Plante medicinale pentru arsurile la stomac

Articol documentat

Vrei să știi care sunt cele mai bune plante medicinale pentru arsurile la stomac? Vei fi surprins să descoperi că pe unele din ele deja le ai în casă.

Arsurile stomacale au o prevalență crescută în societatea modernă. De cele mai multe ori, nu înseamnă nimic grav. Însă există și cazuri când pot semnala o boală.

Plante medicinale pentru arsuri stomacale

Plante medicinale pentru arsuri stomacale

Ce sunt arsurile la stomac?

Așa cum o arată și numele, arsurile stomacale sunt resimțite ca o senzație de arsură în spatele sternului (osul pieptului). Totodată, pacientul are un gust amar în gură.

De regulă, durerea se înrăutățește:

– după masă

– în cursul serii

– în momentul în care persoana se apleacă

– în momentul în care persoana se întinde în pat

Arsurile stomacale – cauze

Arsurile stomacale apar atunci când acidul stomacal se întoarce în esofag (tubul care duce alimentele din gură în stomac). Acest lucru este anormal și se poate datora slăbirii mușchilor din jurul esofagului (sfincterul esofagian inferior).

Alimente care pot declanșa arsuri stomacale

Unele persoane pot suferi de arsuri gastrice după ce consumă:

– alimente picante
– ceapă
– fructe citrice
– produse din roșii (ex. ketchup)
– alimente grase
– prăjeli
– mentă
– ciocolată
– alcool
– băuturi carbogazoase
– cafea
– mese copioase

Citește și: 8 alimente și obiceiuri care declanșează arsuri stomacale

Femeile însărcinate și persoanele supraponderale sunt de asemenea mai predispuse la arsuri stomacale.

Plante medicinale pentru arsuri stomacale

Orice persoană trece din când în când printr-un episod de arsuri gastrice. Când aceste episoade sunt rare, ele nu înseamnă nimic grav. Disconfortul poate fi atenuat prin modificări în alimentație sau prin administrarea unor medicamente sau remedii naturiste.

Există și o serie de plante medicinale pentru arsuri stomacale pe care le poți încerca.

Coada-șoricelului

Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni de ceai de coada-șoricelului pe zi, cu înghițituri rare.

Gălbenele

Ceaiul de gălbenele se prepară la fel ca ceaiul de mai sus. Se pot consuma până la 2-3 căni pe zi. Ceaiul se soarbe, nu se bea dintr-o dată.

Măcrișul-iepurelui

Și această plantă se poate folosi sub formă de infuzie. Se pune 1 linguriță de plantă la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2 căni de ceai de măcrișul-iepurelui pe zi.

Ghimbirul

Ghimbirul este unul din cele mai vechi remedii pentru arsurile stomacale, dar și pentru alte tulburări gastrointestinale, precum greață, vărsături sau rău de mișcare.

Poți adăuga rădăcină de ghimbir în supe, tocănițe și alte mâncăruri. Se poate bea și ceai de ghimbir. Evită însă băuturile carbogazoase cu ghimbir.

Lemnul-dulce

Rădăcina de lemn-dulce este un alt remediu tradițional pentru arsurile stomacale. Această plantă crește pelicula mucoasei esofagiene și previne leziunile cauzate de acidul gastric.

Nu consumați lemn dulce în exces, deoarece poate crește tensiunea arterială, poate reduce nivelul de potasiu din sânge și interacționa cu alte medicamente.

Dacă urmați orice fel de tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte să luați suplimente cu lemn dulce.

Alte remedii naturiste pentru arsuri stomacale

Evită să te culci imediat după masă. Este indicat să iei cina cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. Câteva studii au arătat de asemenea că dormitul pe partea dreaptă agravează simptomele de reflux de acid în timpul nopții.

Bicarbonat cu apă pentru arsuri

Este cel mai la îndemână remediu pentru arsurile gastrice. Amestecă 1 linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă, până se dizolvă. Bea soluția cu înghițituri mici. Bicarbonatul neutralizează acidul stomacal și calmează durerile.

Oțet pentru arsuri stomacale

La fel ca bicarbonatul, se presupune că oțetul de mere reduce acidul stomacal. Un studiu a arătat că oțetul de mere diluat cu apă și consumat după masă a atenuat arsurile gastrice la unele persoane.

Gumă de mestecat

Un studiu din 2014 sugerează că mestecarea unei gume timp de 30 de minute după masă poate reduce arsurile la stomac. Acest gest crește producția de salivă, iar prin înghițirea unei cantități mai mari de salivă se poate obține diluarea acidului stomacal și eliminarea acestuia.

Citește și: Calmarea rapidă a acidității gastrice și a ARSURILOR la STOMAC

Când trebuie să mergi la medic

Atunci când arsurile stomacale sunt frecvente sau puternice și interferează cu activitățile zilnice, ele pot semnala o afecțiune care necesită un control la specialist.

Dacă simți o durere sau o presiune puternică în piept, iar aceasta este însoțită de alte simptome, precum dureri de braț sau de maxilar ori dificultăți respiratorii, sună imediat la 112. Durerea pectorală poate fi cauzată de un atac de cord și nu de o arsură stomacală.

Citește și: Boli care pot fi ușor confundate cu arsurile stomacale

Programează-te la un medic gastroenterolog dacă:

» arsurile stomacale apar mai des de 2 ori pe săptămână

» simptomele nu cedează la medicamente sau alte tratamente

» ai dificultăți de înghițire a alimentelor

» suferi deseori de greață și vărsături

» ai pierdut în greutate din cauza inapetenței sau a dificultății de a mânca

Arsurile stomacale dese se pot datora refluxului gastroesofagian. Această boală poate vătăma sever esofagul și cauza modificări precanceroase. Se tratează de obicei prin medicamente și rareori prin operație sau alte proceduri.

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, Heartburn: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223
2. Maria Treben, Arsuă la stomac, Plante medicinale din grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2008, p. 53
3. Atli Arnarson, 14 Ways to Prevent Heartburn and Acid Reflux, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/heartburn-acid-reflux-remedies
4. Elea Carey and Heather Cruickshank, Debra Rose Wilson, How to Get Rid of Heartburn, Healthline: https://www.healthline.com/health/gerd/heartburn-relief

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.