Ceapa verde protejează plămânii și căile respiratorii, datorită efectului antibiotic și antiviral
√ Articol documentat
Ceapa verde are efecte antivirale și antibiotice remarcabile. Este un leac foarte bun contra răcelilor și gripei care apar de regulă primăvara, la schimbarea anotimpului.
Beneficiile cepei, usturoiului, prazului și a altor plante din familia Allium se datorează conținutului bogat în compuși sulfurici.
Cuprins
Ceapa verde – proprietăți
Ceapa verde este bogată în vitamina K, vitamina C, vitamina A și fier. Frunzele sunt mult mai concentrate în antioxidanți și fibre.
Tiosulfonații din ceapa vede se transformă în alicină atunci când planta este tăiată, zdrobită sau mestecată.
Alicina din ceapa verde
Studiile de laborator au arătat că alicina diminuează are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Totodată, această substanță:
» diminuează producția de colesterol
» reduce rigiditatea vaselor de sânge
» scade presiunea arterială
» inhibă formarea cheagurilor de sânge
» scade riscul de boli coronariene, boli vasculare periferice și accidente vasculare cerebrale
Vitamina A, zeaxatina și luteina din ceapa verde ne apără împotriva bolilor oculare și a cancerului oral și pulmonar.
Citește și: CEAPA VERDE inhibă creșterea TUMORILOR cancerigene
Ceapa verde protejează de asemenea căile respiratorii și plămânii de infecții. Aceste calități se datorează tot alicinei – substanța care dă de altfel mirosul specific cepei și usturoiului.
Ceapa verde este una din cele mai bune surse de vitamina C. 100 de grame acoperă 172% din doza zilnică recomandată. Pentru cei care nu știu, vitamina K are rol anticoagulant.
Vitamina K este de asemenea implicată în procesul de formare și întărire a oaselor.
Ceapa verde, de primăvară, ne oferă și cantități bune de minerale, precum fier, calciu, cupru și mangan, iar frunzele doze valoroase de vitamine din complexul B.
În ce boli este benefică ceapa verde
» afecțiuni virale
» infecții bacteriene și fungice (inclusiv Candida)
» retenție de apă
» cancer de colon
» colesterol și trigliceride mari
» risc de boli cardiovasculare
» tulburări circulatorii
» alergii
Ceapa verde ajută la reglarea tensiunii arteriale și a hormonilor, accelerează circulația sângelui, reduce oboseala și nivelul de stres.
Leacuri cu ceapă verde
În medicina tradițională chineză se spune că ceapa stimulează eliminarea excesului de mucus și ajută la decongestionarea nazală în cazul unei gripe sau răceli. Este indicat să o folosim atunci când mucusul este alb sau transparent.
Este utilă și în rinită, datorită efectelor sale antialergice naturale. Cura cu ceapa verde previne erupțiile pe piele și alergiile respiratorii. Consumată zilnic, ceapa verde îmbunătățește funcția sistemului imunitar și ajută corpul să lupte cu alergiile.
Se pot consuma câte 5 cepe verzi pe zi, atât frunzele, cât și bulbul. Pentru combaterea mirosului neplăcut, se pot mesteca ulterior câteva frunze de pătrunjel sau leuștean verde.
La fel de bun este și ceaiul de ceapă verde. Planta nu trebuie fiartă numaidecât. Se toacă mărunt și se pun la infuzat în apă clocotită. Nu este recomandat să se adauge miere.
Citește și: Ceapa verde ține boala departe – proprietăți și remedii
Rețetă de ceai de ceapă verde pentru afecțiuni virale
Ingrediente
• 2 fire de ceapă verde
• 2 căni cu apă
• ½ lămâie
• 1 baton de scorțișoară
• 1 bucățică de rădăcină de ghimbir de 2-3 cm.
• 2-3 pliculețe de ceai verde
Mod de preparare
Puneți apa, ceapa verde tocată mărunt, scorțișoara și ghimbirul la fiert 10 minute. Se ia de pe foc și se pun pliculețele de ceai verde. Se lasă la infuzat 10 minute sub capac.
După ce s-a răcorit, se strecoară și se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors.
Cataplasma cu ceapa verde ajută și la eliminarea toxinelor în caz de abcese și dureri. Se pune o mână de ceapă verde tocată mărunt într-un bol. Se adaugă apă clocotită (cât să acopere plantele).
Se zdrobește apoi totul manual sau cu blenderul. După ce s-a răcorit, pasta se întinde pe zona afectată. Se acoperă cu tifon și bandaj și se fixează. Se lasă să acționeze câteva ore. Dacă apar reacții adverse, se îndepărtează.
Dacă ceapa verde se folosește în supe, se adaugă la sfârșit, fie în cratiță, fie direct în bol. Poate fi folosită și la salate, în orez, tocănițe, sosuri, sandvișuri.
Precauții și contraindicații
Ceaiul de ceapă verde nu este indicat persoanelor care transpiră abundent.
Cei care suferă de tromboză pot consuma doar bulbul alb, nu și frunzele verzi.
Ceapa verde este contraindicată bolnavilor de tromboflebită.
Surse bibliografice:
1. Tracey-Ann Brown, Healing Properties Of Scallion, The Cleaner: http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20130522/health/health3.html
2. Nutrition and You, Scallions Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/scallions.html
3. Andre Campbell, 5 Health Benefits of Green Onion + How to Grow: https://drecampbell.com/benefits-green-onion/
4. Demetra Overton, Scallion tea for colds and flu relief, SCALLION TEA FOR COLDS AND FLU RELIEF, Sweet Savant: https://sweetsavant.com/scallion-tea-for-colds-and-flu/
5. Shivika Paliwal, 5 Amazing Benefits Of Spring Onions We Bet You Don’t Know: Shivika Paliwal, Food NDTV: https://food.ndtv.com/food-drinks/5-amazing-benefits-of-spring-onions-we-bet-you-dont-know-1800747
6. Mariana Borloveanu, Ceapa verde, antibioticul natural al tuturor anotimpurilor, Revista Leacuri Mănăstirești, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie, 2016, pp. 9-11