Mierea românească mai bună decât mierea Manuka
Foarte multe persoane vor să audă că mierea românească este mai bună decât Manuka. Nu este doar o dorință justificată de simțământul „patriotic”, ci o realitate.
Un studiu recent a demonstrat că mierea românească are o activitate antibacteriană egală sau chiar superioară mierii de Manuka produsă în Noua Zeelandă.
Cuprins
Mierea românească, mai bună ca Manuka
Analizele au fost conduse în laboratoare din România (Cluj și Oradea), dar și în laboratoare din Elveția. Cercetătorii au testat mierea românească, mierea elvețiană și mierea Manuka împotriva unor tulpini de patogeni populari, și anume Stafilococul auriu și E. coli.
Simona Bișboacă, unul din autorii studiului a declarat că rezultatele au produs o surpriză plăcută. Mierea românească și mierea elvețiană s-au dovedit a fi la fel de bune precum mierea Manuka.
Despre mierea Manuka se vehiculează că ar fi cel mai puternic antibiotic natural din lume și că ar avea cea mai mare concentrație de substanțe antibacteriene.
Se pare că mierea noastră este la fel de bună ca cea de Manuka, sau chiar mai bună. Cu siguranță nu aveam nevoie de dovezi științifice ca să credem în produsele noastre românești. Cert este că tot ce este autohton și local este mult mai potrivit pentru noi decât produsele importate.
România – un mare producător de miere de calitate
România este una din țările campioane în ceea ce privește producția de miere. Avem toate condițiile prielnice pentru practicarea apiculturii. De altfel, peste 60% din pământul României este folosit pentru agricultură.
În 50% din pământul arabil se cultivă cereale (grâu, orz, ovăz și porumb).
Cele mai întâlnite tipuri de miere în România sunt:
• mierea de salcâm
• mierea de tei
• mierea de floarea-soarelui
• mierea de mentă
• mierea de castan
• mierea de mană
• mierea polifloră
• mierea de rapiță
• mierea de zmeur
Există de asemenea diverse tipuri de polen: poliflor, de măr, de cireș, de păducel, de iarba neagră, de trandafir, de salcie și așa mai departe. Fiecare sortiment de miere și de polen are proprietățile sale unice.
De pildă, mierea de castan, produsă cu precădere în Munții Pădurea Craiului, este benefică pentru circulația sangvină și tensiunea arterială, pentru ficat și combaterea osteoporozei.
Românii consumă prea puțină miere
Din păcate, foarte puțini români consumă miere în mod regulat. În medie, un român consumă circa 500 de grame de miere pe an. Este o cantitate mult mai mică decât cea consumă în alte țări din Europa.
Deși avem o miere foarte bună și o producție bogată, totuși nu beneficiem la maxim de acest dar.
China este cel mai mare producător de miere din lume, însă mierea lor este de o calitate slabă. Mierea românească este extrasă după metode și secrete știute doar de apicultorii români.
În plus, mierea românească este mult mai ieftină și accesibilă decât mierea Manuka sau alt tip de miere importată. Un borcan de miere românească ajunge undeva la 30 de lei, în timp ce mierea de Manuka este de cel puțin de 3 ori mai scumpă.
Acum că s-a demonstrat științific că mierea românească este mai bună ca mierea Manuka (și mai ieftină!), nu ai nici un motiv să nu o incluzi mai des în dieta ta!
Miere – utilizări terapeutice inedite
Există numeroase moduri în care poți să folosești mierea în scop medicinal. Iată câteva dintre ele:
– pentru tuse și dureri în gât
– pentru herpes genital și bucal
– pentru psoriazis
– pentru hemoroizi (în combinație cu ulei de măsline și ceară, sub formă de alifie)
– pentru arsuri
– pentru răni și ulcerații
– pentru îmbunătățirea nivelului de colesterol, trigliceride, tensiune arterială
Citește și: Zeci de remedii pe care le poți prepara acasă cu miere
Bibliografie:
1. Raluca Daniela Isopescu, Ana Maria Josceanu, Teodora Colta and Roxana Spulber, Romanian Honey: Characterization and Classification, Intech Open. DOI: 10.5772/66321: https://www.intechopen.com/books/honey-analysis/romanian-honey-characterization-and-classification
2. Dihi 24, STUDIU. Mierea românească, un antibiotic mai puternic decât mierea de Manuka: https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/studiu-mierea-romaneasca-un-antibiotic-mai-puternic-decat-mierea-de-manuka-1219017?fbclid=Iw
3. Liv Combe, Jeanne Morrison, 9 Unexpected Uses for Honey, Healthline: https://www.healthline.com/health/9-unexpected-uses-for-honey
4. Kris Gunnars, 10 Surprising Health Benefits of Honey, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-honey#section3