Ceaiuri pentru nevroză, frică, neliniște, isterie

Articol documentat

Într-o lume tot mai greu încercată de lipsuri și greutăți, starea de panică și de frică se răspândește foarte rapid. Este foarte important să ne păstrăm liniștea interioară și calmul minții în orice împrejurare.

Plantele medicinale ne pot ajuta în acest sens. Vă propunem o listă de ceaiuri pentru nevroză, frică, neliniște, isterie și alte tulburări psihice cauzate de suprasolicitarea sistemului nervos.

Ceaiuri pentru nevroza, frica, neliniste, isterie

Ceaiuri pentru nevroza, frica, neliniste, isterie: Freepik – www.freepik.com

Tipuri de nevroze

Există mai multe tipuri de nevroze. Unele persoane suferă de neurastenie și acuză dureri de ceafă și insomnie.

Citește și: Stări de neliniște și agitație – cauze și remedii

Alte persoane trăiesc cu o senzație de teamă și au o stare de neliniște. Aceste tulburări se datorează unei afecțiuni numite psihastenie sau „nevroză obsesiv-fobică”.

Mai există un tip de nevroză – nevroza isterică. Această tulburare nevrotică este caracterizată de ieșiri emoționale violete. Sunt perturbate funcțiile motorii și senzoriale.

Ceaiuri pentru nevroză, frică, neliniște, isterie

Rețetele de ceaiuri sunt recomandate de biologul român Gheorghe Mohan. Plantele folosite sunt renumite pentru efectele lor sedativ și acțiunea benefică asupra sistemului nervos.

Ceai de busuioc

Preparați o infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată și 250 ml de apă clocotită. Puteți consuma câte 3 căni de ceai de busuioc pe zi.

Citește și: Ceaiul de busuioc – înlătură stările de neliniște, agitație, dureri de cap, tulburări digestive

Ceai de cimbrișor

Se folosesc 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea câte 2 ceaiuri pe zi.

Ceai de anason

Pentru acest ceai aveți nevoie de 4 g de fructe de anason și 250 ml de apă rece. Anasonul se fierbe timp de 5 minute. Se pot consuma câte 3 căni de ceai zilnic.

Ceai de coada-șoricelului

Aveți nevoie de flori uscate de coada-șoricelului. Puneți 1 linguriță de plantă la infuzat într-o cană cu apă clocotită. După 15 minute de infuzare, strecurați. Consumați câte 2 ceaiuri în fiecare zi.

Ceai de cătină

Acest ceai fortifiant se prepară din 2 linguri de fructe de cătină zdrobite și 2 căni de apă (500 ml) clocotită. Se lasă la infuzat jumătate de oră. Se consumă întreaga cantitate într-o zi, în mai multe reprize.

Ceai de crețușcă

Se folosește sub formă de pulbere – planta uscată măcinată prin râșnița electrică de cafea. Se pun ½ linguriță de pulbere la infuzat în 250 ml de apă clocotită timp de 10 minute. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Citește și: Neliniștea duhului și patimile strică sângele și lovesc chiar în inima sănătății

Ceai de hamei

Se prepară din conurile plante – 1 lingură de conuri la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează preț de 15 minute, după care se filtrează. Se Administrează câte 2 ceaiuri pe zi.

Ceai de măghiran

Se fac infuzie dintr-o linguriță de plantă și 1 cană cu apă clocotită. Se pot bea până la 3 căni pe zi.

Ceai de păducel

Se pot folosi atât frunzele, cât și florile și fructele. Se pune 1 linguriță de plantă la infuzat 15 minute în 200 ml de apă clocotită. Se bea doar această cantitate de ceai într-o zi.

Ceai de mărar

Se folosesc semințele de mărar, care se fierb 15 minute cu 250 ml de apă. Se bea doar 1 cană de ceai în cursul serii, înainte de culcare.

Ceai de obligeană

Se pune 1 lingură de rădăcină uscată și mărunțită la infuzat 20 de minute într-o cană cu apă clocotită. Se consumă în doze mici, doar câte 3 linguri pe zi.

Ceai de roiniță (melisă)

Se pune 1 linguriță de pulbere de plantă la infuzat 20 minute în 200 ml de apă clocotită. Se consumă câte 3 căni pe zi.

Ceai de rozmarin

Se folosește 1 linguriță de pulbere și 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de un sfert de oră se strecoară. Beți 2 căni pe zi.

Ceai de talpa gâștii

Se pun 3 linguri de plantă uscată la infuzat 20 de minute în 250 ml de apă clocotită. Se consumă în doze mici, câte 5 linguri pe zi.

Ceai de tei

Se pun 2 lingurițe de flori de tei la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de 15 minute. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

Ceai de vâsc

Se prepară prin macerare la rece. Puneți 2 lingurițe de frunze la macerat în 500 ml de apă clocotită, timp de 8 ore. Consumați ceaiul în ziua respectivă.

Ceai mixt 1

  • rădăcină de valeriană (20 g)
  • conuri de hamei (20 g)

Se folosesc 2 lingurițe de amestec de plante la fiert 15 minute cu 200 ml de apă. Se beau câte 2 ceaiuri pe zi.

Ceai mixt 2

  • roiniță (30 g)
  • sunătoare (20 g)
  • rădăcină de valeriană (10 g)

Se folosește 1 linguriță de plante la 250 ml de apă clocotită. Se consumă 3 căni pe zi.

Citește și: Irascibilitate, anxietate, neliniște, insomnie – ceaiul de valeriană ajută!

Ceai mixt 3

  • roiniță (30 g)
  • flori de levănțică (20 g)
  • frunze de lămâi (20 g)
  • flori de ciuboțica-cucului (20 g)

Se pune 1 lingură de amestec de plante la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

Ceai mixt 4

  • rădăcină de valeriană (20 g)
  • frunze de roiniță (20 g)
  • frunze de vâsc (20 g)
  • frunze virnanț (20 g)
  • fructe de anason (10 g)

Se pune 1 linguriță de amestec de plante la fiert 5 minute cu 250 ml de apă. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Ceai mixt 5

  • sulfină (20 g)
  • rădăcină de valeriană (20 g)
  • flori de tei (20 g)

Se amestecă plantele și se introduc într-un săculeț de tifon. Se leagă la gură și se înmoaie într-un ibric cu 200 ml de apă rece. Se pune apoi pe foc și se lasă la fiert 10 minute.

Ceaiul rezultat se toarnă în apa de baie. Se recomandă 20 de astfel de băi pe lună.

Citește și: Omul smerit nu suferă de stres – Sfântul Paisie Aghioritul

Surse articol:

1. Vocabulary.com, Hysterical neurosis: https://www.vocabulary.com/dictionary/hysterical%20neurosis
2. Gheorghe Mohan, Nevroza, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 141-146

 

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.