în acest sens.

Usturoi pentru paraziți interni și boli respiratorii la găini

Cu toții știm că usturoiul are o acțiune antibiotică de spectru larg. Este eficient împotriva mai multor tipuri de patogeni dăunători– virusuri, bacterii, paraziți, mucegaiuri și ciuperci (fungi). Multe din aceste microorganisme afectează deseori sănătatea păsărilor de curte.

Antibiotic natural contra infecțiilor bacteriene, virale, fungice

Efectele antimicrobiene ale usturoiului se răsfrâng atât la nivel intern, cât și asupra pielii. Cele mai întâlnite infecții la găini sunt cele provocate de Candida, Salmonella, Aspergillus și Stafilococul.

Administrat intern, usturoiul țintește în mod special bacteriile nocive, permițând florei intestinale benefice să se refacă, să se echilibreze și să favorizeze vindecarea.

Stimulent imunitar

La fel ca în cazul organismului uman, usturoiul poate stimula funcția sistemului imunitar la pui.

Pe lângă faptul că protejează sănătatea păsărilor, unii susțin că usturoiul mărește producția de ouă la găinile ouătoare.

Precauții la administrarea de usturoi la pui sau găini

Este foarte important ca orice sfat despre creșterea, îngrijirea sau tratarea animalelor să provină de la persoane autorizate sau cu experiență în domeniu.

Botanista Susan Burek avertizează că usturoiul poate fi dăunător dacă este folosit incorect. Adică în doze mari sau regulat.

Administrat în mod excesiv, usturoiul poate interacționa cu bacteriile bune din intestinul păsărilor, provocând anemie – o tulburare sangvină severă.

Cum să dai usturoi la găini și la pui

Găinile și puii pot fi hrăniți fără probleme cu usturoi, dar în doze mici. Inclusiv puii de câteva zile pot fi tratați și întăriți cu usturoi. Se folosește 1 cățel de usturoi zdrobit la 1 litri de apă, de 2 ori pe săptămână. Ajută la dezvoltarea sistemului lor imunitar și la combaterea viermilor. 

Apa cu usturoi nu trebuie să stea mai mult de 48 de ore, deoarece își pierde efectul. Puii trebuie să bea multă apă simplă pe perioada tratamentului. 

Usturoi crud în mâncare la găini

Prin zdrobire, usturoiul eliberează substanța activă antimicrobiană principală, care este alicina.

Aceasta a demonstrat efecte puternice împotriva bacteriilor, virusurilor, mucegaiurilor și fungilor.

Întrucât efectul alicinei se pierde în 24 de ore, puii trebuie determinate să îl consume imediat după zdrobire. În acest scop, se pune deasupra hranei solide.

Se toacă mărunt 1 cățel de usturoi și se așază deasupra furajului. Nu zilnic, ci de 2-3 ori pe săptămână, timp de 3 săptămâni.

Usturoi în apa de băut la găini

Este un remediu foarte bun pentru întărirea imunității și prevenirea paraziților intestinali (viermi, protozoare).

Se pune 1 cățel de usturoi zdrobit în 3,7 litri de apă. Apa de băut a păsărilor. Sau se adaugă în mâncare.

Acest remediu poate fi folosit ori de câte ori găinile par bolnave sau abătute, nu mănâncă bine etc.

Ca regulă de bază, trebuie să știm că orice tratament se folosește doar până la dispariția simptomelor și ameliorarea stării de sănătate.

Suc de usturoi pentru paraziți, păduchi, căpușe

Contra paraziților de pe piele – acarieni, păduchi, căpușe, se poate apela la sucul de usturoi.

Se folosește 1 parte de usturoi la 10 părți de apă, amestecate în blender sau robot. Sucul se lasă să stea 3 zile înainte de aplicare, pentru a nu provoca iritații. Se pulverizează pe pene și pe picioare, până la dispariția paraziților. 

Sirop de usturoi contra infecțiilor respiratorii la găini

Atât usturoiul, cât și mierea au efecte antibacteriene. Din aceste două ingrediente se poate obține un sirop eficient împotriva infecțiilor respiratorii la pui și găini.

Zdrobiți câțiva căței de usturoi și puneți-i într-un borcan de sticlă. Acoperiți-i cu miere și lăsați la macerat 24 de ore.

Folosiți siropul în maxim 36 de ore, cât substanțele sunt active.

Se dau câte 6 picături la fiecare 2 ore, în cursul unei zile. Rezultatele apar după 2-3 zile. Dacă starea de sănătate a găinilor s-a îmbunătățit, reduceți doza. Continuați tratamentul până la dispariția completă a simptomelor.

Dacă nu apar îmbunătățiri, sau observați că infecția respiratorie este severă, apelați la un veterinar.

Pulbere de usturoi

Nu este cea mai bună dintre formele de administrare a usturoiului. Însă poate avea efect dacă pulberea este obținută în casă și nu cumpărată din magazine.

Decojiți și tăiați cățeii de usturoi în feliuțe subțiri. Întindeți-le pe o hârtie de copt în tava cuptorului și coaceți-le 1-2 ore la temperatura cea mai mică.

Feliuțele de usturoi sunt gata când s-au uscat complet. Dacă aveți un deshidrator în casă, cu atât mai bine.

Păstrați usturoiul uscat într-un borcan de sticlă. Măcinați-l fix înainte de a le folosi.

Surse articol:

1. Kathy Shea Mormino, Raising Chickens Naturally – Garlic with Herbalist Susan Burek, The Chicken and Chick: https://the-chicken-chick.com/raising-chickens-naturally-garlic-with/
2. Cath Andrews, The benefits of feeding garlic to chickens, Raising Happy Chickens: https://www.raising-happy-chickens.com/garlic-benefits-for-chickens.html

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.