Tinctură de usturoi – boli de inimă cu substrat nervos și tulburări cardiace de menopauză

Articol documentat

Această tinctură de usturoi a fost publicată în una din cărțile cercetătorului român Gheorghe Mohan.

Este o rețetă foarte simplă, pe care o putem face cu toții în casă. Autorul o recomandă în suferințele cardiace apărute pe fond nervos. Sunt vizate în special femeile.

Tinctura de usturoi

Tinctura de usturoi: Freepik – www.freepik.com

Tinctură de usturoi – rețetă

Dr. Mohan nu dă cantitățile pentru această rețetă. Spune doar că se ia o sticlă de 500 de grame și se umple cu căței de usturoi zdrobiți. Se toarnă apoi alcool și se închide ermetic. Puteți folosi alcool de 45, 60 sau 70 de grade.

Se agită și se lasă la macerat vreme de 2 săptămâni, într-un loc călduros.

După scurgerea perioadei de macerare, tinctura se strecoară și se storc bine cățeii de usturoi, pentru a elimina tot sucul.

Mod de administrare

Doza pornește de la 2 picături de tinctură pe zi, urmând a crește cu câte 1 picătură în fiecare zi. În momentul în care ați ajuns la 25 de picături de tinctură pe zi, începeți să descreșteți doza cu câte 1 picătură pe zi.

Continuați tratamentul până ajungeți la 2 picături pe zi.

În ce boli ajută 

Autorul recomandă această cură:

  • persoanelor care suferă de boli cardiovasculare apărute pe fond nervos
  • hipertensivilor
  • femeilor aflate la menopauză care dezvoltă tulburări cardiace pe parcursul acestei perioade

Aceste persoane ar trebui să urmeze tratamentul cu tinctură de usturoi 2 ori pe an.

Usturoiul – paznicul sistemului cardiovascular

Sugestiile de utilizare ale usturoiului pe care le găsim la dr. Mohan nu sunt de dată recentă. În perioada Evului Mediu, usturoiul era administrat ca tratament în hipertensiune arterială, ateroscleroză și tulburări de climaterium. Adică în menopauză.

Usturoiul poate îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular datorită efectului de scădere a colesterolului și a altor grăsimi din sânge. Totodată, are acțiune vasodilatatoare.

Studiile moderne au confirmat că usturoiul are proprietăți hipotensive. Scade ambele valori ale tensiunii arteriale – sistolică și diastolică.

Usturoiul inhibă acumularea de colesterol în ficat. Cercetătorii au observat că acesta acționează ca un agent hipocolesterolemiant și hipolipemiant natural.

Citește și: Usturoiul scade grăsimile din sânge și depunerile de colesterol din artere

Usturoi beneficii

Usturoi beneficii: Jcomp – www.freepik.com

Experții recomandă administrarea regulată a usturoiului crud. Efecte se văd la un consum de 1-3 căței de usturoi pe zi, timp de 2-6 luni.

Este foarte important ca usturoiul să se zdrobească sau să se mestece bine înainte de a-l înghiți. Astfel se eliberează alicina – substanța activă principală pe care o conține.

La fel de bun împotriva hipertensiunii arteriale este sucul proaspăt preparat din usturoi. Acesta trebuie consumat imediat după extragere.

Alicina, ajoenul și alți compuși bogați în sulf regăsiți în usturoi previn formarea cheagurilor de sânge. 

Citește și: De ce hipertensivii ar trebui să mănânce zilnic usturoi

Contraindicații la usturoi

Unele persoane pot experimenta arsuri la nivelul gurii și stomacului. Alte reacții adverse posibile în anumite cazuri la consumul de usturoi sunt greața, diareea și vărsăturile.

Femeile gravide și mamele care alăptează ar trebui să evite usturoiul.

Nu consumați usturoi dacă urmați un tratament medicamentos cu medicamente anticoagulante sau antiinflamatoare. Această combinație mărește riscul de hemoragii.

Trebuie să mai știți de asemenea că tincturile sunt contraindicate persoanelor care au contraindicații la alcool.

Surse articol:

1. Gheorghe Mohan, Tinctură de usturoi, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, p. 166
2. Informații Plante Medicinale, Usturoi – Allium sativum: https://plantemedicinale.site/plante-medicinale/usturoi-allium-sativum-l/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.