Remedii naturiste pentru candidă

Află ce remedii naturiste pentru candidă sunt disponibile și cum poți gestiona această infecție. În tractul nostru gastrointestinal trăiesc peste 500 de specii de bacterii și ciuperci. Ele au un rol important în procesele digestive și absorbția nutrienților.

Totodată, această floră intestinală benefică ne protejează de patogeni dăunători care pot provoca infecții. De altfel, bacteriile bune din intestin stimulează funcția sistemului imunitar.

Remedii candida

Remedii candida: Jcomp – www.freepik.com

Ce este candida

Un tip de ciupercă inofensivă care trăiește în intestinul nostru este și candida. Acest gen cuprinde mai multe tipuri de fungi oportuniști. Cele mai cunoscute și numeroase sunt speciile de Candida albicanis.

De regulă, Candida albicanis provoacă infecții la persoanele care au imunitatea scăzută. Din cele 50-70% de infecții fungice depistate în fluxul sanguin, 15% din ele sunt provocate de candidă.

Candidoza – cauze

Administrarea excesivă de antibiotice poate perturba microbiota bacteriană (flora intestinală), crescând riscul de suprapopulare a fungilor și de apariție a infecțiilor.

Nu doar tratamentele prelungite cu antibiotice distrug flora intestinală benefică, ci și administrarea de anticoncepționale și medicamente imunosupresoare.

Alte cauze:

– tulburările hormonale
– dieta nesănătoasă
– stresul crescut
– abuzul de alcool

În prima fază, candida crește doar în intestin, unde produce alcool și alți sub-produși toxici. Dacă nu este tratată corespunzător, candidoza se poate răspândi și la alte părți din corp, precum abdomenul sau plămânii.

Această ciupercă poate infecta și cavitatea bucală, vaginul sau pielea. Speciile de candidă pot cauza vaginită, candidoză bucală, candidoză cutanată, candidemie și infecții sistemice.

Citește și: Candidoza bucală – simptome, cauze, tratament naturist

Candida – simptome

Din cauză că suprasolicită sistemul imunitar, infecția cu candidă poate cauza următoarele simptome:

– oboseală
– slăbiciune
– dureri musculare și articulare
– tulburări gastrointestinale (diaree, constipație, balonare, greață)

În cazurile mai severe, candidoza poate afecta și nivelul cognitiv, prin depresie și tulburări de memorie. Alergia la gluten ar putea fi de asemenea legată de o infecți cu candidă.

Dr. Mao Shing Ni spune că acești pacienți consumă de obicei prea mult zahăr și produse din grâu, sunt expuși la mucegai sau suferă de suprasolicitare emoțională și fizică.

Candida – tratament

Infecțiile cu Candida albicanis se tratează de regulă cu medicamente antifungice, precum:

– polieni
– fluoropirimidine
– echinocandine
– azoli

Unele specii de candidă dezvoltă însă rezistență la acești agenți. Din aceste considerente, oamenii de știință sunt preocupați să identifice alternative sau metode de tratament mai eficiente și mai sigure.

Dietă pentru candidă

Lupta împotriva infecțiilor cu candidă trebuie să înceapă de la dietă. Persoanele care suferă de candidoză trebuie să reducă pe cât posibil consumul de carbohidrați rafinați, zahăr și produse care conțin aceste ingrediente. În schimb, trebuie să includă mai multe proteine și acizi grași esențiali.

Iată câteva alimente benefice în infecțiile cu Candida albicanis:

– fructele citrice
– varza, gulia
– păpădia
– ghimbirul, turmericul
– frunzele de sfeclă
– frunzele de morcovi
– ciupercile shiitake
– orzul
– usturoiul
– cayenne
– oregano
– rozmarinul
– mărarul
– feniculul
– cardamomul
– anasonul

Nu consumați aceleași alimente pe perioade mari de timp. Alternați-le. Cerealele integrale nu trebuie servite în cantități mari.

Alimente interzise în infecțiile cu candidă:

– pâinea albă
– produsele lactate
– alcoolul
– zahărul
– prăjiturile
– murăturile
– oțetul
– fructele dulci și sucurile
– cartofii și alte legume bogate în amidon

Dacă suferi de candidă, evită să consumi mâncare de mai multe zile care a stat la frigider. Este mai bine să o păstrezi în congelator sau să mănânci mâncare proaspătă. Evită de asemenea alimentele crude și reci.

Citește și: Iaurtul combate mai eficient candidoza vaginală decât Clotrimazol (studiu)

Remedii naturiste pentru candidă

Ceai de păpădie. Pune o mână de frunze verzi de păpădie la fiert în 3 căni de apă, timp de 10 minute. Poți bea câte 3 căni pe zi.

Usturoi. Mănâncă 2-3 căței de usturoi crud în fiecare zi.

Citește și: Candidozele, acneea și alte afecțiuni ale pielii pot fi tratate cu usturoi crud

Ceai de mirodenii. Pune 1 linguriță de oregano, ½ linguriță de ghimbir și ¼ linguriță de cayenne la fiert cu 3 căni de apă, timp de 10 minute. Se pot bea până la 3 căni de ceai pe zi.

Probiotice. Studiile au arătat că Lactobacilii pot oferi o protecție semnificativă împotriva daunelor provocate de infecția cu Candida albicanis.

Semințe de in. Pune 1 lingură de semințe de in într-un pahar cu apă și bea conținutul pe stomacul gol. Se pot consuma 2 astfel de doze. Ajută la menținerea sănătății intestinale

  Acid caprilic. Se pot lua câte 300 mg pe zi. Are efecte antifungice ușoare. Se găsește în nuca de cocos, dar și sub formă de supliment alimentar.

Citește și: Supozitoare naturale pentru infecțiile cu candidă – rețetă de casă din 3 ingrediente

Surse biliografice:

1. Giselle C. de Oliveira Santos, Cleydlenne C. Vasconcelos, Alberto J. O. Lopes, Maria do S. de Sousa Cartágenes, Allan K. D. B. Filho, Flávia R. F. do Nascimento, Ricardo M. Ramos, Emygdia R. R. B. Pires, Marcelo S. de Andrade, Flaviane M. G. Rocha, and Cristina de Andrade Monteiro, Candida Infections and Therapeutic Strategies: Mechanisms of Action for Traditional and Alternative Agents, Front Microbiol. 2018; 9: 1351. Published online 2018 Jul 3. doi: 10.3389/fmicb.2018.01351: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6038711/
2. Graf K, Last A, Gratz R, Allert S, Linde S, Westermann M, Gröger M, Mosig AS, Gresnigt MS, Hube B, Keeping Candida commensal: how lactobacilli antagonize pathogenicity of Candida albicans in an in vitro gut model, Dis Model Mech. 2019 Sep 12;12(9). pii: dmm039719. doi: 10.1242/dmm.039719: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31413153
3. Dr. Mao Shing Ni, Candida: Natural Treatments, Tao of Welness: http://www.natural-treatments-for.com/natural-treatments-for-candida.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.