Tratamente Naturiste cu Hrean: Aplicaţii Interne şi Externe
Alături de muştar şi alte condimente rustice, hreanul (Armoracia rusticana) este un medicament valoros, un dar al naturii încărcat de virtuţi tămăduitoare. A fost promovat atât de greci şi romani, cât şi de vechii noştri daci. Nenumărate leacuri au fost plăsmuite de-a lungul timpului din hrean, unele pentru a alina durerile, altele pentru a vindeca răceli sau tulburări psihice.
Iuţeala rădăcinii de hrean este ingredientul magic care vindecă. Conţine un antioxidant puternic – Vitamina C, precum şi vitamine din complexul B, fitohormoni şi numeroas eminerale. Este un antibiotic natural, un elixir recomandat într-o gamă diversă de boli şi afecţiuni.
• Hrean pentru răceală, gripă
Hreanul ca medicament decongestionează căile respiratorii nazale şi combate simptomele răcelii extrem de rapid. Se iau în acest caz câte 5-6 linguriţe de sirop de hrean pe zi, cu înghiţituri mici. Pentru efecte sporite, se va face şi gargară cu o soluţie preparată din 3 linguriţe de hrean şi un sfert de pahar de apă.
• Rinită şi sinuzită
Pentru rinită şi nas înfundat, se iau 2-4 linguriţe de hran ras zilnic. Extern , se aplică 2 linguriţe de hrean ras pe frunte, sub formă de cataplasme, într-o pânză sau într-un batic curat. Se ţine cât de mult posibil, iar în cazul în care apar arsuri pe piele, se îndepărtează. Este o reţetă simplă din bătrâni pentru desfundarea şi curăţarea rapidă a nasului şi eliminarea secreţiilor. Tratamentul se face 4-5 zile consecutiv.
• Hreanul ajuta la tuse, astm, bronşită, tuberculoză
Se iau câte 3-4 linguriţe de hrean ras în fiecare zi. Efectele sunt puternice: expectorante, antibiotice şi bronhodilatatoare. Se poate administra împreună cu morcov ras, pentru o extra vitaminizare. Pentru tuberculoză, se iau câte 3-4 linguriţe de sirop de hrean.
Extern, se aplică pe toarce făină de hrean şi in sub formă de cataplasme, şi se ţin jumătate de oră sau chiar un ceas. Tratamentul se face o dată la 2-3 zile. Este un leac minunată pentru gripă, bronşită şi congestie pulmonară.
• Hrean pentru paradontoză, stomatită
Pentru stimlarea circulaţiei sângelui de la nivelul gingiilor, se recomandă mestecarea zilnică de hrean ras, combinat cu morcov sau simplu. Pentru stomatită, se fac clătiri ale gurii cu o soluţie preparată din 3-4 linguriţe de tinctură de hrean şi jumătate de pahar de apă.
• Anemie la copii şi adulţi
Pentru întărirea organismului, stimularea hemoglobinei şi înlăturarea simptomelor anemiei se iau câte 3-4 linguri de vin tonic de hrean. Copiii pot consuma hrean şi sfeclă roşie, rase prin răzătoare, câte câte 1-2 linguri de 1-2 ori pe zi. Tratamentul trebuie să se facă cel puţin o lună de zile, mai ales toamna.
• Hrean pentru indigestie, gastrită hipoacidă
Se iau câte 2-3 linguri de hrean ras, administrate în timpul meselor. Se pot lua în plus şi câte 1-2 linguri de vin tonic cu hrean.
• Dureri reumatice, gută
Se recomandă consumul de hrean cu lapte cald. Se pun 1-2 linguriţe de hrean ras într-o cană cu lapte şi se consumă pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Tratamentul se ţine 3 săptămâni sau o lună. Extern, se aplică o cataplasmă cu hrean ras şi ulterior se unge zona afectată cu unguent camforat.
• Paralizia feţei
Ajută foarte mult compresele cu oţet de hrean, învelite în nailon, aplicate pe obraz, de 2 ori în fiecare zi. Compresele se ţin lipite de faţă cu o sticlă cu apă caldă, timp de 15 minute.
Reţete cu hrean pentru ten
Este foarte bun oţetul de hrean, aplicat cu un tampon asupra pielii feţei, pentru stimularea circulaţiei şi tonifierea tenului. Siropul de hrean redă elasticitatea pielii şi îi dă un aspect tânăr, proaspăt. Se aplică seara, timp de 10-15 minute cu un tampon de vată. Tenul care se decojeşte se poate trata cu tinctură de hrean, diluată în puţină apă. La urmă se unge faţa cu cremă de gălbenele.
Citeşte cum se prepară hreanul în articolul despre tinctura, siropul, vinul tonic şi cataplasmele cu hrean.
Hrean – contraindicaţii şi precauţii
Persoanele bolnave gastrită sau de colon iritabil trebuie să fie atenţi la ratamentele interne cu hrean. Consumat în exces, poate da tulburări digestive sau nervoase.
Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
Persoanele cu pielea sensibilă sau alergică pot experimenta o senzaţie de arsură la aplicarea de cataplasme externe.