Sirop de ceapă și usturoi pentru tuse și viroze respiratorii
√ Articol documentat
Acest sirop de ceapă și usturoi este foarte bun pentru tuse și virozele respiratorii. Rețeta este prezentată de dr. Gheorghe Mohan în una din cărțile sale.
Leacurile cu ceapă și usturoi care ne-au rămas de la străbunii noștri sunt folosite și astăzi cu succes. Mai ales împotriva tusei și a răcelilor.
Părintele Iov Burlacu de la Neamț spune că usturoiul este un vindecător eficient al tusei. Are un efect bun împotriva tusei vechi și a bolilor de plămâni în care bolnavul scuipă sânge.
Același lucru spune și despre tuse. Ceaiul de ceapă ajută expectorația și este util în afecțiunile pectorale.
Părintele Iov recomandă usturoiul și celor care au tensiunea mărită și risc de rupere a arterelor umflate. Se poate consuma întreg, adică nemestecat. Se impune însă precauție persoanelor cu stomacul sensibil.
Totodată, usturoiul ajută la eliminarea viermilor intestinali.
Citește și: Sirop de usturoi pentru viermi intestinali, răceli și imunitate
Cuprins
Sirop de ceapă și usturoi – rețetă
Ingrediente
- 1 căpățână mare de usturoi
- 10 cepe mici
- 250 g de miere
- 1 litru de lapte
Cum se face siropul de ceapă și usturoi
Cepele și cățeii de usturoi se curăță de coajă și se toacă mărunt. Se pune laptele într-o crăticioară, la fiert. Se adaugă ceapa și usturoiul. Din momentul în care începe să clocotească, se lasă să fiarbă 5 minute.
Laptele se strecoară apoi printr-un tifon des. Acesta se stoarce bine, pentru a extrage tot lichidul.
Laptele rezultat se lasă să se răcorească puțin, după care se adaugă mierea. Se amestecă bine, până la omogenizare. Siropul de ceapă și usturoi se păstrează într-o sticlă.
Mod de administrare
Se ia câte 1 lingură de sirop la fiecare 2 ore. Are efecte bune în virozele respiratorii și în tuse.
Ceapa fiartă în lapte ajută la calmarea crampelor stomacale și la eliminarea viermilor.
Alte leacuri cu ceapă și usturoi pentru afecțiunile respiratorii
Academicianul fitoterapeutul Ovidiu Bojor clasează usturoiul pe primul loc în topul alimentelor cu cea mai mare eficiență în afecțiunile aparatului respirator.
Are efecte dezinfectante asupra căilor respiratorii, anti-astmatice, antibacteriene și antivirale. Recomandă bolnavilor să mănânce zilnic câte 3-4 căței de usturoi crud seară de seară.
Împotriva tusei cu spasme (tuse spastică) prezintă următoarea rețetă: se pun 3-4 căței de usturoi zdrobiți la fiert cu 500 ml de apă sau lapte, timp de 15 minute.
Citește și: Sirop de usturoi cu miere – “penicilina rusească”
Decoctul obținut se administrează în decursul zilei respective.
Contra astmului bronșic se zdrobesc câțiva căței de usturoi, se stoarce sucul și se amestecă apoi cu puțină miere.
Împotriva bronșitelor se pot consuma 2-3 căței de usturoi cruzi pe zi, ca atare. Sau se poate administra siropul de lapte de mai sus.
Ceaiul de ceapă cu miere ajută la tratarea laringitei, faringitelor și a bronșitelor. Autorul recomandă următoarea rețetă:
Se taie 4-6 cepe și se pun la fiert într-un litru de apă. Se strecoară și în ceaiul obținut se adaugă 100 g de miere. Se consumă câte 2 căni din acest sirop pe zi. O cană de sirop se va consuma dimineața, înainte de masă.
Citește și: Sirop de salvie, lămâie și usturoi – cu efecte antibacteriene și antivirale
Cumpără de aici:[wcepe_products ids= ‘10488, 4497, 10492, 10490′ button=’Cumpără aici’]
Surse articol:
1. Gheorghe Mohan, Sirop de ceapă și usturoi, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, p. 165
2. Preotul Iov Burlacu – Rețetarul de la Neamț, Usturoiul, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 155
3. Preotul Iov Burlacu – Rețetarul de la Neamț, Ceapa, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 24
4. Ovidiu Bojor, Afecțiunile Aparatului Respirator, Editura Fiat Lux, București, pp. 59-64