Mărul – un mare tămăduitor de boli

Articol documentat

Mărul este mai mult decât un fruct banal, prezent pe toate tarabele din piață și disponibil la orice dată din calendar. Este un leac extraordinar pentru numeroase afecțiuni.

Nu degeaba se spune că un măr pe zi ține doctorul departe! Trebuie doar să știm să îl folosim!

Marul un mare tamaduitor de boli

Marul un mare tamaduitor de boli: Freepik – www.freepik.com

Merele conțin o gamă largă de fitonutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Din acest motiv sunt considerate fructe esențiale pentru buna creștere și dezvoltare, dar și pentru întărirea sau menținerea stării generale de sănătate a organismului.

Complet lipsite de grăsimi sau colesterol, merele sunt bogate în fibre, substanțe care contribuie de fapt la prevenirea absorbției colesterolului în intestin.

Fibrele sunt de asemenea protectoare ale colonului împotriva toxinelor și a substanțelor cu potențial cancerigen. Ele se leagă de acești compuși nocivi și le elimină din corp.

Merele au o capacitate antioxidantă puternică. Sunt bogate în polifenoli și flavonoide – quercetină, epicatechină și procianidină B2. Acești compuși apără organismul de daunele radicalilor liberi.

În măr găsim doze bune de vitamina C și beta-caroten. Vitamina C este un antioxidant important pentru prevenirea infecțiilor și inflamațiilor.

Citește și: Mărul poate fi medicament dacă știm să-l utilizăm (remedii interne și externe)

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă merele în cure lungi, în care se pot consuma câte 1 kg pe zi. Persoanele vârstnice și cei bolnavi pot consuma doar sucul de măr.

Oamenii supraponderali și obezi pot face pauze alimentare în anumite zile din săptămână în care pot mânca doar mere (până la 1 kg), fără alte alimente.

În ce boli ajută merele

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor notează efectele binefăcătoare ale merelor asupra tractului digestiv. Aceste fructe măresc secreția sucurilor gastrice și îmbunătățesc digestia.

Merele naturale, consumate cu tot cu coajă au acțiune laxativă și detoxifiantă. Fibrele și celuloza pe care le conțin se leagă de toxinele și microorganismele din intestin și le elimină din corp.

Copiii cu diaree pot primi mere și morcovi, curățate de coajă.

Merele au proprietăți diuretice puternice. Stimulează îndeosebi eliminarea excesului de acid uric. De aceea sunt recomandate în gută, artrită și reumatisme.

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială și ateroscleroză sau sunt la risc, trebuie să consume cât mai des mere. Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Citește și: Două MERE pe zi scad semnificativ colesterolul total și LDL

Grație efectelor sedative și calmante asupra sistemului nervos, merele favorizează somnul dacă sunt consumate seara, înainte de culcare.

Nu în ultimul rând, preparatele cu mere se dau în afecțiunile pectorale, deoarece ajută la curățarea secrețiilor bronșice.

Leacuri băbești cu mere

Diareea la copii

Copiii cu diaree pot primi câte 500 de grame – 1 kg de mere rase pe zi. Această cantitate se împarte în 5 rații și se administrează în timpul meselor.

Insomnie

Se taie un măr cubulețe și se pune la fiert cu 500 ml de apă. Se lasă focul la mic, până când lichidul scade la jumătate. Ceaiul rămas după fierbere se îndulcește cu miere și se administrează seara, la culcare.

Constipație, congestie pectorală 

Acest sirop laxativ și pectoral ajută și în constipații și în afecțiunile respiratorii. Se amestecă suc de măr și zahăr în cantități egale și se fierb la foc redus până rezultă un sirop. Se consumă câte 2 lingurițe, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Dureri de urechi

Merele se taie felii, se fierb și se aplică apoi calde pe urechi.

Plăgi atone

Se fac aplicații cu mere rase și fierte fără apă, în propria lor zeamă. Sau se fierb într-o cantitate egală de ulei.

Inflamația splinei

Se face un ceai concentrat de mere în care se adaugă tărâțe. Se formează o pastă moale, care se aplică pe regiunea splinei, caldă.

Tuse și guturai

Ceaiul de mere este foarte util în tuse și guturai. Ajută de asemenea la potolirea senzației de sete. Se prepară din merele tăiate mărunt. Se îndulcește cu miere de albine.

Boli de rinichi

Dacă la prepararea ceaiului se folosesc cojile sau miezul cu tot cu sâmburi, el va ajuta la spălarea rinichilor, creșterea diurezei și ameliorarea afecțiunilor renale.

Diaree, boli intestinale

Merele se spală și se dau pe răzătoare, cu tot cu coajă. Pasta obținută se consumă zilnic, mai multe zile la rând, până la vindecare. Nu se mănâncă nimic altceva, ci doar mere rase, până la 2-3 kg pe zi.

Merele combat aciditatea gastrică, purifică și subțiază sângele. Pentru aceea ajută la curățarea pielii de coșuri și eczeme. Consumul de mere calmează durerile de cap și artrita.

Cidrul de mere este foarte bun pentru combaterea obezității, a gutei, a constipației și a hemoroizilor.

Citește și: Tartă cu mere, fără zahăr – rețetă dietetică, de post

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Mărul, Sănătate prin semințe, legume și fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 46-47
2. Nutrition and You, Apple Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/apple-fruit.html
3. Preot Iov Burlacu – Rețetarul de la Neamț, Mărul, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pp. 86-87

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.