Lutul – un leac vechi de când lumea și pământul!

Articol documentat

Lutul, sau argila, este unul din cele mai vechi leacuri de pe pământ. Utilizările sale medicinale datează încă din era preistorică.

Popoarele primitive foloseau lutul pentru dureri, infecții, deficite minerale și tratamente de îngrijire sau înfrumusețare a corpului.

Argila utilizari si beneficii

Argila utilizari si beneficii: Prostooleh – www.freepik.com

Argila în medicina antică

În vechime se foloseau diferite tipuri de argilă, amestecate cu apă și aplicate pe răni, iritații și afecțiuni minore. Nu trebuie omise nici tratamentele dermatologice și cosmetice cu lut.

În primele scrieri despre argilă, apar și mențiuni despre administrarea ei internă, pentru tulburările gastrointestinale. Lutul era folosit și ca laxativ sau anti-diareic.

Culturile vechi din Africa și Australia consumau lut cu apă în timpul meselor pentru a preveni intoxicarea.

Leacurile cu argilă au supraviețuit până astăzi. Dovadă este argila comercializată astăzi în magazinele naturiste și numeroasele preparate care o conțin.

Lutul este o materie moale, bogată în minerale, apărută în urma activității vulcanice și modificată în timp de factori fizici și chimici din mediul înconjurător.

Citește și: Argila bogată în magneziu – leac pentru oboseală și stres – dr. Antonela Marika

Există diverse tipuri de argilă, cu un profil mineral diferit, influențat de sursa lor de proveniență.

Lutul are capacitatea de a absorbi minerale, toxine și metale. Are proprietăți antibacteriene naturale.

Argila astăzi – utilizări moderne

Astăzi, argila este cel mai des întrebuințată în tratamentele cosmetice, unde este combinată cu apă de mare, apă sărată, apă bogată în minerale sau parafină.

Se folosește sub formă de băi (băi de nămol), măști faciale și cataplasme.

Părintele Iov Burlacu – rețetarul de la Neamț vorbește despre cataplasmele cu lut aplicate pe piept pentru calmarea junghiurilor și pe încheieturile dureroase.

Argila

Argila

Citește și: Argila – lutul înzestrat cu o inteligență naturală care „știe” exact ce trebuie să vindece în corp

Sunt utile și pentru:

» luxații
» umflături
» dureri
» lovituri
» dureri menstruale (se aplică pe abdomenul inferior)
» dureri de cap
» dureri de măsea (se aplică pe obraz)
» înțepături de albine sau viespi
» varice

Cataplasma cu argilă

Argila se scoate dintr-un mal, mai din adâncime. Se lasă la uscat, apoi se mărunțește și se amestecă bine cu apă (sau cu oțet), până rezultă o pastă lipicioasă.

Se întinde pe o bucată de pânză și cât e caldă, se aplică pe regiunea dureroasă a corpului. Poate fi pusă pe piept, pe spate, pe șale, pe stomac, pe genunchi etc. Se lasă să acționeze până se usucă. Ulterior se poate înlocui.

La răni deschise, argila poate face mai mult rău decât bine. Poate isca o infecție nedorită. În caz de bube, sau eczeme supurate se pot face aplicații cu lut fiert înainte în apă sau oțet.

Dacă cineva și-a rupt un picior sau o mână și se află într-un loc greu accesibil medicilor, până la sosirea acestora își poate obloji mădularul afectat în cârpe îmbibate în apă și argilă.

Citește și: Leac tămăduitor din argilă – pentru răni, tăieturi, iritații, infecții și alte probleme ale pielii

Surse bibliografice:

1. Enviromedica, History and Benefits of Clay: https://www.enviromedica.com/learn/history-and-benefits-of-clay/
2. Preot Iov Burlacu – Rețetarul de la Neamț, Lutul, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pp. 81-82

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.