10 leacuri împotriva afecțiunilor virale recomandate de farmacistul Ovidiu Bojor
√ Articol documentat
Mult îndrăgitul profesor Ovidiu Bojor, doctor în farmacie și membru al Academiei de Științe Medicale, ne oferă o listă a celor mai eficiente leacuri împotriva afecțiunilor virale.
Este important să cunoaștem aceste remedii, deoarece ele pot reduce semnificativ simptomele de răceală și gripă.
În fond, atunci când suntem răciți sau gripați, nu putem face nimic altceva decât să așteptăm ca virusul să își facă „treaba”.
Trebuie să știm că afecțiunile virale nu necesită tratament medicamentos. Majoritatea oamenilor iau de obicei Ibuprofen, Paracetamol și alte pastile antiinflamatoare sau decongestionante pentru ameliorarea simptomelor.
Însă acestea sunt însoțite de efecte secundare, iar unii nu le tolerează deloc sau au interdicție la ele din cauza unor boli de care suferă.
10 leacuri pentru răceală și gripă
Așadar, este mult mai bine să știm câteva leacuri băbești care ne pot fi de folos într-un episod de răceală sau gripă.
Citește și: Răcit, gripat? Remedii care te pun repede pe picioare – Ovidiu Bojor
1. Echinaceea – scurtează durata răcelii
Este principala plantă care poate da un imbold benefic imunității atunci când ne încearcă o răceală. Dacă o vom administra la primele simptome, ea va scurta durata bolii. Farmacistul Ovidiu Bojor spune de asemenea că echinaceea are efecte protectoare.
Această plantă se găsește la magazinele naturiste sub diverse forme – capsule, tinctură, spray, sirop, uneori în asociere cu propolis sau alte plante medicinale.
2. Zinc – împiedică multiplicarea virusurilor
Cu siguranță ați auzit că zincul este bun în cazul unei răceli deoarece ameliorează simptomele. Nu toate studiile au obținut rezultate convergente. Se pare însă că eficiența zincului depinde de doza în care este administrat.
O meta-analiză realizată la Universitatea din Helsinki și publicată în anul 2017 a arătat că administrarea unei doze de 80-92 mg de zinc pe zi de la primele simptome de răceală reduce durata răcelii cu 33%.
Cercetătorii atrag atenția că o doză mai mare nu este în mod obligatoriu mai eficientă. De asemenea, aceste suplimente nu trebuie să mai conțină și alte ingrediente care i-ar putea reduce eficacitatea.
Comprimatele cu zinc nu trebuie să conțină acid citric, deoarece acesta împiedică eliberarea mineralului.
Farmacistul Ovidiu Bojor spune că zincul are efecte antivirale și poate distruge formarea proteinelor implicate în multiplicarea virusurilor. Profesorul recomandă un supliment de zinc natural, care se numește BIOZINC. Acesta poate fi asociat cu BIOMAGNEZIU.
3. Vitamina C – efecte antioxidante puternice
Este de departe unul din cele mai eficiente suplimente pe care le putem lua pentru prevenirea și ameliorarea afecțiunilor virale. Academicianul Ovidiu Bojor recomandă 1 gram de vitamina C pe zi, iar copiilor 500 mg pe zi.
Cele mai bune suplimente de vitamina C sunt cele extrase din fructe de măceș, care conțin bioflavonoide cu efecte antioxidante puternice.
4. Supele fierbinți – desfundă nasul
Acesta este un leac băbesc foarte apreciat și astăzi. Multe mămici le dau copiilor să mănânce sau să bea supă fierbinte în timpul unei răceli. Ajută la desfundarea nasului, la menținerea organismului hidratat și la întărirea imunității.
Totodată, supa este un aliment adecvat în cazul unei răceli deoarece nu îngreunează procesele digestive, ajutând astfel la păstrarea energiei corpului pentru a lupta cu boala.
5. Ceaiuri medicinale sau alimentare – hidratează corpul
Creșterea consumului de lichide în perioada unei răceli este una din cele mai importante măsuri pe care trebuie să le luăm. Repaosul și buna hidratare a organismului sunt esențiale pentru susținerea proceselor de vindecare.
Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă în răceli ceaiul verde, deoarece este foarte bogat în antioxidanți. Seara se poate bea ceai de tei sau de cimbru. Cimbrul este energizant, de aceea este mai indicat dimineața.
La fel de bune sunt și ceaiurile alimentare, din fructe. Măceș, cătină, fructe de pădure etc.
6. Ceapă și usturoi – distrug germenii
Aceste două plante iuți au efecte antimicrobiene dovedite științific. Ceapa și usturoiul distrug multe tipuri de germeni, dar au și alte beneficii suplimentare, precum întărirea imunității și decongestionarea căilor respiratorii.
Le putem consuma ca atare, sau sub formă de sirop, preparat cu miere.
7. Zeama de ridiche neagră – tratează durerea în gât
Zeama de ridiche neagră este un leac foarte bun pentru tuse, dureri în gât și bronșite. Profesorul Bojor recomandă rețeta clasică: se scobește o ridiche neagră și se pune miere în centru. Se lasă 10-12 ore, apoi siropul rezultat se consumă cu lingurița.
Acest tratament natural este bun și pentru bolile de ficat. Zeama de ridiche reface celula hepatică.
Citește și: Plante cu efect expectorant (+ rețete) – dr. Ovidiu Bojor
8. Sauna și băile fierbinți
Se știe că la căldură virusurile bat în retragere. Băile fierbinți, sauna sau baia turcească ajută în răceli deoarece combat patogenii, desfundă nasul și relaxează musculatura corpului.
9. Soluții saline și aromaterapie
Nu doar copii mici pot beneficia de pe urma spray-urilor și soluțiilor nazale pe bază de apă și sare marină, ci și adulții.
Aceste produse înmoaie mucusul și facilitează eliminarea lui. Mai mult decât atât, soluțiile saline combat virusurile și bacteriile din mucoasa nazală.
La fel de bune sunt și lămpile cu sare, sau aromaterapia cu uleiui esențiale: mentă, busuioc, cimbru, oregano, lavandă. Aceste uleiuri au un efect dezinfectant asupra aerului din încăperi.
10. Gargară cu apă și sare sau propolis
Gargara este un mijloc natural și eficient împotriva tusei, a inflamațiilor și a durerilor în gât.
Se poate folosi gargara cu apă și sare, cu ceai de mușețel, cu suc de lămâie, cu ceai nalbă mare sau cu bicarbonat. La fel de eficientă este gargara cu tinctură de propolis. Se folosesc 20-25 de picături la 50 ml de apă.
Este recomandat să folosiți gargara de 2-4 ori pe zi.
Nu în ultimul rând, dieta este foarte importantă pentru recuperarea organismului în vremea unei gripe sau răceli. Mâncarea trebuie să fie cât mai ușoară.
Profesorul Ovidiu Bojor recomandă țelina, ceapa, sparanghelul, usturoiul, frunzele de dud, dar și plantele bogate în uleiuri volatile precum menta sau busuiocul.
Surse bibliografice:
1. Observator News, 12 sfaturi de „AUR” ale prof. Ovidiu Bojor: https://observator.news/2020/03/16/12-sfaturi-de-aur-ale-prof-ovidiu-bojor-remediile-naturale-care-intaresc-sistemul-imunitar-elimina-virusurile-si-mentin-plamanii-sanatosi/?fbclid=IwAR0fF4stVoB6wsM_zK_GAEXKWcBH2iXmxrdA4VK1cWjnCAKVgdHqCmsoxAg
2. Allison Aubrey, Taking Zinc Can Shorten Your Cold. Thank A 91-Year-Old Scientist For The Discovery, NPR: https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/02/10/803886479/taking-zinc-can-shorten-your-cold-thank-a-91-year-old-scientist-for-the-discover?t=1584616991972
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Dieta în guturai și gripă, Sănătate prin semințe, legume și fructe, București, Editura Fiat Lux, p. 37