Ginsengul – cel mai bun remediu contra oboselii fizice și psihice

Articol documentat

Ginsengul este una din cele mai bune plante împotriva stresului și a oboselii fizice și psihice. Are efecte imunostimulatoare și adaptogene puternice.

Descoperă ce beneficii are ginsengul, cum îl poți folosi și dacă există contraindicații în cazul acestei plante.

Ginseng

Ginseng

Ce este ginseng

Ginsengul este denumirea unei plante originare din zonele păduroase din nord-estul Chinei și Msnchuria. Face flori de culoare verde-albă și fructe roșii. Rizomii se recoltează la fel ca și morcovii.

Specii autentice de ginseng

Trebuie să știți că doar Ginsengul Asiatic (Panax ginseng) și Ginsengul American (Panax quinquefolium) sunt specii autentice de ginseng. Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este etichetat drept un fel de pseudo-ginseng.

Ginsengul în medicina tradițională

În sistemele de medicină tradițională chineză, rădăcina de ginseng este asociată cu puterea și bunăstarea organismului – calități cunoscute și prețuite încă din antichitate.

„Panax” înseamnă „medicament universal”.

Chinezii, japonezii și coreeni folosesc planta de câteva mii de ani pentru diverse probleme de sănătate:

– combaterea stresului și a oboselii
– controlul zahărului din sânge
– stimularea metabolismului

Mulți cred că extractele și preparatele din ginseng le pot oferi mai multă rezistență și forță. Îl consideră un adjuvant natural pentru îmbunătățirea sănătății și creșterea speranței de viață.

Citește și: Ginseng – planta care vindecă tot – dr. Ovidiu Bojor

Ce proprietăți are ginsengul

Dr. biolog român Virginia Ciocan apreciază că ginsengul este una din cele mai importante plante adaptogene, datorită conținutului său bogat în saponine, sau glicozidele triterpene, cunoscute și sub numele de „ginsenozide”.

Cele 29 de saponine din ginseng ajută organismul să se adapteze la toate schimbările care apar în plan fizic, chimic și biologic. Totodată, aceste substanțe măresc imunitatea la boli și încetinesc îmbătrânirea corpului.

Cele mai importante saponine active din rizomul de ginseng sunt protopanaxadiol și protopanaxatriol. Acestea au demonstrat efecte imunomodulatoare, antitumorale și de hipoglicemiante.

Rădăcina de ginseng este de asemenea o sursă bună de minerale, vitamine, substanțe neuro-active și antioxidanți precum poliacetileni și compuși fenolici (maltol, acid salicilic, acid vanilic, acizi genistici, acid p-cumaric).

Alte proprietăți:

– analgezice
– sedative
– anticonvulsionante
– antipsihotice
– hipotensive
– antiinflamatoare

În ce boli ajută ginsengul

Rizomul de ginseng aduce foarte mult cu forma corpului uman. De aceea s-a născut ideea că această plantă poate ajuta la tratarea tuturor bolilor care afectează organele interne ale omului.

Datorită saponidelor, ginsengul este catalogat drept una din cele mai utile plante împotriva oboselii, a surmenajului, a epuizării și a dezechilibrelor metabolice.

Ginsenosidele stimulează sistemul imunitar, sistemul nervos și digestia și îmbunătățesc funcția ficatului.
Rădăcina de ginseng este recomandată în următoarele afecțiuni:

gripă și răceală
astenie
lipsă de vitamine
stres, încordare, oboseală psihică
oboseala la pacienții cu boli cronice
hepatite cronice
digestie lentă
colesterol crescut
stări preinfecțioase și postvirale
îmbătrânirea prematură (prevenire)
cancer (reduce riscul cu 85%, poate fi folosit și ca adjuvant)
diabet de tip 2 (scade glucoza cu 25%, poate fi folosit și ca adjuvant)

Ginseng beneficii, utilizari medicinale

Ginseng beneficii, utilizari medicinale: 4045 – www.freepik.com

Practicanții medicinei chineze recomandă ginsengul roșu doar în lunile reci de iarnă, deoarece are o natură caldă. Ginsengul alb, în schimb, este mai blând și bine tolerat în orice perioadă.

Citește și: Ginseng – efecte neuroprotectoare, imunostimulatoare, antitoxice

Cum se consumă ginsengul

Ginsengul se găsește la magazinele naturiste sub formă de ceai, capsule, extracte lichide, pulbere uscată. Doza recomandată este de 100-400 mg de extract sau 0,5-2 g de rădăcină.

Dacă aveți rădăcină proaspătă, folosiți o bucățică mică prin infuzare 2 minute într-o cană cu apă. În ceaiul de ginseng se poate adăuga și miere.

Cura cu preparate din ginseng poate dura maxim 3 luni și se poate repeta după 1 lună de pauză.

Trebuie să reținem că ginsengul influențează în mod pozitiv digestia, circulația, sistemul nervos central și imunitatea.

Poate fi folosit ca tonic și restaurator general. Beneficiile sale se datorează compușilor cu efect similar steroizilor naturali.

Ginseng – precauții și contraindicații

Deși este foarte bun pentru întărirea sănătății, ginsengul nu poate înlocui tratamentul pentru anumite boli.

Datorită faptului că mărește toxicitatea Warfarinei și crește riscul de sângerări, nu îl administrați concomitent cu acest medicament.

Dacă aveți diabet sau hiperglicemie, ginsengul poate perturba nivelul glucozei și al insulinei.

Ginsengul este contraindicat femeilor gravide.

Nu este indicat să îl consumați în doze mari pe perioade lungi de timp, deoarece glicozidele pot cauza intoxicare. Simptomele de toxicitate sunt creșterea tensiunii arteriale, insomnie, nevroză și anxietate.

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Ginseng: https://www.nutrition-and-you.com/ginseng.html
2. Arring NM, Millstine D, Marks LA, Nail LM, Ginseng as a Treatment for Fatigue: A Systematic Review, J Altern Complement Med. 2018 Jul;24(7):624-633. doi: 10.1089/acm.2017.0361. Epub 2018 Apr 6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29624410
3. Virginia Ciocan, Ginseng (Panax ginseng), Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 123-128

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.