Calmant digestiv din 4 plante – pentru neplăcerile care apar după masă

Articol documentat

Dacă te confrunți deseori cu probleme stomacale, încearcă să folosești acest calmant stomacal din 4 plante!

Reduce disconfortul digestiv, mai ales după o masă copioasă. De aceea este bine să ai la îndemână pentru orice eventualitate. Aviz părinților cu copii.

Calmant digestiv natural

Calmant digestiv natural

Neplăcerile digestive după masă

Nimic nu poate fi mai neplăcut decât un stomac deranjat. Crampele dureroase, gazele, balonarea și flatulența pot fi extrem de supărătoare.

Necazurile stomacului apar de regulă din cauza unei alimentații greșite:

  • combinăm eronat alimentele
  • mâncăm prea repede sau pe fugă
  • facem exces de grăsimi
  • consumăm multe produse picante

Aceste practici dau naștere la dureri și crampe stomacale după masă.

Medicamentele pot fi prea dure pentru stomac. În plus, sunt însoțite de efecte secundare. Acest lucru este valabil și în cazul unor formule naturiste.

Când vine vorba de afecțiunile stomacului, este indicat să folosim plante și solvenți cu efect blând. Plantele din familia mentei și plantele aromatice sunt îndeosebi benefice.

Citește și: Alimentele și plantele amare – esențiale pentru digestie, ficat și bilă

„The Herbal Academy” ne propune o formulă digestivă pe bază de mușețel, roiniță, mentă și fenicul. Aceste plante au efecte antispasmodice, carminative și nervine. Acțiunea lor calmantă se răsfrânge atât asupra tractului digestiv cât și asupra sistemului nervos.

Plante blânde care calmează stomacul deranjat 

Mușețelul este folosit de sute de ani ca remediu digestiv. Are efecte carminative, antispasmodice, antiinflamatoare și calmante. Relaxează mușchii netezi ai tractului digestiv.

Reduce crampele, balonarea, durerile abdominale și gazele. Poate fi consumat și seara, după cină, pentru ușurarea digestiei.

Roinița atenuează disconfortul provocat de un stomac deranjat. Totodată, tonifică și calmează sistemul nervos. De aceea ajută la combaterea anxietății și a durerilor stomacale apărute pe fond nervos.

Menta este bogată în uleiuri volatile (mentol) care remediază indigestia de după masă. Reduce gazele dureroase, crampele, colicile și diareea. Are totodată efect de-tensionant la nivelul tractului gastrointestinal.  

Semințele de fenicul au de asemenea efecte bune împotriva colicilor și a spasmelor gastrice. Sunt utile în indigestie și balonare. Relaxează mușchii, elimină tensiunea intestinală și neutralizează excesul de acid gastric.

Citește și: Ceai pentru balonare, gaze, indigestie, crampe, reflux, ulcer

Disconfortul apărut după o masă bogată poate fi înlăturat prin mestecarea semințelor de fenicul.

Folosiți glicerină în loc de alcool la prepararea tincturilor sau a extractelor din plante. Este mult mai sigură, mai ales pentru cei mici, care au stomăcelul sensibil la alcool. 

Tincturile pe bază de glicerină trebuie să conțină un minim de 55-60% glicerină pentru a fi eficiente. Ele pot fi consumate în siguranță de întreaga familie.

Calmant digestiv din 4 plante – rețetă

Ingrediente

  • flori de mușețel (2 părți)
  • frunze de roiniță (2 părți)
  • frunze de mentă (1 parte)
  • semințe de fenicul (1 parte)
  • apă (1 parte)
  • glicerină vegetală (3 părți)

Mod de preparare

Umpleți un borcan de sticlă pe jumătate cu amestecul de plante. Păstrați proporțiile indicate pentru fiecare plantă. Amestecați-le cu o lingură lungă de lemn.

Separat, combinați glicerina cu apa. Omogenizați și turnați lichidul peste plante și amestecați. Acesta trebuie să ajungă până aproape de gura borcanului.

Puneți capacul și etichetați borcanul. Scrieți ce plante ați folosi, proporțiile și data preparării.

Puneți borcanul într-un loc întunecos din casă, departe de lumina soarelui și de căldură. Agitați conținutul zilnic.

Lăsați plantele la macerat cel puțin 4 săptămâni. Dacă observați că lichidul a scăzut și plantele au rămas afară, completați cu glicerină.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru indigestie

După 1 lună de macerare puteți strecura preparatul. Folosiți o pânză de tifon sau o sită deasă. Stoarceți materialul vegetal pentru a extrage tot lichidul.

Păstrați preparatul într-o sticlă brună (de culoare închisă). Etichetați din nou cu numele produsului și data preparării.

Mod de administrare

Adulții pot lua câte 30-60 de picături (¼ – ½ linguriță) după mese. Sau în funcție de necesitatea fiecăruia. Copiii pot primi ¼ din doza adultului.

Puteți păstra preparatul într-o sticluță cu picurător. Puneți sticluța în geantă pentru a avea acest remediu la îndemână oricând, oriunde mergeți.

Poate fi consumat cu regularitate, fără probleme, întrucât plantele au o acțiune blândă.

Citește și: Remediu natural pentru digestie lentă

Sursă: Katie O’Connor, A Delicious Tummy Tamer Glycerite for the Whole Family, Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/tummy-soothing-glycerite/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.