Plante care întăresc plămânii și combat bolile respiratorii

Articol documentat

Înainte vreme, oamenii se tratau cu leacuri băbești. Foloseau diverse plante medicinale pentru oblojirea rănilor. Iar alimentele pe care le mâncau erau naturale și le serveau și ca medicament.

Tratarea bolilor cu plante medicinale datează de cel puțin 3.000 de ani în China. Se spune că fermierul antic Shen Nong a testat sute de plante pentru a vedea ce proprietăți terapeutice are fiecare. Este cel care i-a învățat pe chinezi mai apoi bazele agriculturii.

Plante pentru tuse, gat, nas si raceli

Plante pentru tuse, gat, nas si raceli: Freepik – www.freepik.com

Plante pentru plămâni și bolile respiratorii

80% din medicamentele sintetice existente azi pe piață sunt derivate din plante. Așadar, este bine să știm că plantele medicinale au un potențial terapeutic uriaș. Trebuie doar să știm cum și la ce să le folosim.

Eucalipt – pentru ușurarea respirației

Eucaliptul este una din cele mai eficiente plante decongestive. Conține uleiuri esențiale care desfundă nasul.

Are acțiune expectorantă puternică. Fluidizează mucusul, îl subțiază și ajută la eliminarea lui.

Are de asemenea efecte antiseptice pulmonare și antiinflamatoare. Calmează durerile și iritațiile gâtului și ale membranelor mucoase în timpul unei răceli sau gripe.

Este util în bronșita cronică sau acută și în astm.

Totodată, reduce inflamațiile gastrointestinale, datorită proprietăților antispasmodice.

Cel mai simplu mod de a-l folosi este sub formă de inhalații. Dintr-o frunză de eucalipt se poate face un ceai pe care să îl folosiți ca baie de aburi. Inhalați aburii fierbinți 10-15 minute. Dacă nu aveți frunze de eucalipt, adăugați 2-3 picături de ulei esențial în apa fierbinte pentru inhalații.

Sau puteți prepara un ceai pentru uz intern. Folosiți 1 linguriță de frunze uscate de eucalipt la 1 cană cu apă clocotită. După 10 minute de infuzare, strecurați. Se pot bea până la 3 căni de ceai pe zi.

Citește și: Eucaliptul are efecte imunostimulatoare, antimicrobiene și analgezice puternice (cum să îl folosim în afecțiuni respiratorii și dureri)

Cimbru – pentru gât

Fără îndoială, cimbrul este unul din cele mai bune leacuri pentru tuse și expectorație.

Are proprietăți antiseptice. Ajută în diverse infecții respiratorii. Calmează tusea și reduce congestia nazală.

Se poate administra sub formă de ceai – 1 linguriță la 1 cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat. Puteți adăuga și puțin suc de lămâie după ce s-a răcorit. Doza poate ajunge până la 3 căni de ceai pe zi.

Dacă vă doare gâtul sau aveți amigdalită, faceți gargară cu ceai de cimbru.

Lemn-dulce – pentru tuse

Rădăcina de lemn-dulce este o plantă foarte valoroasă în tuse și răceli. Neapărat trebuie să o notați pe lista remediilor naturale eficiente.

Are efecte antibiotice și antivirale naturale. Calmează tusea și oprește secrețiile nazale.  

Se consumă sub formă de infuzie – 1 linguriță de rădăcină la 1 cană cu apă clocotită. După 5 minute, strecurați. Puteți bea până la 3 căni de ceai pe zi. Cura nu trebuie să depășească 30de zile consecutiv.

Citește și: Cum să folosim tinctura de propolis în afecțiuni respiratorii și cardiovasculare

Pătlagina – pentru bronșită

Cu siguranță ați folosit siropul de pătlagină și ați avut rezultate bune. Această plantă are o eficacitate confirmată în ceea ce privește tratarea bronșitei.

Secretul ei se află în conținutul de mucilagii. Aceste substanțe înmoaie și hidratează tractul respirator.

Pentru 1 cană de ceai aveți nevoie de 1 linguriță de pătlagină. Se lasă 10 minute la infuzat.

Dacă vreți să faceți sirop, lăsați pătlagina la infuzat în apă clocotită o oră, apoi strecurat. Adăugați miere și puneți amestecul la bain-marie pentru a se dizolva. Păstrați siropul într-un borcan de sticlă, la frigider. Luați câte 3 linguri pe zi la nevoie.

Pătlagina se poate asociate cu cimbru sau lumânărica.

Citește și: Siropul de pătlagină – rețetă pentru bronșite, traheite, boli ale plămânilor

Lumânărica – pentru răceli

La fel ca pătlagina, lumânărica este bogată în mucilagii. Calmează membranele mucoase, ajută expectorația, reduce inflamația și tusea.

Se bea câte 1 cană de ceai de lumânărică la 12 ore. Maxim 2 căni pe zi. Planta nu este indicată celor care au probleme gastrointestinale sau esofagiene.

Citește și: Băi cu plante aromatice pentru cei cu afecțiuni respiratorii 

Oregano – utilizări multiple

Oregano este un antibiotic natural puternic. Are proprietăți expectorante, antitusive, antiseptice și sedative.

Se consumă sub formă de ceai – 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. După 10 minute de infuzare se strecoară.

Puteți asocia oregano cu fenicul sau anason.

Cumpără de aici remedii pentru afecțiunile respiratorii:

[wcepe_products ids= ‘10492, 4559, 3843, 14201, 14028′ button=’Cumpără aici’]

Surse articol:

  1. Sha Wellness Clinic, Take care of your lungs with medicinal plants: https://shawellnessclinic.com/en/shamagazine/take-care-of-your-lungs-with-medicinal-plants/
  2. Nature & Garden, Eucalyptus health benefits and therapeutic value: https://www.nature-and-garden.com/health/eucalyptus-health-benefits.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.