Plante pentru dureri de stomac, gaze, arsuri gastrice, ulcere

Articol documentat

Cele mai bune plante pentru durerile de stomac și alte afecțiuni gastrice sunt cele cu proprietăți carminative. Este bine să știm care sunt și cum anume le putem folosi.

Neplăcerile digestive sunt destul de frecvente și pot fi tratate la domiciliu cu leacuri naturale.

Remedii arsuri stomacale, gaze, ulcer

Remedii arsuri stomacale, gaze, ulcer: Freepik – www.freepik.com

Plante și remedii pentru gaze și dureri de stomac

Terapeuta Susun S. Weed spune că durerile stomacale sunt deseori cauzate de gaze intestinale. Împotriva lor putem scoate arsenalul plantelor aromatice.

Citește și: Plante bune pentru balonare

Plante aromatice

Majoritatea lor au efecte carminative, prin care reduc flatulența și balonarea și ajută la eliminarea gazelor.

Cele mai eficiente sunt plantele și semințele din familia Apiaceae. Din ea fac parte semințele de mărar, semințele de chimen, semințele de fenicul, semințele de anason, semințele de coriandru și semințele de chimion.

Cum să le administrăm? Sub formă de ceaiuri. Puneți 1 lingură de semințe într-o cană cu apă clocotită. Lăsați-le la infuzat 5 minute și strecurați. Îndulciți cu miere dacă vreți.

Ghimbir

Deși nu este o plantă autohtonă, ghimbirul a prins foarte bine la noi. Mulți îl consideră eficient în afecțiunile respiratorii, digestive și inflamatorii.

Rădăcina de ghimbir are la rândul lui efecte carminative. Încălzește intestinele și pune digestia în mișcare.

Pentru prepararea ceaiului putem folosi până la 1 lingură de rădăcină de ghimbir ras sau tocat mărunt la 1 cană de apă clocotită. Funcționează și mai bine dacă este îndulcit cu miere.

Dacă sunteți deseori pe drumuri, puteți pune în geantă și câteva capsule cu ghimbir sau ghimbir confiat. Previne răul de mișcare, răul de înălțime, greața și vărsăturile.

Probiotice

Terapeuta Susun spune că cel mai rapid leac contra durerilor stomacale provocate de gaze este un supliment cu probiotice. Recomandă 2 capsule cu Acidofilus. Această bacterie face parte din familia de probiotice Lactobacillus.

Studiile au arătat că Lactobacillus modifică favorabil flora intestinală și funcțiile imunologice. Aceste bacterii au efecte antibacteriene, antivirale, detoxifiante, antitoxice și antitumorale. Contribuie la scăderea colesterolului și protejează împotriva infecțiilor intestinale (inclusiv Helicobacter pylori) și vaginale.

Dacă vreți să scăpați rapid de durerile de stomac și gaze, luați 2 capsule cu Acidofilus. În 5-10 minute ar trebui să simțiți o ameliorare.

Iaurt

Iaurtul poate preveni gazele tocmai datorită conținutului de probiotice. Însă acțiunea lui nu este atât de rapidă ca în cazul capsulelor cu Acidofilus.

Cu toate acestea, este indicat să consumăm iaurt săptămânal (până la 1 kg). Foarte important: iaurtul nu trebuie să fie cu fructe, îndulcit sau cu mulți aditivi. Iaurtul simplu este cel mai bun.

Ceai de mentă

Mulți au obiceiul să bea cafea dimineața pe stomacul gol, de unde li se pot trage problemele gastrice. Susun Weed recomandă ceaiul de mentă ca înlocuitor al cafelei.

Puneți 1 cană de frunze uscate de mentă într-un borcan și adăugați 1 litru de apă clocotită. Puneți capacul și lăsați plantele la infuzat 4-8 ore.

Strecurați și consumați ceaiul obținut, rece sau cald, simplu sau cu miere. Ce rămâne, păstrați în frigider.

Menta este una din cele mai bune plante pentru stomac și totodată pentru înviorare. Din acest motiv poate fi folosită ca substituent pentru cafea.

Plante pentru arsuri stomacale

Cele mai bune leacuri contra arsurilor gastrice sunt plantele bogate în principii amare. Le putem consuma sub formă de bittere, înainte de masă.

Gențiana, dragaveiul, pelinul negru, drăcila și strugurii de Oregon tonifică digestia și ficatul. Prin faptul că măresc producția de acid clorhidric și de bilă, previn arsurile și îmbunătățesc tranzitul.

Cei care se confruntă des cu arsuri gastrice trebuie să aibă mese mici. După masă nu trebuie să stea culcați sau să doarmă. Cina trebuie servită cât mai devreme. Nu trebuie să exagereze cu cafeaua și cu sucurile citrice.

Ulmul alunecos calmează rapid arsurile stomacale.

Citește și: Plante medicinale pentru arsurile la stomac

Remedii naturale pentru ulcere stomacale

Păpădia are efecte bune. La fel și cartoful și varza. Sucurile lor dau rezultate bune în ulcere. Radeți un cartof mare prin răzătoarea cu găuri mici și ½ varză, în boluri separate. Așteptați să lase zeama și apoi stoarceți răzătura pentru a extrage cât mai mult suc.

Nu este indicat să folosiți storcătorul electric, ci mai curând un robot de bucătărie. Mărunțiți legumele și apoi stoarceți sucul.

Luați câte 1-3 linguri de suc de cartof și varză de 2-3 ori pe zi. Poate fi consumat și pe durate mai lungi dacă simptomele persistă.

Citește și: Aveți ulcer stomacal? Beți suc de varză și suc de cartofi

Evitați să consumați fasole, soia și alte leguminoase când aveți gaze! La fel de contraindicate sunt condimentele – piperul și ardeii iuți. Acestea pot cauza gaze, arsuri stomacale, pot irita stomacul sau provoca chiar diaree.

Citește și: Ceaiul de gălbenele – leac pentru arsuri stomacale și ulcer peptic

 

 

Surse articol:

1. Susun S. Weed, Herbs for those with Stomach Aches, Ulcers and Heartburn, Part 2: http://www.wisewomanmentor.com/wise-woman-ezine/7783203
2. Alessandro Di Cerbo, Beniamino Palmieri, Maria Aponte, Julio Cesar Morales-Medina, and Tommaso Iannitti, Mechanisms and therapeutic effectiveness of lactobacilli, J Clin Pathol. 2016 Mar; 69(3): 187–203. Published online 2015 Nov 17. doi: 10.1136/jclinpath-2015-202976: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4789713/
3. Susun S. Weed, Herbs for those with Stomach Aches, Ulcers and Heartburn, Part 1: http://www.wisewomanmentor.com/wise-woman-ezine/7775867

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.