Alimente interzise și permise în artrită

Articol documentat

Îngrijorarea că anumite alimente ar putea avea un rol în dezvoltarea sau agravarea artritei nu este de dată recentă.  S-a constatat, în studii, că unii pacienți au parte de o ameliorare a simptomelor de artrită după ce exclud anumite alimente și fac unele modificări în regimul alimentar.

Mai jos vei găsi o listă cu alimente interzise în artrită, precum și câteva alimente permise, care nu declanșează inflamații sau dureri articulare.

Alimente interzise in artrita

Alimente interzise in artrita: Freepik – www.freepik.com

Tipuri de artrită

Artrita este un termen folosit adesea pentru durerile articulare. Cu toate acestea, ea înseamnă mai mult decât o uzură a articulațiilor.

În categoria „artrită” intră mai multe tipuri de boli. În realitate, există peste 100 de tipuri de artrită și afecțiuni asociate.

Cele mai cunoscute sunt:

– artrita reumatoidă
– osteoartrita
– artrita infecțioasă
– artrita psoriazică
– artrita inflamatorie
– artrita degenerativă
– poliartrita reumatoidă
– artrita metabolică

Femeile sunt mai afectate decât bărbații. Riscul de a dezvolta această boală crește pe măsură organismul îmbătrânește.

Artrita – simptome

Artrita provoacă multă suferință pacienților. Articulațiile se umflă și devin dureroase sau rigide. Acest lucru afectează capacitatea de mișcare.

Simptomele de artrită au tendința să apară și apoi să dispară. Ele pot fi ușoare, moderate sau severe.

Artrita severă provoacă durere cronică, incapacitatea de a desfășura activități zilnice obișnuite. Mersul pe jos sau urcatul scărilor sunt de asemenea afectate.

Deși simptomele pot fi la fel pe parcursul mai multor ani, boala poate progresa, căpătând un caracter grav în timp.

Articulațiile pot suferi transformări vizibile – precum degete noduroase, sau modificări care pot fi văzute doar la o radiografie.

Artrita poate duce la vătămarea permanentă a articulațiilor. Unele tipuri de artrită pot afecta și alte organe importante, precum inima, plămânii, rinichii, ochii și pielea.

Dacă ai artrită, este foarte important să te documentezi cât mai bine despre această boală. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ameliora durerile, pentru a-ți conserva funcția articulațiilor și mobilitatea, și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

În ciuda faptului că este o boală dureroasă, pacienții cu artrită trebuie să facă multă mișcare fizică și să atingă sau să își mențină o greutate corporală optimă.

Dieta pentru artrită

Dieta este în egală măsură importantă. Există anumite alimente care declanșează sau înrăutățesc durerile de artrită.

Studiile recent arată că persoanele care elimină din dietă anumite alimente inflamatoare constată o ameliorare semnificativă a durerilor.

În momentul în care scoți din dietă alimentele care declanșează inflamații, automat dispare și inflamația.

Alimente interzise în artrită 

Un studiu realizat pe un număr de peste 1.000 de pacienți cu artrită a arătat care sunt acele alimente care agravează artrita:

» carnea roșie
» proteinele din lactate
» grăsimile
» roșiile
» vinetele
» cartofii albi
» ardeii grași
» cayenne
» paprika
» zahărul
» sarea
» cafeina

Problema produselor animale este că acestea conțin mai multe grăsimi saturate, care declanșează inflamații. Totodată, acestea sunt bogate în fier. Iar prea mult fier crește producția de radicali liberi, care atacă articulațiile, duc la ruginirea sau oxidarea corpului, la boli de inimă sau cancer.

Leguminoasele pot înlocui din acest punct de vedere carnea, deoarece fierul pe care ele îl conțin este folosit de corp doar atunci când are nevoie.

Dat fiind că produsele animale sunt asociate cu înrăutățirea artritei, oamenii de știință au investigat efectele unei diete vegane, cu un conținut redus de grăsime la pacienți cu artrită reumatoidă moderată spre severă.

După numai o lună de dietă, participanții au raportat o îmbunătățire notabilă a simptomelor: rigiditatea din cursul dimineții, inflamația, durerea și sensibilitate articulară.

Un studiu apărut în anul 2015 scoate la iveală și alte alimente care pot agrava artrita:

» porumbul
» ouăle
» grâul, ovăzul, secara, orzul
» fructele citrice
» bananele
» merele
» nucile, arahidele
» ciocolata
» ceapa

Alimente permise în artrită

Aceste alimente pot fi consumate în siguranță de pacienții cu artrită deoarece nu provoacă inflamații și dureri articulare:

» orezul brun
» fructele uscate sau gătite (cireșe, merișoare, pere, prune)
» legume verzi, galbene și portocalii gătite (broccoli, salată verde, anghinare, asparagus, spanac, fasole verde, dovlecel, cartofi dulci)
» siropul de arțar
» extractul de vanilie
» sarea în cantități moderate
» turmericul
» fructele de pădure
» verdețurile bogate în vitaminele C și E

Dieta vegană poate fi benefică și pentru persoanele cu osteoartrită. Două săptămâni de dietă a redus semnificativ durerea. Iar la finalul celor 6 săptămâni de studiu, pacienții au raportat o creștere a nivelului de energie și o îmbunătățire a funcțiilor fizice.

Potrivit altor cercetări, și dietele bogate în fibre pot fi utile, în sensul că reduc de riscul de osteoartrită la genunchi cu 61%.

Citește și: Tratament naturist pentru artrită

Cumpără de aici remedii naturiste pentru articulații:

[wcepe_products ids= ‘11084, 11100, 4272, 3009′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Arthritis Foundation, Arthritis is more than just wear and tear or an old person’s disease. Find out about the different types of arthritis: https://arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/understanding-arthritis/what-is-arthritis
2. Physicians Comittee, Arthritis, Reduce Arthritis Pain With a Plant-Based Diet: https://www.pcrm.org/health-topics/arthritis
3. Physicians Comittee, Foods and Arthritis: https://p.widencdn.net/fhiuem/Foods-and-Arthritis
4. Lori Smith, Natalie Olsen, Do nightshade vegetables make arthritis worse? Healthline: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321745

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.