Pentru ce este bun propolisul – la ce îl poți folosi

Probabil că nu avem nevoie de argumente științifice să credem în valoarea terapeutică a produselor apicole. Câți dintre noi nu am simțit efectele binefăcătoare ale mierii, ale propolisului, ale polenului și lăptișorului de matcă?

Propolisul este foarte apreciat în țară și mai puțin peste hotare. Asta deoarece România este una din cele mai mari țări apicole din lume. Străinii abia încep să îi descopere calitățile și să îl includă în arsenalul lor terapeutic.

Pentru ce este bun propolisul

Pentru ce este bun propolisul: Freepik – www.freepik.com

Încă din vremurile trecute propolisul era folosit pentru tratarea rănilor și a abceselor. Albinele „cunosc” efectele antibiotice ale propolisului și îl folosesc pentru sigilarea stupului. Este una din armele lor cele mai puternice împotriva bacteriilor, a fungilor și a altor invadatori periculoși.

Pentru ce este bun propolisul și la ce îl poți folosi

Studiile științifice confirmă eficiența propolisului împotriva patogenilor dăunători și nu numai. Iată câteva din utilizările terapeutice ale acestui produs apicol, confirmate științific.

Propolis pentru infecții

Studiile au arătat că propolisul acționează ca un antibiotic natural puternic. S-a dovedit eficient în testele pe microbi, inclusiv împotriva unor patogeni puternici, precum Stafilococul auriu.

Calitățile sale antimicrobiene variază în funcție de regiunea în care a fost produs. Ele se datorează în mare parte conținutului de flavonoide.

Propolis pentru infecțiile urechii

Cele mai multe victime ale infecțiilor urechii medii sunt copiii. Însă nici adulții nu sunt feriți. Un studiu preliminar a arătat că propolisul conține un compus care reduce inflamația urechii interne. Compusul se numește ester fenetilic al acidului cafeic.

Propolis pentru candida

În proprietățile sale antibiotice intră și capacitatea de a combate fungii sau ciupercile. Rezultatele unor studii au arătat că propolisul ar putea inhiba creșterea candidei albicanis, o ciupercă ce afectează zonele orale și genitale (candidoza bucală și candida vaginală). Totodată, propolisul stimulează răspunsul imunitar al organismului la infecția cu candidă.

Propolis pentru herpesul vaginal

Tot la capitolul infecții, se pare că propolisul este superior aplicațiilor farmaceutice pentru herpesul vaginal. Analizele au arătat că acesta împiedică progresia infecției herpetice și protejează împotriva altor infecții vaginale, precum candidoza.

Propolis pentru ciuperca unghiei

Testele de laborator care au comparat propolisul cu medicamentele convenționale pentru ciuperca unghiei au arătat că propolisul exercită o protecție mai mare împotriva infecției.

Mai exact, șapte din fungii testați au fost rezistenți la medicamentele convenționale. Nu însă și la propolis.

Propolis pentru arsuri

Un studiu a arătat că propolisul brazilian este la fel de eficient în tratarea arsurilor minore precum cremele convenționale pentru arsuri. Efectul său calmant a fost chiar superior.

Propolis pentru diabet

Propolisul conține compuși antioxidanți care contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Mai precis, inhibă enzimele care cresc glucoza sangvină.

Un studiu publicat în anul 2017 în „Journal of Integrative Medicine” a concluzionat că administrarea zilnică a unei doze de 900 mg de propolis, timp de 12 săptămâni, a îmbunătățit glicemia și nivelurile lipidelor din sânge la pacienții cu diabet de tip 2.

Propolisul și cancerul

Dincolo de activitatea sau imunostimulatoare, propolisul – și alte produse apicole – au fost studiate și pentru potențialul lor anticancerigen.

Sunt studii care sugerează că propolisul împiedică dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul cervixului și a prostatei.

Compușii care inhibă creșterea celulelor de cancer sunt polifenolii, acidul cafeic și quercetina. Aceștia induc apoptoza în celulele de carcinom și melanom malign, suprimând creșterea tumorilor.

Citește și: Produsele apicole ne sunt de mare folos în alergii, infecții, oboseală, arsuri, imunitate scăzută

Cum se folosește propolisul

Cel mai indicat să este să folosești produse standardizate pe bază de propolis, de la producători renumiți, de încredere.

Cel mai des este consumat sub formă de tinctură sau capsule. Există însă multe alte preparate naturiste care au ca ingredient special propolisul, precum spray-urile pentru afecțiunile respiratorii, bomboanele medicinale, siropurile, melite, pastele de dinți, creme, etc.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9948, 4497, 3490, 4324 ‘ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Dr, Edward Group, What Is Bee Propolis? 10 Great Uses, Global Healing: https://globalhealing.com/natural-health/what-is-bee-propolis-10-great-uses/
2. Samadi N, Mozaffari-Khosravi H, Rahmanian M, Askarishahi M., Effects of bee propolis supplementation on glycemic control, lipid profile and insulin resistance indices in patients with type 2 diabetes: a randomized, double-blind clinical trial, J Integr Med. 2017 Mar;15(2):124-134. doi: 10.1016/S2095-4964(17)60315-7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28285617
3. Pongsathon Premratanachai and Chanpen Chanchao, Review of the anticancer activities of bee products, Asian Pac J Trop Biomed. 2014 May; 4(5): 337–344. doi: 10.12980/APJTB.4.2014C1262. PMCID: PMC3985046. PMID: 25182716: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3985046/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.