Reţete Naturiste din Hrean: Tinctură, Făină, Sirop, Vin Tonic

Hreanul este leac de temut pentru numeroase boli. Se prepară sub diferite forme, pentru aplicaţii interne şi externe. Am ales câte reţete medicinale cu hrean pe care le poţi pregăti şi administra acasă.

retete naturiste cu hrean

Reţetă tinctură de hrean

Se pun câteva rădăcini de hrean rase într-un borcan, cât să se umple o treime, apoi se toarnă peste alcool alb alimentar de 80 de grade. Borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 8 zile. După ce se strecoară, se păstrezaă în sticluţe închise la culoare. Se administrează intern: câte o jumătate de linguriţă de 3-4 ori pe zi pentru simptomele gripei şi răcelii, şi extern, pentru dureri reumatice, răni, plăgi.

Făină de hrean

Se prepară din rădăcini de hrean tăiate cubuleţe, lăsate la uscat într-o cameră caldă, sau pe calorifer. După ce s-au uscat bine, bine, se macină prin râşniţa de cafea şi se obţine făina de hrean. Acest praf alb miraculos se poate folosi la cataplasme, sau decocturi. Se poate administra şi în formă simplă.

Reţetă sirop de hrean

Se prepară dintr-o rădăcină de hrean rasă şi 4 linguri de miere. Se amestecă şi se lasă la macerat jumătate de oră. Se strecoară prin tifon presând uşor, şi se scurge siropul crud. Fulgii de hrean rămaşi după strecurare se fierb în apă cât să îi acopere, apoi se stecoară şi se obţine un suc. După ce s-a răcit, se amestecă sucul cu siropul crud şi se obţine siropul de hrean. Din acest preparat se pot lua câte 3 linguri zilnic, pentru afecţiuni repsiratorii, bronşite acute şi cronice sau astm.

Hrean + ouă + lămâie – pentru energie şi imunitate

Se scufundă 12 ouă cu tot cu coajă, bine spălate, în suc de lămâie şi se lasă la macerat 12 ore. După macerare, ouăle se scot şi se sparg. Se bat şi se pun din nou în sucul de lămâie în care s-au macerat inițial. Se adaugă şi un kg de hrean ras, un kg de miere şi un litru de ţuică naturală, sau palincă de prune. Preparatul se pune într-un borcan şi lasă la macerat 9 zile. Din acest tonic energizant se iau câte 1-3 linguri, după mese.

Vin tonic cu hrean

Se pun 15 linguri de hrean ras fin într-o sticlă de un litru de vin roşu natural. Se închide sticla şi se lasă la macerat 8-9 zile, apoi se filtrează. Se iau câte 3-4 linguri de vin tonic pentru anemie, indigestie, boli de inimă sau litiază renală.

Oţet de hrean

Se pune într-o sticlă o rădăcină de hrean şi se completează cu oţet de mere cu miere. Se lasă la macerat 10 zile la loc cald. Se foloseşte câte puţin pentru tratamente externe – pareză facială, ten seboreeic sau ten care se cojeşte.

Cataplasme cu hrean

Pentru durerile reumatice şi răni ale pielii, se pun cataplasme cu hrean ras, învelit în tifon. Se ţin până când apare senzaţia de arsură. Cataplasmele cu hrean sunt dureroase, dar cu efecte puternice.

Un alt tip de cataplasmă cu hrean este cea din 2 linguri de făină de hrean şi 2 linguri de făină de seminţe de in. Se adaugă apă şi se prepară o pastă. Se aplică în tifon pe locul afectat, un ceas.

Precauții și contraindicații

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.