Rădăcina de leuștean – un leac fortifiant din grădină! (rețete medicinale)
√ Articol documentat
Rădăcina de leuștean este mai puțin cunoscută și uzitată decât rădăcina de pătrunjel. Cu toate acestea, are proprietăți valoroase, care merită descoperite și exploatate!
Despre leușteanul, fitoterapeutul francez Maurice Messegue spune că fortifică inima și creierul. Nu în mod întâmplător este folosit în medicina populară ca leac pentru tot felul de slăbiciuni.
Cu siguranță cunoașteți și voi câteva calități ale acestui zarzavat, dincolo de utilizările sale culinare.
Cei mai mulți dintre noi folosim frunzele și tulpinile de leuștean, atât la mâncăruri, cât și la prepararea unor leacuri. Dar despre rădăcina de leuștean, ce știm?
Rădăcina de leuștean – proprietăți
Farmacistul Ovidiu Bojor spune că, din punct de vedere medicinal, rădăcina și semințele sunt mult mai eficiente. Rădăcina de leuștean conțin ulei volatil, săruri minerale, taninuri, acizi organici și grăsimi.
Asemenea rădăcinilor de pătrunjel, rădăcina de leuștean are proprietăți diuretice puternice. Trebuie să mai știm că un alt punct forte al leușteanului este acțiunea sa hipotensivă.
Nu mai puțin important este efectul său sedativ. Leușteanul are de asemenea proprietăți expectorante, digestive, carminative, tonice-aperitive și emenagoge.
Citește și: Leușteanul, un leac miraculos pentru aparatul respirator, digestiv, reno-urinar și genital
În ce boli ajută rădăcina de leuștean
Luând în considerare proprietățile descrise mai sus, putem spune că leușteanul este util în următoarele afecțiuni:
- edeme cardio-renale
- tuse
- hipertensiune arterială
- tulburări nervoase
- constipație
- dereglări digestive
- inapetență
- colici
- menstruații dereglate
- debilitate la copii
- ulcerații
Leacuri cu rădăcină de leuștean
Din rădăcina de leuștean se pot obține diverse preparate cu efect terapeutic. Este o plantă pe care o avem în casă pe tot parcursul verii. Ar fi păcat să nu știm la ce o putem folosi.
Ceai de rădăcină de leuștean – preparare
face un ceai foarte bun, cu o acțiune diuretică puternică. Se prepară dintr-o linguriță de rădăcini mărunțite și 1 cană de apă clocotită.
O altă variantă de reparare este dintr-o lingură de pulbere de rădăcini și 1 cană cu apă. Se fierbe 15 minute, apoi se strecoară. Botanistul Maurice Messegue recomandă câte 3 căni de ceai pe zi, în:
- hipertensiune arterială
- boli de rinichi
- ciclu neregulat
- tuse uscată
Pentru stimularea diurezei, se beau câte 2-3 căni pe zi. Pentru favorizarea digestiei, se administrează câte 1 cană pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Citește și: Ceaiul de frunze de leuștean – bun în boli de stomac, tulburări de ciclu, oboseală cardiacă
Tinctură de rădăcini de leuștean
Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă și tinctura de leuștean, care se poate obține din frunze sau rădăcini. Se folosesc 20 de g de plantă și 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă 10 la macerat, apoi se strecoară. Se administrează câte 20-25 de picături, de 2-3 ori pe zi.
Maurice recomandă tinctura de rădăcină de leuștean persoanelor cu tensiunea arterială crescută, în tuse seacă și pentru creșterea diurezei.
Pulbere de rădăcină de leuștean
Rădăcinile de leuștean se usucă bine, apoi se dau prin râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută se păstrează într-un borcănel (nu în cantități mari). Se iau câte 2-3 vârfuri de cuțit de pulbere pe zi. Ajută în afecțiunile cardiace și isterie.
Băi fortifiante pentru copii debili sau bolnăvicioși
Se pun 2 lingurițe de pulbere de rădăcină de leuștean și 2 lingurițe de semințe de leuștean la fiert cu 1 litru de apă, timp de 15-20 de minute.
Se strecoară și ceaiul obținut se adaugă în apa de baie. Băile se fac zilnic.
Citește și: Leuștean cu miere – rețetă pentru eliminarea pietrelor la rinichi și fiere
Cataplasmă pentru junghiuri
Părintele Iov Burlacu de la Neamț spune că rădăcina de leuștean se poate folosi și la junghiuri, sub formă de cataplasmă. Se toacă mărunt și se opărește.
Frecții pentru durerile reumatice
Se pune 1 linguriță de pulbere de rădăcină de leuștean la fiert cu 1 cană de oțet de vin. Se lasă 20 de minute. După ce s-a răcorit, se poate aplica pe zonele dureroase, sub formă de masaj sau frecții.
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Leușteanul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 125
2. Index Plante Medicinale, Leuștean: https://plantemedicinale.site/plante-medicinale/leustean-levisticum-officinale/
3. Maurice Mességué, Leușteanul, Verdețuri – Medicamente Compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, pp. 7-10