Cvas de sfeclă roșie – leac pentru bolile de ficat și fiere
Cvasul de sfeclă este un tonic natural pentru sănătate, ieftin, ușor de preparat în casă și aducători de mari beneficii pentru organism.
Există numeroase rețete, cu diverse ingrediente. De regulă, cvasul se prepară din secară sau alte cereale, sau din pâine. Însă se pot folosi și fructe sau legume, precum mere, stafide, cireșe, lămâi sau sfeclă.
Citește și: Cvasul mănăstiresc – util în răceli, avitaminoază, anemie
Cvasul are valoare medicinală și este foarte bogat în substanțe nutritive. Pentru întărirea sănătății și a imunității se poate consuma câte un păhărel în fiecare dimineață și seară.
Cuprins
Cvas de sfeclă – rețeta
Ingrediente
• 2-4 sfecle potrivite
• ¼ cană de zeamă de varză murată
• 1 lingură de sare de mare
• apă filtrată
Cum se face cvasul de sfeclă
Sfeclele roșii se curăță de coajă, se clătesc și se taie cubulețe. Dacă sfecla este organică, lăsați și coaja.
Se ia un borcan de sticlă mare (de 2 litri) și se introduce sfecla. Se adaugă zeama de varză acră. Se completează apoi cu apă până la gura borcanului. Se adaugă sarea și se amestecă bine, cu o lingură de lemn.
Borcanul se acoperă cu un tifon și se leagă la gură cu un elastic. Se lasă să stea undeva în bucătărie timp de 2-3 zile, pentru a fermenta. După această perioadă este bun de băut. Se păstrează la rece, în frigider. Rezistă câteva săptămâni.
Există rețete și fără zeamă de varză murată, doar cu sare. Însă va trebui să dublați cantitatea de sare și să știți că licoarea va fermenta mai greu.
Mod de administrare
Se poate administra în doze regulate, de câte 100 ml în fiecare dimineață și seară.
Citește și: Cvasul – cea mai populară o băutură terapeutică din Rusia (rețetă)
Cvas de sfeclă – beneficii
Cvasul de sfeclă este în primul rând o băutură probiotică. Este bogată în probiotice – bacterii bune care susțin sănătatea intestinală și sistemul imunitar.
Rușii apreciază această băutură datorită efectelor sale tonice asupra sângelui. În Rusia este folosit la purificarea ficatului de toxine și la regenerarea acestui organ după boli.
Totodată, această licoare pune bila în mișcare și îmbunătățește digestia. Dacă veți adăuga și câteva bucăți de rădăcină de ghimbir sau coji de citrice (portocale, lămâi) veți obține o băutură cu efecte digestive mult mai bune.
Citește și: Tonic din sfeclă și ghimbir – o rețetă rusească populară
Soldații ruși obișnuiau să bea o cupă mare de cvas înainte de a ieși pe străzile din Moscova, pe care bântuia epidemia de holeră.
Sfecla roșie este bogată în vitamina C, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic și betaine. Acești compuși au efecte antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante.
În urma procesului de fermentare, acești nutrienți capătă o valoare mult mai mare. La aceștia se adaugă și bacteriile bune (probioticele) și vitaminele B.
Studiile au arătat că sfecla roșie are următoarele beneficii:
– îmbunătățește nivelul tensiunii arteriale
– întărește imunitatea la agenții infecțioși
– protejează celulele hepatice
– crește rezistența fizică
– reduce efectele nocive ale radioterapiei
Sfecla are efecte bune în special asupra ficatului, bilei, rinichilor și digestiei. În Europa, cvasul de sfeclă este folosit ca adjuvant în tratamentul cancerului.
Potrivit altor surse, sfecla roșie combate oboseala și anemia, reduce alergiile și tensiunea arterială.
Citește și: Cvas din coji de banană – rețeta academicianului Bolotov pentru combaterea cancerului
Sursă: Katie Wells, How to Make Beet Kvass, Wellness Mama: https://wellnessmama.com/9087/beet-kvass/