Leacuri băbești cu roșii (pentru uz intern și extern)

Articol documentat

Primele informații despre cultivarea și utilizarea tomatelor datează de pe vremea aztecilor. Locuitorii din Peru au folosit roșiile inițial în scop terapeutic și apoi în scop alimentar.

Noi astăzi le consumăm cel mai des în salate, în supe, ciorbe, sosuri, pizza, sandvișuri și multe alte preparate savuroase. Puțini știm să le întrebuințăm pentru sănătate.

Leacuri babesti cu rosii

Leacuri babesti cu rosii: Jcomp – www.freepik.com

Ce proprietăți au roșiile

Roșiile au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale, antivirale și antibacteriene. Zemoase, hidratante și răcoritoare, roșiile conțin 90% apă. Sunt bogate în potasiu, calciu, fosfor și vitamina A. Conțin acizi organici, magneziu, zinc, cupru, iod și brom.

Cel mai important compus din tomate este însă licopenul, responsabil pentru culoarea roșie. Acest carotenoid se comportă ca un antioxidant puternic, care protejează organismul de daunele radicalilor liberi.

Citește și: Ce conțin roșiile de sunt atât de sănătoase

Licopenul a fost asociat cu prevenirea cancerului de prostată, dar și a altor tipuri de cancere: mamar, colorectal, endometrial, oral, pulmonar și pancreatic.

Acest antioxidant are de asemenea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Previne ateroscleroza și infarctul miocardic.

Ceilalți compuși din roșii scad riscul de diabet de tip 2 și colesterolul total.

Ce beneficii au roșiile

Sucul roșu al tomatelor ne duce cu gândul la sănătatea sângelui. Farmacistul Ovidiu Bojor menționează în una din cărțile sale că roșiile ajută la scăderea vâscozității sângelui.

Prin faptul că subțiază sângele îngroșat, îmbunătățesc circulația și previn formarea cheagurilor de sânge (trombi). Totodată, contribuie la ameliorarea afecțiunilor vasculare și la prevenirea aterosclerozei.

Roșiile sunt acide și stimulează secreția de acid gastric. De aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de hipoaciditate stomacală și atonie și contraindicate celor cu gastrită sau ulcere. Totodată, consumul de roșii cresc secrețiile pancreatice.

Au efecte diuretice, roșiile sunt indicate celor care suferă de azotemie și litiază urică (pietre urinare).

Leacuri băbești cu roșii

Vă invităm să descoperiți mai jos câteva leacuri cu roșii, atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern.

Pentru ochi

Dacă ai ochii roșii, spală 2 tomate, taie-le felii și presară sare și piper peste ele. Mănâncă-le pe stomacul gol, dimineața la trezire.

Roșiile ajută la păstrarea sănătății ochilor și a vederii datorită conținutului bogat în carotenoide: luteină și zeaxantină.

Anemie, lipsă de vitamine

Consumul de roșii este benefic pentru persoanele care au lipsă de vitamine. Dacă suferi de anemie, încearcă să bei câte un pahar cu suc de roșii și măr în fiecare zi.

Roșiile previn anemia megaloblastică la femeile gravide și reglează creșterea fătului. Totodată, reduc incidența defectelor de tub neural.

Constipație

Roșiile au efecte laxative și pot ajuta la combaterea constipației. Dacă ești deja în această situație, mănâncă o roșie proaspătă dimineața, la trezire. Stropește-o cu ulei de măsline și puțină sare dimineața.

Pentru slăbit

Datorită faptului că au puține calorii și grăsimi, tomatele pot fi utile în curele de slăbire. Se administrează sub formă de suc proaspăt.

Citește și: Dietă de slăbit cu roșii (2 versiuni și meniuri)

Grețuri matinale

Sucul de roșii cu puțină sare poate înlătura răul de dimineață sau grețurile matinale.

Cearcăne

Amestecă 1 linguriță de suc de roșii cu ¼ linguriță de pulbere de turmeric și ½ linguriță de suc de lămâie. Aplică pasta sub ochi și las-o să acționeze 10 minute, apoi îndepărteaz-o cu grijă și spală pielea. Are efect de albire.

Ten gras, puncte negre

Roșiile sunt un adjuvant prețios pentru piele. Ajută la tratarea tenului gras și îndepărtarea punctelor negre. Roșia se zdrobește și se lasă să stea pe piele timp de 20 de minute.

Pentru mâini

Roșiile catifelează pielea mâinilor și calmează iritațiile provocate de detergenții chimici. Se poate prepara o soluție naturală din 50 ml de suc de roșii, 1 linguriță de glicerină și 1 vârf de cuțit de sare. Se aplică pe mâini și se lasă să acționeze cât mai mult timp, până pătrunde în piele.

Arsuri solare

Un studiu a arătat că 5 linguri de pastă de roșii consumate în fiecare zi, timp de 3 luni, a oferit o protecție cu 25% mai mare pielii împotriva arsurilor solare.

Roșiile pot fi aplicate și extern. Tăiați-le felii, înmuiați-le în iaurt și aplicați-le pe zonele arse de soare.

Acnee, coșuri

Dacă suferi de acnee sau coșuri, poți încerca și acest leac: amestecă suc de roșii cu suc de castravete în cantități egale. Înmoaie o bucată de tifon în suc și aplică-l pe locurile afectate de acnee. Lasă-l pe piele 5 minute, apoi clătește cu apă călduță. Poți folosi acest remediu de 3 ori pe zi, timp de o săptămână, după care doar 1 dată pe săptămână.

O altă variantă este tamponarea feței cu felii de roșii, de mai multe ori pe zi. Un tratament trebuie să dureze 3-4 săptămâni.

Răni și dureri

Pentru răni și dureri, aplică felii de roșii proaspete. Vor ajuta la vindecarea rănilor dacă le vei folosi 2-3 zile la rând.

Precauții și contraindicații

Roșiile conțin cantități mari de oxalați, de aceea nu sunt recomandate persoanelor predispuse la litiază oxalică sau diateză oxalică.

Citește și: Roșii umplute cu semințe – rețetă de post

Surs bibliograficee:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Tomatele, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 100-101
2. Canene-Adams K, Campbell JK, Zaripheh S, Jeffery EH, Erdman JW Jr., The tomato as a functional food, Journal of Nutrition. 2005 May;135(5):1226-30: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867308
3. Assunta Raiola, Maria Manuela Rigano, Roberta Calafiore, Luigi Frusciante, and Amalia Barone, Enhancing the Health-Promoting Effects of Tomato Fruit for Biofortified Food, Mediators Inflamm. 2014; 2014: 139873. Published online 2014 Mar 12. doi: 10.1155/2014/139873: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972926/
4. Samarth Kashyap, Surprising home remedies of tomato, Farmizen: https://www.farmizen.com/surprising-home-remedies-of-tomato/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.