Ceaiuri utile în pneumonie

Articol documentat

Află ce ceaiuri ajută în pneumonie și ce plante medicinale poți folosi împotriva acestei boli. Biologul român Gheorghe Mohan ne propune câteva rețete de ceaiuri și remedii pentru uz extern.

Pneumonia este o infecție a plămânilor. În această boală, alveolele pulmonare (săculeții de aer) se umplu cu lichid sau puroi. Acesta este motivul pentru care simptomul principal acuzat de pacienți este dificultatea respiratorie.

Ceaiuri pentru pneumonie

Ceaiuri pentru pneumonie: Starline – www.freepik.com

Care sunt simptomele de pneumonie

Pneumonia poate fi recunoscută prin câteva simptome specifice:

 • tuse
 • febră, transpirații și frisoane cu tremur
 • bătăi rapide ale inimii
 • respirație scurtă
 • durere ascuțită sau străpungătoare în piept
 • inapetență
 • oboseală
 • greață și vărsături (mai ales la copii)

Pe bolnavii de pneumonie îi doare în piept când respiră adânc sau când tușesc.

Respirația este rapidă și superficială. Simt că nu pot respira bine, nici măcar când se află în stare de repaus. Au o stare profundă de extenuare și un nivel scăzut de energie.

Tusea poate fi uscată sau productivă. Mucusul este gros și poate avea culoarea galbenă, verde sau mari. Flegma poate conține de asemenea sânge.

Pneumonia duce la creșterea temperaturii corpului dar și la apariția de friguri.

Greața și vărsăturile sunt întâlnite mai cu seamă la copiii mici cu pneumonie.

Simptome mai rar întâlnite:

 • tuse cu sânge
 • dureri de cap
 • respirație șuierătoare
 • dureri articulare și musculare
 • confuzie, dezorientare (mai ales la vârstnici)

Simptomele de pneumonie pot fi diferite în frecvență și intensitate de la un pacient la altul.

Unele persoane nici nu observă aceste simptome, în timp ce alții ajung într-o stare critică și trebuie internați în spital.

Modul de reacție al corpului la pneumonie depinde de vârsta și de starea generală de sănătate a pacientului, precum și de patogenul care a produs infecția.

Pneumonia bacteriană – cauze și simptome

Bacteria răspunzătoare pentru cele mai multe cazuri de pneumonie bacteriană este Streptococcus pneumoniae. Acest germen trăiește în tractul respirator superior.

Infecția se poate dezvolta după o răceală sau o gripă. De cele mai multe ori afectează doar o parte a plămânilor sau un singur lob.

Sunt la risc de pneumonie bacteriană persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală, persoanele cu infecții virale, boli respiratorii sau sistemul imunitar slăbit.

Pneumonia bacteriană are tendința de a crea forme severe de boală. Pacienții au simptome puternice care necesită îngrijiri medicale.

Febra poate crește foarte mult, ajungând până la un nivel periculos de 40,5°C. Bolnavul transpiră profund, are pulsul mărit și respiră repede.

Din cauza oxigenării proaste a sângelui, buzele și unghiile se învinețesc. Pacientul poate ajunge într-o stare de delir.

Pneumonia virală – cauze și simptome

În cazul pneumoniei virale, instalarea simptomelor are loc treptat, în decursul câtorva zile. Boala debutează în mod asemănător unei răceli.

Cauzează febră, tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare și slăbiciune generală. În 1-2 zile, simptomele se înrăutățesc.

Tusea devine mai puternică. Apar probleme respiratorii și dureri de mușchi. Pot să apară febră mare și albăstrirea buzelor.

La copii, cel mai comun este virusul sincițial respirator (RSV). În cele mai multe cazuri, pneumonia virală este mai ușoară și trece mai repede decât pneumonia bacteriană.

Pneumonia virală poate fi cauzată de același virus care cauzează gripa sau alte infecții ale tractului respirator superior. Experții spun că pneumonia virală provocată de virusul gripal este mai severă. Uneori poate fi chiar fatală.

Acest virus pătrunde în plămâni, unde se înmulțește. Țesuturile pulmonare se umplu cu lichid, însă nu există nici un simptom fizic care să arate acest lucru.

Acest tip de pneumonie poate fi mai severă la persoanele care au deja alte afecțiuni pulmonare.

Citește și: Ce se întâmplă în corp după ce iei Coronavirus (ce organe îți afectează)

Pneumonia poate fi cauzată și de ciuperci: Pnuemocystis jirovecii, Coccidioidomycosis, Histoplasmosis, Cryptococcus. Pneumonia fungică este întâlnită cu precădere la persoanele cu imunitatea scăzută sau boli cronice.

Simptome de pneumonie la bebeluși

Unii nou-născuți cu pneumonie pot fi total asimptomatici. Însă în cazul bebelușilor, semnele cele mai comune sunt vărsăturile, tusea, febra, agitația și moliciunea.

Citește și: Cataplasma cu mămăligă caldă – leac băbesc pentru tuse, bronșită, pneumonie, răceală la burtă sau infecții urinare

Ceaiuri pentru pneumonie

Doctorul Gheorghe Mohan recomandă următoarele rețete și formule de ceaiuri utile în pneumonie:

Ceai de ciuboțica-cucului

Se pun 2 lingurițe de flori la infuzat în 250 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute. Se consumă câte 3 căni de ceai pe zi.

Ceai de troscot

Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se administrează 2 ceaiuri pe zi.

Ceai mixt 1

 • frunze de podbal (25 g)
 • flori de tei (25 g)
 • ciuboțica-cucului (25 g)
 • flori de soc (25 g)
 • isop (10 g)
 • rădăcini de ciuboțica cucului (5 g)
 • cimbru (5 g)

Se folosește 1 lingură de amestec de plante la 250 ml de apă. Plantele se fierb timp de 5 minute. Ceaiul răcorit se îndulcește cu miere.

Ceai mixt 2

 • măceș (40 g)
 • cătină (30 g)
 • frunze de ciuboțica-cucului (20 g)
 • frunze de roiniță (10 g)

Se prepară la fel ca ceaiul de mai sus. Se administrează câte 2 ceaiuri pe zi, cu miere.

Băi cu muștar

În paralel cu tratamentul intern se pot face și băi cu muștar. Se folosesc semințele de muștar negru.

Puneți 100-200 g de semințe într-un săculeț de tifon. Legați-l la gură și scufundați-l în apa din cadă. Lăsați-l să stea 5 minute în apă înainte de a face baie.

Citește și: Pneumonia – simptome și tratamente naturiste

Surse articol:

1. American Lung Association, Pneumonia Symptoms and Diagnosis: https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/symptoms-and-diagnosis
2. National Health Service, Pneumonia: https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia/
3. Gheorge Mohan, Pneumonia, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 111-112

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

 1. Va rog frumos puteti sa a mi recomandati vre un ceai pentru asma

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.