Trei plante de leac pentru plămâni – dr. Luca Cătălin

Articol documentat

Dr. Cătălin Luca prezintă pe site-ul său câteva remedii pentru protejarea și întărirea plămânilor. Plămânii sunt cel mai des afectați de infecții.

Patogenii intră în corp prin tractul respirator și pot rămâne acolo, provocând infecții. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice sau cu afecțiuni grave, care au imunitatea scăzută.

Plante de leac pentru plamani

Plante de leac pentru plamani: Freepik – www.freepik.com

Infecțiile pulmonară – simptome

Infecțiile respiratorii inferioare cum este infecția pulmonară se manifestă prin tuse seacă sau cu mucus, dureri în gât, dificultăți respiratorii, febră mare și respirație accelerată, de suprafață.

Este esențial ca aceste infecții să fie văzute de un medic specialist. Altfel există riscul să apară complicații severe. Doctorul trebuie să decidă cât mai curând care este tratamentul adecvat pentru pacient.

Infecția cauzată de noul Coronavirus poate avea simptome similare unei infecții respiratorii inferioare. Tusea uscată, febra, starea de oboseală (astenie) și respirație greoaie sunt doar câteva din ele. 

Infecția pulmonară se înrăutățește după câteva zile. Pe lângă simptomele „clasice” apar și alte manifestări, precum:

  • febră continuă
  • inapetență
  • dureri de cap
  • dureri în piept
  • dureri de spate
  • nas înfundat și
  • secreții nazale

Diagnosticul se pune de medicul pneumolog, care va realiza o radiografie toracică și analize de spută sau mucoasă nazală. Acestea vor indica prezența unei infecții și vor depista microorganismul care a provocat infecția.

Dacă diagnosticul se confirmă, medicul poate prescrie o rundă de antibiotice de 1-2 săptămâni. Pacientul trebuie să stea la domiciliu în repaus și să bea cât mai multe lichide. Poate primi de asemenea medicamente pentru febră și dureri.

Trei plante de leac pentru plămâni

Trebuie să știm că, la fel ca oricare alt organ din corp, plămânii depind de un stil de viață sănătos și echilibrat. Este bine să nu fumăm și să nu folosim produse toxice.

Fitoterapia completează protocolul de protejare a sănătății sistemului respirator prin plante medicinale.

Unele din ele îmbunătățesc funcția plămânilor și pot fi folosite în scop preventiv sau ca adjuvant la tratamentul prescris de medic.

Citește și: Plante care întăresc plămânii și combat bolile respiratorii

Remedii naturiste pentru plămâni

Atenție, plantele și produsele naturiste nu pot și nu trebuie folosite ca tratament de primă linie în infecțiile pulmonare!

Eucalipt pentru plămâni

O plantă cu o afinitate deosebită pentru sistemul respirator este eucaliptul. Gustul puternic mentolat și răcoritor dă mărturie de aceasta.

Eucaliptul ajută la desfundarea căilor respiratorii. Contribuie la eliminarea congestiei nazale și bronhice.

Ușurează respirația persoanelor afectate de bronșită, astm sau boala obstructivă pulmonară cronică. Totodată combate microorganismele care provoacă infecții respiratorii, precum Stafilococul auriu sau Mycobacterium tuberculosis.

Aceste efecte se obțin îndeosebi prin inhalarea vaporilor de eucalipt. Putem folosi, așadar, planta sub formă de ceai pentru inhalații.

Se pun 2 linguri de frunze de eucalipt la infuzat în 2 litri de apă. Se pune capacul și se lasă câteva minute la infuzat. Se fac apoi inhalații cu aburii fierbinți.

Inhalația cu eucalipt va ameliora în scurt timp respirația. Remediul se poate folosi ori de câte ori apare congestia respiratorie.

Citește și: Lumânărica – planta bolilor de plămâni

Lemn-dulce pentru plămâni

Rădăcina de lemn dulce este de asemenea renumită pentru acțiunea sa benefică asupra sistemului imunitar și respirator. Această plantă are proprietăți antivirale și antibacteriene deopotrivă. Calmează iritațiile și durerile în gât.

Se poate administra sub formă de bomboane sau ceai. Pentru ceai se folosește 1 bucată de rădăcină de lemn dulce la 1 cană cu apă. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere.

Atenție, produsele pe bază de lemn-dulce nu sunt recomandate celor cu tensiunea arterială crescută.

Dafin pentru plămâni

Probabil nu v-ați așteptat să găsiți dafinul pe lista plantelor benefice pentru plămâni. Cu toate acestea, studiile au asociat frunzele de dafin cu sănătatea aparatului respirator.

Sunt folosite de altfel în medicina populară ca leac pentru fumători și afecțiunile respiratorii. Dafinul este un bun antiinflamator și antioxidant.

Îl putem folosi sub formă de ceai. Se pun 2 frunze la fiert cu 1 cană de apă timp de 5 minute. Se poate adăuga și 1 lingură de caprifoi („Mâna Maicii Domnului”). Se stinge focul și se mai lasă la infuzat 10 minute, sau până se răcorește.

Se bea câte 1 cană de ceai pe zi, timp de 3 ori pe săptămână. Acest tratament ajută la tonifierea și protejarea plămânilor celor care viețuiesc în casă cu persoane care fumează.

Dacă luați orice fel de medicamente, este bine să cereți sfatul medicului înainte de a începe un tratament naturist cu plante. Astfel se va evita riscul unor posibile interacțiuni.

Citește și: Sirop de tuse cu cimbrișor – dezinfectează căile respiratorii și întărește plămânii

Sursă: Dr. Cătălin Luca, 3 remedii naturiste pentru sănătatea plămânilor: https://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/remedii-naturiste/3-remedii-naturiste-pentru-sanatatea-plamanilor.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.