Ceaiul de salcie alină durerile reumatice și uterine

Articol documentat

Ceaiul de salcie este unul din cele mai bune ceaiuri pentru calmarea durerilor reumatice și scăderea febrei.

Salcia este supranumită, pe bună dreptate, „aspirina naturii”. Este foarte bogată în salicină și compuși derivați.

Ceai de scoarta de salcie reteta si utilizari

Ceai de scoarta de salcie reteta si utilizari: Bearfotos – www.freepik.com

Coaja sau scoarța are cele mai mari cantități de salicină. Speciile cele mai bogate în această substanță se numesc „Salix purpurea” și „Salix fragilis”.

Salcia – „aspirina naturii”

Salicina din scoarța de salcie reduce inflamația și durerile, având o acțiune similară aspirinei din farmacii.

Cu toate acestea, pentru că salicina se transformă în acid salicilic în corp, se presupune că are un efect mai blând asupra stomacului, comparativ cu aspirina sintetică.

Acidul salicilic reduce producția de prostaglandine din nervi. Aceste substanțe asemănătoare hormonilor controlează sistemul imunitar și inflamația din articulații. Prin scăderea prostaglandinelor, acidul saliclic reduce implicit durerea și disconfortul.

Citește și: Ceaiul de salcie calmează rapid durerile de cap și durerile de spate

Acidul salicilic este renumit pentru proprietățile sale antipiretice și analgezice. De aceea salcia este folosită în răceli, febră și dureri, încă din Antichitate.

Academicianul Ovidiu Bojor citează recomandările salciei în durerile reumatice, durerile uterine, febră și insomnie.

Studiile pe pacienți cu dureri de spate au arătat că scoarța de salcie este mai eficientă decât placebo.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, poate ajuta la atenuarea durerilor articulare. Există dovezi limitate care sugerează că scoarța de salcie produce un efect analgezic moderat la persoanele cu dureri de oasteoartrită sau artrită reumatoidă.

De asemenea, scoarța de salcie este utilizată de femei pentru reducerea crampelor din perioada menstruală.

Citește și: Polenul de salcie – îngerul păzitor al vederii

Cum se prepară ceaiul de salcie

Se folosește scoarța de salcie, nu frunzele. Coaja uscată se mărunțește și se fierbe în apă 20 de minute. Se pun 2 linguri la 1 cană de apă.

Mod de administrare

Ceaiul de scoarță de salcie nu se bea în doze mari. Sunt suficiente 5-6 linguri pe zi.

O altă formă de administrare a scoarței de salcie este sub formă de pulbere. Aceasta se obține prin măcinarea cojii prin râșnița electrică de cafea. Se ia câte ½ linguriță de pulbere de scoarță de salcie, de 3 ori pe zi.

Precauții și contraindicații

Persoanele care au alergie sau sensibilitate la aspirină, acidul salicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene nu trebuie să folosească scoarța de salcie.

Este contraindicată și celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui (anticoagulante) sau beta-blocante.

Scoarța de salcie și salicilații nu sunt indicați copiilor sub 16 ani și femeilor gravide.

Suferinzilor de ulcere gastrice se impune aceeași precauție la utilizarea scoarței de salcie ca și în cazul aspirinei: riscul de sângerări stomacale.

Pentru reducerea acestui risc, scoarța de salcie nu trebuie administrată în doze mari.

Preparatele pe bază de salcie nu sunt recomandate pacienților cu astm, ulcere stomacale active, boli grave de rinichi sau de ficat, probleme de coagulare a sângelui.

Citește și: Uleiul esențial de salcie – de zeci de ori mai puternic decât aspirina (analgezic, antiseptic, antireumatic)

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Salcia (Răchita Albă), Ghidul Plantelor Medicinale și Aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003
2. Rena Goldman and Kathryn Watson, Debra Rose Wilson, Willow Bark: Nature’s Aspirin, Healthline: https://www.healthline.com/health/willow-bark-natures-aspirin#side-effects
3. Versus Arthritis, Willow Bark: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/willow-bark/
4. European Medicines Agency, Willow bark, 28 March 2017, EMA/97861/2017: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/willow-bark-summary-public_en.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.