Ceaiuri pentru hipertiroidism – dr. Gheorghe Mohan
√ Articol documentat
Biologul român Gheorghe Mohan ne oferă câteva rețete de ceaiuri pentru hipertiroidism care pot ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de această afecțiune.
Incidența bolilor tiroidiene a crescut semnificativ în ultimele decenii. Femeile sunt mult mai afectate numeric decât bărbații.
Cuprins
Simptome de hipertiroidism
Hipertiroidismul este o tulburare a glandei tiroide caracterizată printr-o secreție excesivă de hormon tiroidian – tiroxină.
O glandă tiroidă supra-productivă duce la accelerarea multor funcții din corp, mai cu seamă a metabolismului.
Simptomele reflectă acest lucru:
- bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
- bătăi neregulate ale inimii (aritmie)
- palpitații
- scădere în greutate neintenționată
- apetit crescut
- scaune mai dese
- stări nervoase
- insomnie
- un tremur ușor la nivelul extremităților
- transpirații excesive
Citește și: Hipertiroidismul accelerează toate funcțiile corpului – simptome și complicații
Alte semne specifice de hipertiroidie sunt:
- gușa
- exoftlamia (bulbucarea ochilor)
- intoleranța la căldură
- modificări ale ciclului menstrual
- subțierea firului de păr
- oboseală
- slăbiciune musculară
Persoanele mai în vârstă cu hipertiroidism pot fi total asimptomatice. Sau pot prezenta simptome mai subtile, precum ritm cardiac mărit, intoleranță la căldură, oboseală nejustificată.
Ceaiuri pentru hipertiroidism
Tratamentul hipertiroidismului constă în administrarea de medicamente anti-tiroidiene sau iod radioactiv. Acestea au rolul de a încetini producția de hormon tiroidian.
Dacă vreți să încercați un protocol cu ceaiuri, puteți urma schema recomandată de dr. Gheorghe Mohan în cartea sa „Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor”.
Ceai mixt 1
Ingrediente
- rădăcină de angelică (20 g)
- fructe de ienupăr (20 g)
- pelin (20 g)
- rădăcină de cicoare (20 g)
- salvie (10 g)
- țintaură (20 g)
Mod de preparare
Se amestecă toate plantele și se păstrează într-un borcan. Se pune 1 lingură de amestec de plante la fiert cu 250 ml de apă.
Se lasă 10 minute să fiarbă apoi se filtrează. Se administrează câte 2 căni din acest ceai pe zi.
Citește și: 4 alimente care ușurează simptomele de hipertiroidism
Ceai mixt 2
Ingrediente
- frunze de păpădie (20 g)
- rădăcină de săpunăriță (20 g)
- rădăcină de lemn dulce (20 g)
- fructe de anason (20 g)
- fumăriță (10 g)
- frunze de roiniță (10 g)
Mod de preparare
Se ia 1 linguriță de amestec de plante și se pune la fiert cu 1 cană de apă, timp de 10 minute. Se consumă doar 1 cană de ceai pe zi, în cursul dimineții.
Ceai mixt 3
Ingrediente
- flori de gălbenele (10 g)
- frunze de rozmarin (10 g)
- frunze de roiniță (10 g)
- lichen de piatră (10 g)
- conuri de hamei (10 g)
- scoarță de stejar (10 g)
Mod de preparare
Modul de preparare și de administrare este același ca în cazul ceaiului complex nr. 2 prezentat de mai sus.
Citește și: Un CEAI eficient pentru hipertiroidism și boala Graves – rețeta botanistului James Duke
Ceai de stejar pentru uz extern
Se pune 1 linguriță de scoarță de stejar măcinată sub formă de pulbere la fiert cu 1 cană de apă. După 15 minute de fierbere, se ia de pe foc.
După ce s-a răcorit, se înmoaie comprese sterile în ceai și se aplică pe regiunea glandei, pe gât.
Vin de angelică
Se mărunțesc 50 g de rădăcină și se pun la macerat într-un litru de vin. Se lasă 14 zile, apoi se strecoară. Se administrează câte 2 păhărele pe zi, înainte de masă. Un păhărel înseamnă 30-50 ml.
Surse articol:
- Mayo Clinic, Hyperthyroidism (overactive thyroid): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659
- Gheorghe Mohan, Hipertiroidismul, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 147-148