Remedii naturiste pentru scăderea tensiunii arteriale

Articol documentat

Hipertensiunea arterială este una din cele mai frecvente probleme întâlnită la populația modernă. Dacă ești interesat să descoperi remedii naturiste pentru scăderea tensiunii arteriale, articolul nostru te poate ajuta.

Există alimente cu efect hipotensiv remarcabil, pe care le poți include mai des în dietă pentru a-ți îmbunătăți nivelul presiunii arteriale.

Remedii tensiune arteriala

Remedii tensiune arteriala: Freepik – www.freepik.com

Dieta pentru scăderea tensiunii arteriale

În general, dietele vegetariene, adică bazate pe legume, fructe și alimente vegetale, sunt extrem de benefice în bolile cronice. Hipertensiune arterială nu este o excepție.

Un studiu publicat în „Journal of Hypertension” a arătat că alimentația vegetariană are un efect protector împotriva hipertensiunii arteriale.

Cercetătorii au investigat rata hipertensiunii arteriale la persoanele care au urmat un regim vegetarian și cele ale persoanelor care au avut o dietă nonvegetariană.

Rezultatele au arătat că vegetarienii au avut un risc cu 34% mai mic de a deveni hipertensivi decât nonvegetarienii.

Oamenii de știință solicită medicilor să prescrie dieta vegetariană ca mijloc de prevenire a prehipertensiunii și hipertensiunii arteriale.

Citește și: De ce crește tensiunea arterială (cauzele hipertensiunii)

Dieta vegetariană scade tensiunea arterială

Dietele vegetariene nu doar scad tensiunea arterială, ci ajută și la prevenirea bolilor de inimă. Presiunea arterială mare afectează nu numai inima, ci și rinichii. totodată, hipertensiunea este asociată cu accidentele vasculare cerebrale și diabetul. Riscul este și mai mare la persoanele supraponderale.

Un regim bazat pe legume și verdețuri va ajuta negreșit și la scăderea în greutate. O dietă sănătoasă poate readuce tensiunea arterială la normal sau chiar anula nevoia de medicamente antihipertensive.

În general, persoanele care mănâncă mai multe alimente vegetale au o tensiune arterială mai bună decât cei care consumă multe produse animale.

O meta-analiză din 2014 a arătat că vegetarienii au tensiunea arterială mai mică, comparativ cu consumatorii de carne.

Cum se explică acest lucru? E foarte simplu: fructele și legumele sunt foarte bogate în potasiu, un mineral care previne creșterea tensiunii arteriale.

Totodată, produsele vegetale sunt sărace în sare, grăsimi și colesterol. Ele reduc vâscozitatea sângelui (sângele îngroșat) și îmbunătățesc fluxul sanguin.

O altă meta-analiză recentă, publicată în jurnalul „Progress in Cardiovascular Diseases”, a arătat că o dietă bogată în proteine din plante, fibre, nuci și fitosteroli, ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățirea tensiunii arteriale și a altor markeri de risc cardiovascular.

Iată modelul de dietă testat:

» 42 g de nuci pe zi

» 50 g de proteine din plante pe zi (din soia sau leguminoase – fasole, mazăre, năut, linte)

» 20 g de fibre vâscoase pe zi (din ovăz, orz, psyllium, mere, portocale, fructe de pădure, vinete)

» 2 g de fitosteroli pe zi (se găsesc în cereale, fructe, nuci și legume)

Citește și: Ceaiuri pentru scăderea tensiunii arteriale

Consumă alimente care scad tensiunea arterială

Iată cele mai bune alegeri:

– usturoiul
– hreanul
– sfecla roșie
– leușteanul
– merele
– strugurii
– cireșele
– vișinele
– fragii
– lămâile

Mănâncă cereale integrale

Optează pentru grâu integral, orez integral, paste integrale, ovăz, făină integrală în locul cerealelor albe (rafinate).

Mănâncă alimente bogate în potasiu

Iată câteva surse bune de potasiu: roșii și produse din roșii, stafide, banane, mango, cartofi și kale.

Consumă mai puțină sare

Limitează-te la o doză maximă de 2.300 mg pe zi, sau de 1.500 mg pe zi dacă ai deja hipertensiune arterială.

Fă mișcare fizică

Specialiștii recomandă un minim de 30 de minute de mișcare fizică pe zi, inclusiv mersul pe jos.

Menține-ți o greutate corporală optimă

Excesul ponderal crește riscul de diabet, probleme articulare și unele tipuri de cancer.

Citește și: Plante şi alimente testate ştiinţific pentru hipertensiune arterială

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7034, 9162′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Physicians Comittee, High Blood Pressure, Lower Blood Pressure With a Plant-Based Diet: https://www.pcrm.org/health-topics/high-blood-pressure
2. Chuang SY, Chiu TH, Lee CY, et al. Vegetarian diet reduces the risk of hypertension independent of abdominal obesity and inflammation: a prospective study. J Hypertens. Published online August 10, 2016., Vegetarian Diets Reduce High Blood Pressure: https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegetarian-diets-reduce-high-blood-pressure-0
3. Physicians Comittee, New Study Finds Plant Protein, Fiber, Nuts Lower Cholesterol and Improve Blood Pressure: https://www.pcrm.org/news/news-releases/new-study-finds-plant-protein-fiber-nuts-lower-cholesterol-and-improve-blood
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Hipertensiunea arterială, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 134-135
5. Heart Foundation, Plant sterols: https://www.heartfoundation.org.au/healthy-eating/food-and-nutrition/fats-and-cholesterol/plant-sterols

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.