Semințele de in – leacuri pentru diverse afecțiuni

Articol documentat

Semințele de in pot fi folosite ca leacuri pentru diferite afecțiuni. Istoria inului ne duce departe, până în Egiptul antic. Cercetătorii au descoperit în mormintele egiptenilor antici textile produse din tulpinile de in.

El apare menționat de altfel și în scrierile textelor Sfintei Scripturi. În Cartea Ieșirii găsim cuvintele „pantaloni de In”.

Semințele de in au fost folosite în scop medicinal de către vechii greci, romani, chinezi și indieni. Vracii indieni întrebuințează cataplasmele cu in în buboaie (carbuncul) și arsuri.

Între leacurile prescrise de Pliniu cel Bătrân apar și semințele de in, recomandate intern în constipații și extern în inflamații. Aceste utilizări au fost confirmate și aprobate recent de experți.

Semințele de in – proprietăți

De la in se folosesc fibrele, semințele și uleiul bogat în grăsimi, folositor nu doar în terapeutică, ci și în pictură.

Semințele de in sunt apreciate pentru conținutul bogat în fibre. Sunt o sursă excelentă de mucilagii. Conțin protide, săruri de magneziu și potasiu.

În ce boli ajută semințele de in

Experții din cadrul Comisiei oficiale a Ministerului Sănătății din Germania pentru avizarea produselor fitoterapeutice susțin utilizarea semințelor de in ca agent laxativ.

  • constipație cronică
  • colon iritat
  • inflamația tubului digestiv
  • diverticulită
  • gastrită
  • enterită

Cum se administrează semințele de in

În primul rând, trebuie să știm că semințele de in trebuie păstrate în casă întregi, nu măcinate, deoarece pulberea se oxidează repede.

Însă atunci când vrem să le consumăm, este indicat să le măcinăm prin râșnița de cafea.

Cu toate acestea, fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă semințele de in întregi.

Seminte de in - leacuri babesti

Seminte de in – leacuri babesti: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Uz intern

Se pun 2 linguri de semințe într-o cană cu apă și se lasă la macerat 2-3 ore. Mucilagiul obținut se consumă seara, înainte de culcare. Acest remediu este indicat doar persoanelor adulte.

Ceaiul de semințe de in în care se adaugă suc de lămâie poate fi util în piatra la rinichi și inflamația vezicii urinare.

Citește și: „Pansament” gastric natural, din semințe de in

Uz extern

Semințele măcinate și transformate în făină se pot folosi sub formă de cataplasme pentru inflamațiile pielii.

Făina de in se combină cu apă caldă, cât să rezulte o pastă. Se întinde între două straturi de pânză sau tifon și se aplică pe locul afectat.

Citește și: Sirop din semințe de in pentru tuse – remediu calmant și expectorant

Alți autori sugerează fierberea făinii de in cu apă până se obține un terci. Se aplică pe piele caldă.

Cataplasma cu făină de in are efecte calmante și antiseptice. Poate fi aplicată pe abcese sau furuncule, deoarece ajută la extragerea puroiului.

În infecții, făina de in se poate asocia cu pulbere de flori de mușețel.

Făina de in este folosită și la cataplasmele cu muștar, pentru a atenua usturimea cauzată de muștar și a preveni iritațiile pielii sensibile la adulți sau copii. Se folosesc 2 părți de făină de muștar și 1 parte de făină de in.

Uleiul de in poate fi util în arsuri, mai ales dacă se asociază cu apă de var în părți egale. Arsurile se ung direct cu amestecul obținut.

Citește și: Folosiți uleiul de semințe de in! Are o mulțime de beneficii

Precauții și contraindicații la semințele de in

Persoanele care suferă de ocluzie intestinală nu trebuie sub nici o formă să ingereze semințe de in.

Trebuie să știți de asemenea că din cauza substanțelor mucilaginoase pe care le conțin, pot reduce timpul de absorbție a medicamentelor. De aceea nu este indicat să luați medicamente și semințe de in în același timp.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7334, 7884′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

  1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Inul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 116-117
  2. Antonov C., Inul, Ghidul ceaiurilor terapeutice: https://books.google.ro/books?id=1SzXAgAAQBAJ&pg=PA32&lpg=PA32&dq=stimulent+tonic+amar&source=bl&ots=h8s5HpRO6y&sig=ACfU3U2fjJqorK5bi74yAETl5amNDYj53w&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwik4d-izbroAhXomIsKHUI8AFkQ6AEwAnoECAgQAQ#v=onepage&q=stimulent%20tonic%20amar&f=false

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.