Leacuri pentru ciocuri la călcâie

Nu există foarte multe leacuri băbești pentru ciocuri la călcâie, așa cum poate speră mulți din cei afectați de această problemă.

Mai mult decât atât, unii medici susțin că aceste ciocuri, sau pinteni, cum se mai numesc, nu au nevoie de nici un fel de tratament.

Ciocuri calcaie remedii

Ciocuri calcaie remedii: Macrovector – www.freepik.com

Ce sunt ciocurile la călcâie?

Ciocurile sunt crescături osoase (depozite de calciu) care pot să apară la călcâie, la mâini sau pe coloana vertebrală. Circa 90% dintre cei care au acești pinteni calcaneeni nici măcar nu sunt conștienți de prezența lor, deoarece nu provoacă dureri sau alte simptome.

De cele mai multe ori, ciocurile sunt descoperite în mod accidental în urma unei radiografii pentru o altă problemă la picior. Ele nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Ciocuri călcâie – simptome

O persoană poate avea ciocuri la călcâie și fără să acuze durere. Dacă totuși te dor călcâiele, trebuie să știi că nu ciocurile sunt cauza reală a suferinței tale.

Dr. Alan Davis – ortoped și chirurg de glezne spune că nu se axează pe pinteni atunci când își tratează pacienților. Asta deoarece durerea poate să treacă și fără ca pintenul să dispară.

Același lucru îl spune și dr. Marius Uscatu, medic specialist în ortopedie și traumatologie. El este de părere că durerile calcaneene (sau talagii) pot fi provocate de circa 30-50 de afecțiuni.

Ciocurile la călcâie nu cauzează întotdeauna durere, și nu în toate cazurile durerea de călcâi este asociată cu pintenii calcaneeni.

Un pinten nu te va deranja decât dacă este proeminent și îl simți sub piele. Însă medicii care se axează prea mult pe aceste ciocuri riscă să rateze depistarea adevăratei cauze a durerii de călcâi.

Ciocurile la călcâie – din ce cauză apar

Pintenii pot să se formeze din cauza solicitării pe termen lung a mușchilor și a ligamentelor. Mersul mult pe jos, alergatul sau săritul pe suprafețe tari sunt doar câteva cauze al ciocurilor la călcâie.

În cele din urmă, tensiunea sau sforțarea excesivă afectează osul calcaneu și astfel apar pintenii. Ei se dezvoltă însă în timp. Nu apar peste noapte, sau după un antrenament solicitant.

Alte cauze ale pintenilor calcaneeni:

– încălțămintea nepotrivită

– lezarea călcâiului

– excesul de greutate corporală

– purtarea frecventă a șlapilor

– purtarea unor pantofi uzați

Mulți dintre cei care au ciocuri în călcâie au și fasciită plantară. La rândul ei, fasciita plantară crește riscul de apariție a pintenilor. 

Leacuri pentru ciocuri la călcâie

Dr. Marius Uscatu este de părere că nici unul din tratamentele pentru pinteni recomandate de medicii tradiționali nu este eficient, nici măcar necesar.

El consideră medicamentele antiinflamatoare (Iburprofen, Aspirină, Naproxen) și laserul inutile. Iar injecțiile cu Diprophos și iradierea cu raze Roentgen sunt chiar periculoase. De asemenea, nu există operație pentru pinteni.

Comprese reci pentru pinteni

Ceea ce poți face pentru a reduce disconfortul provocat de ciocuri este să aplici comprese reci. Acestea pot reduce inflamația țesutului afectat. Se lasă să acționeze 10 minute, după care se pot aplica din nou. La fel de utilă este rularea piciorului pe o sticlă de apă rece.

Acordă mai multă atenție încălțămintei. Poartă pantofi care susțin bine călcâiul, cu o talpă fermă și puțin înaltă (cel mult 2,5 cm.). Călcâiul trebuie să stea fix, să nu alunece în față, în spate sau în laterale.

Exerciții pentru ciocuri la călcâie

Pentru reducerea presiunii de pe pinten, poți practica întinderi ale gambei și ale mușchilor înconjurători.

Așează-te pe un scaun. Ridică piciorul afectat peste genunchiul celălalt. Apucă degetele de la picioare și trage-le spre piept. Ține talpa în această poziție 30 de secunde. Repetă exercițiul de 5 ori le rând.

Un alt exercițiu: pune mâinile pe un perete, ca și cum l-ai împinge, cu un picior ușor în fața celuilalt. Apleacă-te în față. Îndoaie genunchii și împinge ușor coapsele înainte pentru a simți cum glezna se întinde. Stai în această poziție 10 secunde, apoi îndreaptă picioarele. Repetă exercițiul de 10 ori la rând, apoi schimbă piciorul.

Dacă vei practica aceste exerciții dimineața, la amiază și seara, vei observa că durerea de călcâie se va diminua.

Plante pentru ciocuri la călcâie

Există și uleiuri esențiale antiinflamatoare care pot fi folosite ca leacuri pentru ciocuri la călcâie. Dacă îți vei masa călcâiele cu ele, vei putea obține o ameliorare a inflamației și a durerii:

– ulei esențial de eucalipt

– ulei esențial de lavandă

– ulei esențial de portocale

– ulei esențial de rozmarin

– ulei esențial de susan

– ulei esențial de cimbru

– ulei esențial de bergamotă

– ulei esențial de fenicul

Nu le aplica direct pe piele! Diluează câteva picături de ulei esențial cu o cantitate cel puțin de 3 ori mai mare de ulei vegetal.

Bibliografie:

1. Kristeen Cherney, Gregory Minnis, Everything You Need to Know About Heel Spurs, Healthline: https://www.healthline.com/health/heel-spurs#exercises
2. Rachel Nall, William Morrison, 7 Heel Spur Treatments and Home Remedies, Healthline: https://www.healthline.com/health/heel-spur-treatment
3. Cleveland Clinic, 6 Reasons You Shouldn’t Assume Foot Pain Is a Heel Spur: https://health.clevelandclinic.org/6-reasons-you-shouldnt-assume-foot-pain-is-a-heel-spur/
4. MedLine, EVITA MEDICII CARE TE DIAGNOSTICHEAZA CU “PINTENI CALCANEENI” SAU “CIOCURI IN CALCAI”. 11 INTREBARI SI RASPUNSURI: https://www.medlife.ro/articole-medicale/evita-medicii-care-te-diagnosticheaza-cu-pinteni-calcaneeni-sau-ciocuri-in-calcai-11-intrebari-si-raspunsuri.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.