Plante medicinale pentru tusea productivă

Înainte de a căuta remedii pentru tuse este important să afli ce tip de tuse ai. Te invităm să descoperi în acest articol cele mai bune plante medicinale pentru tusea productivă.

Deși poate fi extrem de chinuitoare, tusea nu este o boală în sine, ci un simptom. Fie este o manifestare a răcelii, fie o reacție la un agent iritant (praf, alergen, polen, mucegai, fum).

Plante tuse productiva

Plante tuse productiva: Jcomp – www.freepik.com

Tusea productivă – cauze

Există mai multe tipuri de tuse. Cele mai cunoscute sunt tusea seacă (sau uscată) și tusea productivă (sau umedă). Așa cum o arată și numele, tusea productivă produce mucus.

Dacă tușești și expectorezi de mai bine de câteva săptămâni, tusea ta poate avea o cauză mai serioasă, precum:

Bronșită (inflamarea tuburilor care transportă aerul în plămâni); bronșita acută este de regulă provocată de un virus, iar bronșita cronică de fumat.

Pneumonie (o infecție a plămânilor, cauzată de virusuri, bacterii sau fungi).

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC); cauza principală o reprezintă fumatul.

Fibroza chistică (o boală respiratorie genetică în care apare de regulă în copilărie și se manifestă prin producție excesivă de mucus gros și lipicios în plămâni și alte organe).

Astm (în cazuri mai rare, pacienții astmatici au o tuse productivă persistentă).

Tusea productivă care durează de ceva timp trebuie investigată de medic, mai ales dacă ești fumător.

Plante medicinale pentru tusea productivă

Tusea trebuie privită ca un reflex prin care corpul încearcă să înlăture iritanții dăunători. În cazul tusei productive, acest reflex ajută la eliminarea mucusului din plămâni sau din piept, cu scopul de a curăța căile respiratorii. De aceea tusea nu trebuie suprimată.

În tusea productivă sunt recomandate plantele cu efecte expectorante, care să stimuleze și mai mult eliminarea mucusului. Iată cele mai bune remedii pentru tusea productivă:

Ceai de cimbru și pătlagină; se pune 1 linguriță de amestec de plante la infuzat într-o cană cu apă clocotită; se lasă să dea 4-5 clocote, apoi se strecoară; se adaugă și suc de lămâie; se beau 4-5 căni de ceai proaspăt pe zi, pentru tuse convulsivă, secreții abundente, astm bronșic, astm pulmonar, pneumonie, bronșită cronică.

Macerat din rădăcină de nalbă; se pune 1 linguriță de plante la macerat în 250 ml de apă rece și se lasă peste noapte; a doua zi, amestecul se încălzește, apoi se strecoară; se beau 2-3 căni pe zi, pentru tuse, bronșită, secreții pulmonare abundente, răgușeală, amigdalită, gură uscată, emfizem pulmonar.

Ceai de podbal; se pune 1 linguriță de flori de podbal la infuzat în 250 ml de apă clocotită; se poate asocia cu lumânărică și pătlagină, în cantități egale; se folosește în acest caz 2 lingurițe de amestec de plante la 250 ml de apă; se beau 3 căni de ceai pe zi, cu miere.

Alte remedii pentru tusea productivă

–  Bomboane cu miere, lămâie, eucalipt, salvie, cimbru sau mentă
–  Iarbă mare
–  Hrean
–  Isop
–  Piper negru sau cayenne (se pot adăuga în ceaiuri sau mâncăruri)
–  Plasturi cu muștar
–  Unguraș
–  Usturoi amestecat cu miere
–  Ceapă cu miere
–  Ceai de ghimbir
–  Ceai de cimbru și cuișoare
Sirop de plante cu miere

Tusea productivă la copii – remedii

Tusea productivă datorată unui virus nu necesită un tratament special. Virusurile trebuie lăsate să se desfășoare. Doar tusea productivă cauzată de bacterii se tratează cu antibiotice.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii mai mici de 4 ani nu trebuie să primească medicamente pentru tuse și răceală.

Un remediu pentru tusea productivă la copii ar putea fi mierea de albine. Un studiu a arătat că o jumătate de linguriță de miere administrată seara, înainte de culcare, este o metodă sigură pentru reducerea tusei și a mucusului. Nu dați miere copiilor sub 1 an!

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘3843, 10488, 4497, 10490′ button=’Cumpără aici’]

Dacă ți-a plăcut acest articol și ai găsit informațiile noastre folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Bibliografie:

1. Corinne O’Keefe Osborn, Debra Rose Wilson, Treating a Wet Cough at Home: 10 Natural Remedies, Healthline: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-wet-cough
2. Corinne O’Keefe Osborn, Judith Marcin, What Illnesses or Conditions Cause Wet Cough, and How Do I Treat It in Myself or My Child? Healthline: https://www.healthline.com/health/wet-cough
3. Tash, Wet Cough Remedies Using Herbs, Holistic Health Herbalist: https://www.holistichealthherbalist.com/herbal-remedies-wet-cough/
4. Maria Treben, Tuse, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.