Leacuri băbești cu miere de albine – Părintele Iov de la Neamț

Articol documentat

Mierea este cel mai dulce medicament al naturii, „o lucrare vie a albinelor”, cum spunea Părintele Iov Burlacu – rețetarul de la Neamț.

Acesta recomandă câteva leacuri băbești cu miere pe care și copiii le primesc cu bucurie, fără să strâmbe din nas.

Leacuri babesti cu miere de albine 1

Leacuri babesti cu miere de albine: Freepik – www.freepik.com

Fără îndoială, mierea de albine este o hrană întăritoare pentru toate categoriile de vârstă, de la mic la mare. Mierea ne dă energie și putere de muncă, dar ne poate obloji și rănile și tămădui bolile interne.

Leacuri băbești cu miere

Leacurile băbești sau leacurile din bătrâni, cum li se mai spune, au apărut în urma experiențelor personale. Datorită eficienței lor, au rămas în istorie și s-au transmis din generație în generație. De multe ori funcționează mai bine ca medicamentele sintetice.

Leacuri cu miere pentru afecțiunile gâtului

Părintele Iov spune că mierea este bună pentru toate bolile gâtului, laringelui, gurii, pieptului și plămânilor. Mai ales cea recoltată din stupii aflați lângă conifere (brad, pin).

Durerile de gingii la copiii mici, cărora nu le ies dinții, pot fi alinate cu miere. Mama înmoaie degetul în miere de albine și masează ușor gingiile umflate.

La fel de bună este mierea și în caz de „pușchea pe limbă”, adică afte bucale. Se dizolvă puțin borax într-o cantitate mică de miere și cu pasta obținută se ung bubele din gură.

Contra durerilor în gât și a anginei, se face gargară cu fiertură din frunze de mur îndulcită cu miere.

Nu există leac mai bun pentru tuse ca mierea. Studiile au confirmat că mierea este la fel sau chiar mai eficientă decât siropurile farmaceutice în calmarea tusei nocturne la copii.

Mierea se poate consuma ca atare, câte 1 linguriță o dată la 15 minute, sau se poate adăuga în ceai de tei. La răceală este bun și o cană cu vin fiert și miere.

Dacă tusea este mai severă, se poate bea ceai de muguri de brad, scoarță de stejar și frunze de mentă, în care s-a adăugat multă miere.

Un alt leac din bătrâni pentru tuse este laptele cald cu gălbenuș crud și miere. Părintele Iov recomandă acest remediu ca întăritor pentru copiii slabi și anemici, care tușesc mult.

Dacă suferi de tuse măgărească, poți bea ceai de cimbrișor cu multă miere.

Citește și: Cimbru cu miere – antibiotic natural (preparare și administrare)

Leacuri cu miere pentru stomac

Mierea este un emolient excelent pentru stomac. Alină și vindecă suferințele gastrice și intestinale.

Este, în primul rând, un leac eficient pentru constipație. Se consumă 1-2 lingurițe la trezire, pe stomacul gol.

Ceaiul de țintaură cu miere este un leac întăritor pentru persoanele cu stomacul slab, care suferă de inapetență. Ceaiul se prepară dintr-o mână de frunze, 1 litru de apă și 4 linguri de miere.

Pentru senzație de arsură pe gât sau pe esofag (arsuri stomacale) se poate încerca aceste leac tămăduitor: se amestecă o mână de flori de sunătoare (pojarniță) cu 1 litru de miere și se lasă la plămădit. Se adaugă apoi 1 litru de untdelemn curat (preferabil ulei de măsline autentic) și se consumă câteva linguri pe zi.

Contra diareii și colicilor la copiii care beau deja lapte de vacă și au trecut de 2 ani, se poate da miere. Laptele pe care îl beau aceștia se poate îndulci cu miere. Ea va împiedica putrezirea și fierberea laptelui în intestine.

Leacuri cu miere pentru copii slabi, debili

Mierea întărește organismele slăbite, anemice. Le dă putere mai ales copiilor și bătrânilor și celor care nu au sânge, datorită conținutului bogat în fier și vitamine. Cea mai bună este mierea din flori de câmp sau mierea de lavandă.

Vitaminele din miere îi ajută pe copiii rahitici, cu oasele slabe și moi, cu probleme de dezvoltare a dinților și a picioarelor. Aceștia trebuie să mănânce multă miere pentru a se întări.

De aceea mierea se dă și în pelagră (o afecțiune cauzată de alimentația săracă în nutrienți), când se consumă pe pâine cu unt.

Citește și: Mierea românească mai bună decât mierea Manuka

Leacuri cu miere pentru curățarea și întărirea sângelui

Totodată, mierea ajută la curățarea sângelui. Se amestecă într-un borcan cu miez de nucă și se consumă de cei debili, predispuși la tuberculoză, cu limfa bolnavă sau suferinzi de scrofuloză (inflamarea ganglionilor limfatici cervicali, inghinali sau axilari).

Persoanele cu inflamații gingivale, gingii care sângerează și scorbut pot consuma hrean ras cu miere.

Leacuri cu miere pentru boli de ficat și de rinichi

Dacă ficatul este obosit sau bolnav, se consumă suc de ridiche cu miere. Acest amestec este bun și pentru subțierea fierii și afecțiunile vezicii biliare.

Contra bolilor de rinichi, dropică (umflarea trupului) și probleme de urinare, se poate încerca acest leac: se pun 300 g de ceapă tocată mărunt la macerat într-un litru de vin alb. După 8 zile, se strecoară și în vinul rezultat se adaugă 100 g de miere. Se bea câte 100 ml de vin din acesta pe zi, în total circa 1 litru pe săptămână.

Leacuri cu miere

Leacuri cu miere: Freepik – www.freepik.com

Leacuri cu miere pentru bolile pielii

Mierea cu suc de morcov ajută la tămăduirea bubelor (bubele dulci). Bubele necoapte se tratează cu o pastă din miere și făină. Brânca și erizipelul se ung direct cu miere proaspătă.

Femeile care au sânii crăpați din cauza alăptării, se pot unge cu miere. La fel și colțurile crăpate ale gurii sau buzele crăpate.

Leac cu miere pentru insomnie

Cei care nu pot adormi sau dormi noaptea, pot bea ceai de tei sau de valeriană cu 1-2 lingurițe de miere. Mierea liniștește nervii și totodată îi întărește în caz de neurastenie. Cea mai indicată este mierea de tei.

În cazul bolilor infecțioase, cu febră, care sunt molipsitoare (gripă, scarlatină, pojar) bolnavului îi face bine mierea, deoarece îl întărește.

Mierea este binefăcătoare și după ieșirea din boală, adică în perioada de convalescență.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘12952, 13118, 12916, 10508′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Mierea, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pp. 89- 93

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.