Cum să folosești aloe vera pentru piele

Numită cândva și „planta nemuririi”, aloe vera merită toată atenția noastră atunci când vine vorba despre beneficiile sale. Excelează în tot ce înseamnă piele și afecțiuni cutanate.

De la tăieturi și răni, până la acnee, arsuri, eczeme și psoriazis, aloe vera își face treaba foarte bine. Calmează, hrănește, hidratează și vindecă.

Aloe vera pentru piele utilizari: Freepik – www.freepik.com

Aloe vera pentru piele – cum să o folosești

Se spune că nu ar trebui să pe piele nimic din ceea ce nu ai putea să mănânci. Cu alte cuvinte, produsele pe care le folosești pentru îngrijirea pielii trebuie să fie naturale și, pe cât se poate, comestibile!

Ei bine, aloe vera este una din cele mai nutritive plante! Cercetătorii au descoperit o gamă impresionantă de vitamine și minerale în frunzele de aloe.

Conține peste 75 de nutrienți și fitonutrienți cu diverse aplicații în sănătate, frumusețe și cosmetică.

Citește și: Aloe vera conține toate vitaminele necesare zilnic, inclusiv B12 – dr. Ovidiu Bojor

Aloe pentru piele uscată

Principalul compus din aloe, care hidratează și ajută pielea să rețină umiditatea necesară, se numește „acemannan”.

Datorită faptului că este bogată în apă și deloc grasă, este excelentă pielea uscată și prevenirea arsurilor sau iritațiilor după ras.

Aloe pentru riduri

Aloe vera este renumită pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire asupra pielii. Un studiu realizat pe femei cu vârsta peste 45 de ani a arătat că suplimentele orale cu aloe vera, administrare timp de 3 luni, au stimulat producția de colagen și au netezit ridurile de pe frunte (liniile de încruntare).

Citește și: Cremă cu ALOE vera pentru riduri, din 2 ingrediente

Conține antioxidanți care combat daunele radicalilor liberi asupra pielii. Pentru prevenirea îmbătrânirii pielii, sunt recomandate atât aplicațiile cu gel de aloe vera, cât și consumul intern de produse standardizate pe bază de aloe.

Aloe pentru arsuri minore

Această plantă face parte din remediile de prim-ajutor în caz de arsuri minore (gradul I și II). Dacă ai o plantă matură de aloe în casă și te-ai opărit, sau te-ai ars, taie o frunză și aplică gelul direct pe piele.

Studiile au arătat că aloe grăbește procesul de vindecare a arsurilor ușoare, datorită conținutului de acemannan și a celorlalți compuși antioxidanți.

Totodată, în aloe se găsește un compus (giberelină) care stimulează creșterea de celule noi de piele. De aceea poate fi utilă în tot felul de răni și în arsurile de soare. Are efecte emoliente și reduce senzația de arsură și uscăciunea pielii provocate de razele solare.

Aloe pentru acnee

Grație proprietăților sale antibacteriene, antiseptice și antiinflamatoare, aloe vera poate combate acneea. Conține polifenoli, compuși care înlătură toxinele din pori care pot duce la apariția sau agravarea acneei.

Studiile au arătat că gelul de aloe a crescut eficiența cremelor pentru acnee, precum crema cu tretinoină.

Aloe vera pentru piele

Aloe vera pentru piele: Freepik – www.freepik.com

Aloe vera pentru vergeturi

La fel ca în cazul ridurilor, aloe vera reduce aspectul vergeturilor, care apar cu precădere după naștere sau creșterea/pierderea în greutate. Efectul este mai bun când gelul de aloe este folosit în combinație cu vitamina E.

Aloe pentru mâncărimile pielii

Gelul de aloe vera poate calma mâncărimilor cauzate de psoriazis și de pielea uscată. Acesta hidratează, răcorește și atenuează pruritul, roșeața și umflătura.

Aloe vera pentru mătreață

Datorită efectelor sale emoliente și antibacteriene, gelul de aloe poate fi folosit și împotriva mătreții.

Cum se folosește aloe vera

Poți aplica direct pe piele gel de aloe vera 100% natural. Sau îl poți combina cu capsule de vitamina E, cu miere, apă de trandafiri, suc de lămâie (în caz de acnee), ulei de cocos, ovăz (pentru mâncărimi).

Dacă folosești gelul de aloe vera direct din frunza plantei pe care o ai în casă, păstrează-l în frigider. Îl poți folosi până la o săptămână.

Precauții și contraindicații la aloe vera

Trebuie să știi că rodusele pe bază de aloe vera nu sunt reglementate de FDA. Din acest motiv te sfătuim să folosești doar produse de calitate, conform indicațiilor de pe recipient/ambalaj. Raportează medicului sau farmacistului orice efecte secundare experimentezi. 

Dacă în urma aplicării gelului de aloe vera ai mâncărimi, usturime sau arsuri, încetează să mai folosești acest produs. Probabil ești sensibil la gelul de aloe vera. 

Dacă suferi de arsuri grave sau răni deschise sau alt tip de leziuni care necesită intervenție chirurgicală, nu folosi aloe vera. Planta poate reduce capacitatea naturală a pielii de a se vindeca. 

Nu aplica gelul de aloe vera pe răni infectate sau alte infecții ale pielii. Din cauza peliculei protectoare pe care o lasă pe piele, poate perturba procesul de vindecare, agravând infecția. 

Nu este indicat să consumi aloe intern. Nu este considerat o practică sigură, mai ales dacă folosești gelul direct din frunză. 

Citește și: Aloe vera din casă poate fi periculoasă! Nu o folosi intern!

Surse:

1. Dr. Edward Group, Aloe Vera for Skin: DIY Recipes for Healthy Skin, Acne, & More, Global Healing: https://globalhealing.com/natural-health/aloe-vera-for-skin/
2. Kristeen Cherney, Gerhard Whitworth, 10 Benefits of Using Aloe Vera on Your Face, Healthline: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/aloe-vera-for-face

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.