Compresele, băile și frecțiile cu oțet – leacuri pentru numeroase afecțiuni
√ Articol documentat
Cu toții ne amintim de compresele și frecțiile cu oțet din copilărie, la care părinții noștri apelau în caz de febră, răceli, dureri, inflamații și multe alte afecțiuni.
Oțetul este un sub-produs, apărut în urma unor procese naturale în care sunt implicate bacterii. Compusul final, care îi dă oțetului calitățile sale curative, este acidul acetic.
Cuprins
Oțetul în antichitate
Se spune că oțetul a fost descoperit în mod accidental, și nu inventat de cineva. Istoria lui datează de circa 10.000 de ani. Urme ale utilizării sale au fost descoperite în vasele egiptene antice.
Apare menționat ca leac în scrierile vracilor chinezi și textele medicului grec Hippocrate.
Oțetul era întrebuințat înainte vreme ca și conservant sau lichid pentru murături, ca tratament pentru infecții și răni, ca agent dezinfectant și deodorizant, ca soluție de bază pentru multe leacuri.
Multe din aceste utilizări antice s-au transmis din generație în generație, reușind să treacă de testul timpului. Astfel că multe din ele au rămas și astăzi valabile și pertinente.
Leacuri băbești cu oțet – comprese, băi și frecții
Multe mămici din zilele noastre folosesc oțetul sub formă de comprese, frecții, băi sau spălături pentru diverse afecțiuni ale celor mici.
Compresele sunt un mijloc natural, practic și eficient pentru alinarea durerilor, scăderea febrei și a inflamațiilor, extragerea puroiului sau a așchiilor înfipte în piele.
Compresele pot fi făcute din diverse ingrediente pe care le avem în casă: din pâine, făină, lapte, argilă, muștar, varză, brusture și alte plante.
Iată câteva din leacurile cele mai populare cu oțet pe care este bine să le notezi pentru a le folosi la nevoie.
Comprese cu ceapă și oțet
Tăiați o ceapă transversal. Scoateți o felie grosuță și înmuiați-o în oțet de mere natural. Aplicați felia de ceapă pe zona ombilicului și acoperiți cu o pânză de tifon îmbibată în oțet. Această cataplasmă este utilă în caz de dureri abdominale.
Frecții cu oțet pentru febră și răceli puternice
Doctorul biolog Gheorghe Mohan recomandă această rețetă. Se culeg petalele de la o floare de trandafir. Se toacă mărunt și se pun într-un borcan sau într-o sticlă de 2 litri. Se umple cu oțet de mere. Se închide ermetic și se agită bine.
Se lasă la macerat 2 săptămâni într-un loc cald, după care se strecoară. Cu oțetul de trandafiri se fac frecții pe corp pentru scăderea febrei și tratarea răcelilor puternice.
Oțet cu coji de ceapă pentru negi
Se pun câteva coji de ceapă la macerat în oțet de mere de dimineață până seara. Înainte de culcare, se tamponează negii cu acest oțet. Se înfășoară pielea și se lasă câteva zile. Această procedură se repetă până când negii dispar de tot.
Oțet cu coajă de lămâie pentru negi
Un alt leac băbesc, tot pentru negi, este oțetul cu coji de lămâie. Se curăță 2 lămâi, iar cojile se spală bine, se taie mărunt și se pun într-un borcan sau într-o sticlă de 2 litri. Se toarnă peste ele oțet de mere.
După 8 zile de macerare, se filtrează. Oțetul obținut se aplică sub formă de bandaje pe negi, până când aceștia cedează.
Oțet cu sare pentru dureri de cap și dureri reumatice
Se pun 200 g de sare mare într-o sticlă de 1 litru, care se umple apoi cu oțet de mere. Se închide ermetic și se lasă într-un loc călduros timp de 10 ore.
Cu soluția rezultată se freacă pielea în caz de dureri de cap și dureri reumatice puternice.
Frecțiile sau înfășurările cu oțet simplu sunt utile și în cazul durerilor musculare, a vânătăilor sau contuziilor și a arsurilor solare.
Băile cu oțet
Durerile corporale sau musculare cauzate de prea multă muncă pot fi atenuate printr-o baie caldă cu oțet de mere.
Băi cu oțet pentru piciorul de atlet
Amestecați 250 ml de oțet de mere cu 250 ml de apă caldă într-un lighean și înmuiați partea afectată a piciorului, timp de 20 de minute. Faceți aceste băi de 2 ori pe zi. Spălați bine piciorul înainte și după baia cu oțet pentru a împiedica răspândirea ciupercii.
În circa 2 săptămâni de tratament, problema ar trebui să dispară. Oțetul are proprietăți antifungice, reduce mâncărimile și roșeața pielii, mai ales zonele dintre degetele picioarelor.
Oțet pentru pielea uscată
Persoanele care umblă mult în șlapi sau în sandale vara și au pielea uscată din cauza prafului, pot face băi de picioare cu apă și oțet de mere. Oțetul va înmuia imediat pielea.
Cataplasme cu oțet și brusture pentru dureri
Rulați câteva frunze mari de brusture înmuiați-le în oțet o noapte întreagă. Încălziți-le apoi (în cuptor, la soare, pe calorifer, în la aburi) și aplicați-le pe regiunile dureroase. Sunt eficiente mai ales pentru articulațiile care dor.
Dacă nu sunt prezente infecții, frunzele se pot reînmuia în oțet și folosi din nou.
Comprese cu oțet pentru piept
Tăiați câteva cepe mărunt și undiți-le într-o cantitate mică de ulei. Adăugați peste ele 1 cană de oțet și câteva mâini de făină de porumb (mălai). Trebuie să obțineți o pastă moale.
Întindeți pasta pe o bucată de pânză și aplicați-o pe piept, caldă. Nu trebuie să fier fierbinte. Acoperiți pieptul cu o folie de plastic și un prosop gros, pentru a păstra căldura.
Compresă cu oțet și argilă
Amestecați puțină argilă cu apă și oțet, pentru a obține o pastă. Aplicați-o pe zonele afectate de acnee, umflături, vânătăi, dureri, luxații sau entorse. Lăsați-o să se usuce, apoi îndepărtați cu apă. Această cataplasmă trage afară toxinele din piele și ajută procesul de vindecare.
Compresă cu oțet și salvie pentru luxații, entorse, vânătăi
Această cataplasmă reduce inflamația și umflăturile, atenuează durerile și grăbește vindecarea.
Frunzele proaspete de salvie se zdrobesc puțin, apoi se pun într-o cratiță. Se toarnă peste ele oțet de mere, cât să le acopere. Dați focul la mic și fierbeți amestecul 5 minute. Oțetul nu trebuie să fiarbă!
Scoateți frunzele din oțet și puneți-le pe o pânză curată. Strângeți colțurile și legați-le. Aplicați cataplasma pe zona afectată. Trebuie să fie cât mai caldă, dar nu clocotită.
Acoperiți cataplasma cu o folie de plastic sau un prosop. Lăsați-o să acționeze 30-60 de minute.
Oțet pentru infecțiile urechii externe
Oțetul poate fi folosit ca remediu preventiv pentru urechea înotătorului, o infecție bacteriană care afectează canalul urechii externe. Apare de regulă la o zi după ce o persoană a făcut baie într-o piscină sau într-un loc contaminat.
Pentru a preveni o astfel de infecție, puteți folosi această soluție: amestecați 2 linguri de oțet cu 2 linguri de alcool izopropolic. După baie, înmuiați o bucată de vată în această soluție și stoarceți câteva picături în fiecare ureche.
Oțet pentru păr
Clătirea părului cu oțet după spălare este un truc vechi de înfrumusețare a podoabei capilare. Oțetul dă strălucire și forță părului. Totodată, curăță pielea capului de coji (mătreață).
Pentru a face acest tratament mai plăcut-mirositor, infuzați flori în oțet. Puneți ½ cană de flori de lavandă sau de trandafir într-un borcan de sticlă. Adăugați 250 ml de oțet, amestecați bine și lăsați la macerat 2 săptămâni. Strecurați și peste oțetul obținut, adăugați 250 ml de apă.
Păstrați soluția într-o sticlă închisă la culoare. După fiecare șamponare, clătiți părul cu o mână de oțet.
Citește și: Oțet de trandafiri – cu numeroase utilizări pentru sănătate (rețetă video)
Oțet pentru păduchi
Păduchii de cap sunt deseori îndepărtați cu oțet de mere natural. După spălarea părului, se fac clătiri cu oțet și se folosește un pieptene des, apoi uscătorul de păr. Căldura feonului deshidratează pielea și ucide lindinii.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘5292, 5294, 10088, 10093′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Shea Zuwoiski, Vinegar, Personal Uses, Salt, Lemons, Vinegar, and Baking Soda, Metro Books, New York, 2009, pp. 112-135
2. Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 171-173
3. Annie’s Remedy, Onion And Vinegar Poultice: https://www.anniesremedy.com/onion-and-vinegar-poultice-remedy-319.php
4. McDowells Herbal Treatments, HOME REMEDIES- POULTICES: https://www.mcdowellsherbal.com/treatments/home-remedies/1242-home-remedies-poultices
5. Herba Zest, Sage and Vinegar Poultice for Sprains and Bruises: https://www.herbazest.com/remedies/sage-and-vinegar-poultice-for-sprains-and-bruises
6. Sarah Pope, How to Make a Vinegar Compress for Bruises and Sprains, The Healthy Home Economist: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/how-to-make-a-vinegar-compress-for-bruises-and-sprains/
7. Emily Smith, Soothe Aches and Pains With a DIY Poultice, Apartment Therapy: https://www.apartmenttherapy.com/poultices-treat-pain-with-hous-140873
8. Wise Woman Mentor Susun Weed, Burdock Vinegar Poultice: http://www.wisewomanmentor.com/wise-woman-ezine/7574541