Migdalele tratează arsurile și acreala în capul pieptului

Articol documentat

Farmacistul Ovidiu Bojor notează în una din cărțile sale dedicate tratării bolilor prin semințe, fructe și legume că migdalele au atât proprietăți nutritive, cât și terapeutice.

La fel ca în cazul altor tipuri de nuci sau semințe, valoarea de aliment este aproape egală cu cea de medicament.

Migdale

Leacuri cu migdale: Freepik – www.freepik.com

Migdalul – un aliment biblic

Încă de pe vremea antichității migdalul este utilizat în scop curativ. În limba ebraică veche, migdala este un cuvânt care înseamnă „darul lui Dumnezeu”.

El apare menționat și în Sfânta Scriptură, în pasajele din Vechiul Testament când poporul Israel a fost eliberat din Egipt și condus de Dumnezeu prin Moise prin pustie.

Migdalele nu sunt fructe, ci semințe. Sâmburii de migdală care sunt comestibili au un gust dulce. Cei amari nu sunt buni de mâncat, dar au efecte medicinale.

Ce proprietăți au migdalele

Potrivit Harvard T.H. Chan, migdalele sunt bogate în următorii nutrienți:

• vitamina E
• grăsimi mononesaturate
• fibre
• biotină
• calciu
• fosfor
• magneziu
• cupru
• flavonoide
• fitosteroli
• acizi fenolici

O porție de migdale, adică 30 de grame echivalează cu 23 de sâmburi. Nici nu trebuie să mâncați mai mult, deoarece migdalele au o densitate calorică mare.

30 de grame de migdale conțin:

– 165 de calorii
– 6 g de proteine
– 14 g de grăsimi
– 6 g de carbohidrați
– 3 grame de fibre

Nu degeaba se spune că esențele tari se țin în recipiente mici. Așa este și cazul migdalelor. Deși mărunțele și foarte calorice, migdalele sunt extrem de hrănitoare. Iar grăsimile pe care le conțin sunt grăsimi bune (mononesaturate și polinesaturate).

Citește și: Roșii umplute cu pastă de migdale

Leacuri băbești cu migdale

Migdalele au numeroase întrebuințări în domeniul sănătății și al cosmeticii.

Pentru stomac

Părintele Iov Burlacu – renumitul autor de leacuri de la Neamț, spune că migdalele îi pot ajuta pe cei care suferă de arsuri și acreală în capul pieptului. Aceste simptome sunt întâlnite în dispepsie.

Și academicianul Ovidiu Bojor citează în cărțile sale efectele benefice ale migdalelor în ulcerul gastric și gastrita hiperacidă. Sâmburii acționează pe două căi: uleiul gras pe care îl conțin protejează peretele stomacului, iar proteidele neutralizează aciditatea gastrică.

Durerile și arsurile stomacului se potolesc foarte repede după consumul de migdale.

În ulcerul stomacal se consumă câte 10-15 migdale zdrobite, de 2 ori pe zi. Însă un leac și mai eficient este pasta de 30 g de migdale măcinate, 1 lingură de lapte și 1 linguriță de smântână.

Trebuie menționat de asemenea că semințele de migdale sunt utile și în colita de fermentație. Au efecte antiseptice și laxative blânde.

Pentru tuse

Migdalele au proprietăți antispasmodice și anti-catarale. Aceste calități le fac eficiente împotriva tusei convulsive și a laringitelor.

Se pun 50 g de migdale cu tot cu coajă la fiert cu 1 litru de apă, timp de 20 de minute. Se beau câte 4 căni pe zi, fragmentate pe parcursul zilei.

Pentru întărirea organismelor slăbite

Grație efectelor lor nutritive, remineralizante și tonice generale, migdalele ajută la întărirea persoanelor bolnave, convalescente sau debile. Sunt utile și în tuberculoză, ca aliment tonifiant.

Părintele Iov de la Neamț recomandă cura cu migdale celor slabi, fără vigoare. Doza poate ajuta la 100 g pe zi.

Pentru afecțiunile pielii

Laptele de migdale are efecte cosmetice și este foarte bun pentru piele. Hrănește și hidratează țesuturile pielii. Poate fi folosit în eczeme, piele crăpată sau afectată de arsuri.

Se pun 100 de grame de migdale la înmuiat în apă caldă. După câteva ore, se decojesc și se mixează în cu puțină apă rece. Se amestecă apoi cu un sirop din 100 g de zahăr și 2 litri de apă.

Citește și: Migdalele scad grăsimea din sânge și cea corporală (studiu)

Pentru sistemul cardiovascular

Nu în ultimul rând, migdalele sunt sănătoase pentru inimă. Scad colesterolul total și colesterolul LDL și implicit riscul de boli cardiace.

Studiile arată că nucile în general au efecte antiinflamatoare, susțin sănătatea vaselor de sânge și scad rezistența la insulină.

Nu vă temeți de calorii! Nucile nu îngrașă. Dimpotrivă, cercetările au arătat că reduc riscul de obezitate. Fibrele și grăsimile bune pe care le conțin măresc sațietatea și o mențin mai mult timp.

Consumul de nuci (inclusiv de migdale) de 2-3 ori pe săptămână poate reduce cu 13% riscul de boli cardiovasculare și cu 15% riscul bolilor coronariene.

Totodată, 1-3 porții de nuci pe săptămână previn fibrilația atrială și insuficiența cardiacă.

Citește și: „Ricotta” din migdale – rețetă + beneficii

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Măcrișul, Migdalul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 52-55
2. Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Migdala, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 94
3. Harvard T.H. Chain, Almonds: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/almonds/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.