Plante și leacuri pentru diareea cronică

Articol documentat

Diareea cronică înseamnă circa trei sau mai multe scaune apoase sau moi pe zi, care durează de cel puțin o lună de zile. Descoperă care ar putea fi cauzele și ce remedii naturiste există pentru această problemă.

Dacă diareea ușoară poate fi extrem de neplăcută, diareea cronică afectează semnificativ calitatea vieții, dar și starea generală de sănătate a pacientului.

Diaree cronica remedii

Diaree cronica remedii

Un adult poate suferi câteva episoade de diaree pe an. În cele mai multe cazuri, este vorba despre o diaree acută sau de scurtă durată.

Cauze ale diareii cronice

Potrivit National Digestive Disease Information Clearinghouse, diareea cronică semnalează de regulă o afecțiune cronică. Iată câteva din cauzele posibile:

• Sindromul intestinului iritabil. Poate provoca și diaree și constipație

• Boala Crohn sau colita ulcerativă. Un simptom specific al acestor boli inflamatorii intestinale este scaunul cu sânge.

• Infecții intestinale. Pot să apară după consumul unor alimente sau băuturi contaminate sau nepasteurizate, precum laptele crud.

• Sindrom de malabsorbție

• Tulburări endocrine. Hipertiroidismul poate duce la diaree cronică și scădere în greutate, precum și diabetul.

• Sensibilitate sau alergie la unele alimente. Boala celiacă și intoleranța la lactoză pot cauza diaree în momentul consumului de gluten respectiv lactate.

• Medicamente. Unele medicamente pot avea ca efect secundar diareea.

Diareea cronică – analize și investigații

Dacă suferi de diaree de mai bine de 3-4 săptămâni, este cazul să mergi la un control. Cu atât mai mult trebuie să te prezinți la medic dacă ai simptome grave, precum:

diaree cu sânge
febră
deshidratare
scădere în greutate
dureri abdominale care afectează activitățile zilnice și mâncatul

Medicul te va întreba de când suferi de diaree, ce medicamente ai luat recent și ce alte schimbări au apărut recent în starea ta de sănătate.

Va solicita apoi o probă de scaun, o probă de urină și analize la sânge pentru a depista caua diareii. Poate recomanda și teste de respirație dacă suspectează intoleranța la lactoză sau o infecție bacteriană la nivelul intestinului subțire.

Dacă nici unul din aceste teste nu ajută la diagnosticarea problemei, poate fi nevoie de alte proceduri, precum o colonoscopie sau o sigmoidoscopie.

Diareea cronică – tratament naturist

Dacă vrei să încerci remedii naturiste, există câteva soluții. Cele mai bune plante pentru diaree sunt cele bogate în taninuri, care au proprietăți astringente.

• Afinele

Academicianul Ovidiu Bojor le consideră adevărate medicamente pentru diaree. Sunt foarte bogate în taninuri, antocianini și fitoncide (substanțe care împiedică dezvoltarea de patogeni).

Autorul recomandă 300-700 g de afine crude pe zi sau 100 g de afine uscate pe zi.

Frunze de zmeur

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Michigan, frunzele de zmeur sunt printre cele mai bune remedii naturiste pentru diaree.

Totodată, frunzele de zmeur reduc bufeurile la menopauză, sângerările și crampele menstruale, spasmele intestinale și tonifică uterul.

Alte plante care pot fi folosite în diaree, potrivit cercetătorului în nutriție Phyllis A. Balch și a farmacistului Ovidiu Bojor, sunt:

– mușețelul
– caisele uscate (cele proaspete au efect opus)
– arahidele
– castanele
– gutuile
cătina
– moșmoanele
– porumbele
– ceapa
– usturoiul
– guliile
– hreanul
– morcovul
– urzica
– scoarța de coacăz negru
– cayenne
– schinduful
ghimbirul
– extractul de semințe de grepfrut
– rădăcina de nalbă
– uleiul de oregano sălbatic
– ulmul alunecos

Citește și: Ce să eviți când ai diaree

Atenționări

Dacă suferi de diaree de câteva zile și simptomele nu cedează la medicamente, mergi la medic. Trebuie să știi că, în cele mai multe cazuri, diareea cronică nu are o cauză tratabilă. Ea indică de regulă o boală cronică.

Dacă vrei să folosești remedii naturiste pentru diaree, cere sfatul medicului, pentru a te asigura că nu există contraindicații sau risc de alergii.

Citește și: Remedii pentru diaree (simptome, cauze, soluții la domiciliu, pastile)

Surse bibliografice

1. J Thomas Lamont, Lawrence S Friedman, Shilpa Grover, Patient education: Chronic diarrhea in adults (Beyond the Basics), Update.com: https://www.uptodate.com/contents/chronic-diarrhea-in-adults-beyond-the-basics
2. Robyn Hughes, Best Herbal Remedy for Chronic Diarrhea, Leaf.tv: https://www.leaf.tv/6752860/herbal-remedies-for-chronic-pancreatitis/
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Diareea, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 143-144

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.