Pastă de hrean, roșii și usturoi – antidot natural împotriva bolilor respiratorii și vasculare
√ Articol documentat
Pasta de hrean, roșii și usturoi este un aperitiv tradițional în Ucraina. Chiar așa se și numește „aperitiv de roșii cu hrean”.
Roșiile fac o pereche bună cu usturoiul și veți vedea că și cu hreanul. Este un amestec reușit de arome.

Pasta de rosii cu hrean si usturoi: Freepik – www.freepik.com
Poate fi folosit ca sos sau dressing pentru sandvișuri, salate, lipii, paste etc. Cel mai bine merge alături de mâncăruri gătite. Dar îl puteți de asemenea întinde pe pâine și servi ca atare.
Este foarte gustos și sănătos. Veți vedea câte beneficii au ingredientele din acest preparat.
Pastă de hrean, roșii și usturoi – rețetă
Ingrediente
• 4 rădăcini de hrean
• 1-2 căței de usturoi
• 1,5 kg de roșii
• sare, după gust
Mod de preparare
Puneți rădăcinile de hrean într-un castron cu apă rece. Lăsați-le câteva ore (eventual de seara până a doua zi dimineață) și apoi curățați-le de coajă.
Dați-le pe răzătoare sau procesați-le în robotul de bucătărie pentru a le mărunți cât mai fin.
Transferați pasta obținută într-un bol. Puneți sare și lăsați să stea 30 de minute.
Între timp, spălați bine roșiile și tăiați-le în jumătăți, apoi tocați-le mărunt. Curățați usturoiul de coajă și zdrobiți-l prin aparatul special de usturoi.
Adăugați roșiile și usturoiul peste pasta de hrean și amestecați bine. Lăsați amestecul să stea 10-12 ore, apoi amestecați din nou. Dacă mai este nevoie, mai adăugați sare.
Transferați pasta de hrean, roșii și usturoi într-un borcan de sticlă, închideți-l ermetic, sterilizați-l și păstrați-l în frigider.
Ce beneficii are pasta de hrean, roșii și usturoi
Acest preparat are numeroase beneficii. Fiecare ingredient este înzestrat cu proprietăți terapeutice valoroase.
Usturoiul era la mare căutare în timpul epidemiilor de ciumă. Este considerat și astăzi un protector redutabil împotriva îmbolnăvirilor. Are efecte dezinfectante asupra căilor respiratorii și contribuie la reducerea concentrației de grăsimi din sânge.
Este folosit ca remediu adjuvant, tonic sau terapeutic în numeroase probleme de sănătate:
» gripă
» rinită
» tuse convulsivă, astm
» bronșite cronice
» emfizem pulmonar
» cancer digestiv (prevenire)
» colici cauzate de dispepsia de fermentație
» gaze, flatulență, balonare
» infecții microbiene
» limbrici, oxiuri, tenie
» hipertensiune arterială
» circulație periferică deficitară
» colesterol mărit
» ateroscleroză
» hemoragii, tromboză (prevenire)
» diaree, dizenterie
» pietre urinare
» gută
» artrită, reumatism
Citește și: Usturoiul – cel mai puternic antibiotic natural, care apără organismul de infecții, poluare și cancer
Hreanul este una din cele mai puternice rădăcinoase pentru aparatul respirator. Ajută în următoarele afecțiuni:
» catar cronic respirator
» bronșită
» astm
» cardiopatie ischemică dureroasă
» angină pectorală
» hipertensiune arterială
» tenii (paraziți intestinali)
» anemie
» inapetență
» lipsă de vitamina C
» gastrită hipoacidă
» diaree
» hidropizie
» gută, reumatism
Citește și: Profitați de sezonul hreanului – este antibiotic, anticancerigen, anti-anemic și anti-infecțios
Hreanul este totuși contraindicat persoanelor cu boli renale grave, hemoroizi sau aritmie cardiacă. Dacă este consumat în doze mari, poate irita stomacul, rinichii și sistemul nervos. Vezi toate contraindicațiile hreanului AICI.
Roșiile sunt bogate în licopină, o substanță antioxidantă care apără organismul de radicalii liberi. Au efecte bune în afecțiunile vasculare. Pot fi utile în dieta persoanelor care suferă sau au risc de:
» sânge îngroșat
» ateroscleroză
» tromboză
» hipoaciditate, atonie stomacală
» azotemie, litiază urică
» lipsă de vitamine
Sunt benefice și în curele de slăbire. Roșiile nu sunt recomandate persoanelor care suferă de litiază oxalică.
Citește și: Leacuri băbești cu roșii (pentru uz intern și extern)
Surse bibliografice:
1. Ukrainian Recipes, Tomato Appetizer with Horseradish: https://ukrainian-recipes.com/tomato-appetizer-with-horseradish.html
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Hreanul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pp. 84-85
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Usturoiul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pp. 94-96
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Tomatele, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, p. 100