Sfaturile celui mai longeviv medic din lume

Printre cei mai longevivi oameni din lume se remarcă și locuitorii insulelor japoneze. Insula Okinawa este cel mai bun exemplu în acest sens.

Cel mai în vârstă medic din Japonia, dr. Shigeaki Hinohara, a trăit 105 ani și a profesat până la 100 de ani ca medic cardiolog.

Dr. Shigeaki Hinohara cel mai longeviv medic din lume

Dr. Shigeaki Hinohara cel mai longeviv medic din lume: www.juanvilar.com

Nu a acceptat niciodată propunerea de a se retrage din serviciu. Dimpotrivă, a rămas activ atât în viața profesională, cât și în cea socială.

Pe lângă munca la spital, ținea cursuri și conferințe.Mai mult decât atât, a reușit să publice în ultimii 30 de ani de viață, 150 de cărți! Una din ele se numește „A trăi mult, a trăi bine”.

Acest doctor este el însuși o mărturie vie a faptului că oamenii pot trăi mult și frumos dacă vor.

Citește și: Dieta Okinawa – secretele oamenilor care trăiesc 100 de ani

Sfaturile celui mai longeviv medic din lume

Din fericire, medicul japonez a dezvăluit publicului câteva din secretele longevității sale într-un interviu acordat revistei „Japan Times”.

Nu doar sănătatea trupească este importantă. Între secretele longevității se numără cu siguranță și aspecte care țin de planul mental și spiritual.

Fără prea multe reguli

Libertatea de gândire și de mișcare este esențială pentru starea noastră de bine. Deși este important să fim persoane organizate și eficiente în tot ce facem, nu putem funcționa după reguli foarte stricte.

„Energia vine din starea de bine, nu din a mânca și a dormi mult”.

Dr. Hinohara ne invită să ne aducem aminte de vremea copilăriei noastre, când ne jucam toată ziua, fără să ținem cont de oră. Aveam atât de multă energie, încât nu ne mai trebuia nici mâncare, nici somn.

„Sunt convins că și adulții putem păstra aceeași atitudine. E mai bine să nu stresăm corpul cu prea multe reguli fixe”.

Ce mânca medicul centenar într-o zi

Toate persoanele longevive au o greutate corporală normală. Supraponderalitatea este un subiect dureros pentru mulți dintre locuitorii societății moderne.

Iată cum arăta dieta medicului Hinohara pe o zi:

„Eu, la micul dejun beau o ceașcă de cafea, un pahar cu lapte și un suc de portocale, la care adaug o lingură de ulei de măsline”.

Centenarul spunea că uleiul de măsline are efecte benefice asupra arterelor și a pielii. Studiile recente au confirmat că uleiul de măsline susține sănătatea cardiovasculară.

La amiază, medicul gust puțin lapte și câteva fursecuri. Dar se întâmpla uneori să nu mănânce nimic, din cauză că se lua cu munca,

„La cină mănânc legume cu puțin pește și orez”.

Carnea era prezentă în meniul său doar de 2 ori pe săptămână, în rații de 100 de grame. Nu orice fel de carne, ci doar carne slabă. Peștele este cu siguranță cel mai bun tip de carne pentru protejarea inimii.

Citește și: Consumul de cereale integrale îmbunătățește sănătatea pe termen lung și longevitatea

Activitate cât mai multă

Persoanele sănătoase ar trebui să continue activitatea până la o vârstă cât mai înaintată.

 „După părerea mea, nimeni n-ar trebui să iasă la pensie, dar dacă altfel nu se poate, asta ar trebui să se întâmple cu mult mai târziu de 65 de ani”.

Aceste afirmații sunt cu totul întemeiate, dat fiind că speranța de viață a crescut mult în ultimele decenii.

„Astăzi, femeile japoneze trăiesc în jur de 86 de ani, bărbații în jur de 80, iar în țară există 36.000 de centenari”.

Medicul a mărturisit că avea mereu agenda plină.

„Eu țin sute de prelegeri pe an. De obicei vorbesc între 60 și 90 de minute stând în picioare, ca să mă mențin puternic”.

Dincolo de munca fizică și intelectuală, avea grijă să se și distreze. Simțea de asemenea bucuria de a împărtăși celorlalți cunoștințele sale.

Urcați zilnic pe scări

Mersul pe jos este foarte important pentru sănătate și longevitate. Cu atât mai folositor este urcatul scărilor.

„Eu urc câte două trepte o dată, ca să-mi pun mușchii în mișcare”.

În procesul de vindecare contează și partea spirituală 

Un sfat important al dr. Shigeaki este să nu ne avântăm prea repede la o anumită operație.

„Atunci când un medic vă recomandă să faceți un test sau o anumită operație, întrebați-l dacă i-ar recomanda aceeași procedură soției sau copilului său”.

Pacienții își pune de obicei toată încrederea lor în medic. Însă doctorii nu pot vindeca pe toți. Apoi, fiecare bolnav reacționează diferit la un anumit tratament.

„Știința singură nu poate vindeca sau ajuta oamenii. Fiecare om este unic, iar boala lui este în legătură cu inima lui”.

Dr. Shigeaki era de părere că medicii trebuie să cunoască și alte arte în afară de arta vindecării trupului. Se referea cu siguranță la vindecarea sufletului.

Lucrurile care te fac să uiți de durere

Din experiența sa ca medic la spitalul St. Luke, dr. Shigeaki a concluzionat că distracția reprezintă un mijloc eficient pentru a-i face pe bolnavi să uite de durere.

„Dacă pe un copil îl doare un dinte și începi să te joci cu el, uită imediat de durere.  La Spitalul St. Luke avem muzică, terapie cu animale și cursuri de artă”.

Evitarea grijilor multe și inutile

Stresul este cel mai mare inamic nevăzut al omului modern. El începe să își facă griji dis de dimineață și până când se culcă. Este frământat de dorințe și de planuri. Se gândește ce să facă pentru a dobândi una sau alta.

„Nu fiți obsedați de acumularea de lucruri materiale. Amintiți-vă că nu știți când veți părăsi această lume și nu puteți lua nimic cu voi acolo unde plecați”. 

Citește și: 5 secrete de alimentație de la călugării greci, cu cea mai mare rată de longevitate

Găsiți un model și încercați să îl depășiți

Este foarte benefic să avem un model în viață. Unii îl găsesc în părinții lor, alții într-un dascăl, alții într-un preot. Dr. Shigeaki ne sfătuiește nu doar să încercăm să ajungem la nivelul lui, ci să realizăm mai mult decât el.

El însuși a avut model pe tatăl său, apoi a descoperit și alte modele. Mărturisea că atunci când se simțea blocat, se întreba ce ar face aceștia și cum ar rezolva problema.

Faceți voluntariat

Cu toții ne dedicăm cel mai mult timp serviciului, sau muncii plătite. Este important însă, ca măcar în ultima parte a vieții să ne dedicăm voluntariatului.

„Până la 60 de ani e simplu să muncești pentru familie și să-ți atingi niște scopuri. Dar în anii din urmă ar trebui să ne străduim să facem ceva și pentru societate”.

Dr. Shigeaki a lucrat ca voluntar câte 18 ore pe săptămână de la vârsta de 65 de ani. Aceste clipe, dăruite semenilor, i-au adus multă bucurie și satisfacție.

Sursă: Produse Mănăstirești, Cel mai longeviv medic din lume ne împărtășește 11 secrete: https://www.produsemanastiresti.ro/blog/credinta-si-medicina/cel-mai-longeviv-medic-din-lume-ne-impartaseste-11-secrete

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.