Remedii pentru buze uscate sau crăpate

În cazul în care ești în căutarea unor remedii pentru buze uscate sau crăpate și nu vrei ceva scump din magazine, poți încerca variantele de mai jos.

Deși nu pare o afecțiune serioasă, este foarte incomod să ai buzele uscate, indiferent de anotimp.

remedii pentru buze uscate crapate

Remedii pentru buze uscate crapate: Freepik – www.freepik.com

Buze uscate sau crăpate – cauze

Pielea de la suprafața buzelor este mult mai subțire și mai delicată decât pielea de pe restul corpului. Și pentru că nu are glande sebacee care să producă ulei sau umezeală, este mai predispusă la uscare și crăpare.

Un factor necontrolabil care duce la uscarea sau crăparea buzelor este vremea de afară. Aerul uscat extrage umezeala din buze și de aceea multe persoane au buze uscate iarna. Este foarte importantă hidratarea și protejarea buzelor în sezonul rece.

Alte persoane au obiceiul să își umezească des buzele din cauză că le simte uscate. Deși acest lucru pare să remedieze problema pe moment, în timp nu face decât să agraveze situația.

Unele balsamuri de buze sau rujuri conțin substanțe care duc la uscarea buzelor, precum glicerină, camfor, mentol sau fenol. Evită produsele care conțin acești compuși, precum și pe acelea care conțin parfumuri.

Expunerea prelungită la razele ultraviolete ale soarelui poate afecta buzele, ducând la uscarea sau chiar la crăparea lor.

Nu în ultimul rând, antihistaminicele, diureticele și medicamentele folosite în chimioterapie pot avea ca efect deshidratarea corpului și uscarea buzelor.

Problema poate fi cauzată de medicamentele pentru acnee, pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil.

Remedii pentru buze uscate sau crăpate

Dacă buzele tale sunt pline de coajă, freacă-le cu o periuță de dinți curată, pentru a îndepărta celulele moarte de piele și a facilita pătrunderea soluțiilor hidratante pe care le vei folosi ulterior.

O altă variantă ar fi să îți cureți buzele cu zahăr sau sare de mare. Aplică apoi un agent emolient, precum miere sau ulei.

Ulei de cocos pentru buze uscate

Uleiul de cocos poate fi un remediu bun pentru buze uscate, deoarece hidratează pielea și totodată o protejează de agenții externi. În plus, uleiul de cocos are efecte antiinflamatoare și antibacteriene.

Aloe vera pentru buze uscate

Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatoare și vindecătoare. Poate ajuta la tratarea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv a buzelor uscate sau crăpate.

Dacă ai în casă o plantă aloe vera matură, taie o frunză și extrage puțin gel. Aplică-l pe buze și lasă-l să acționeze câteva ore. Nu folosi acest remediu mai mult de 2-3 ori pe zi, deoarece aloe are efecte exfoliante ușoare.

Miere pentru buze uscate

Fără îndoială, mierea este un aliment extraordinar pentru îngrijirea pielii. Unge buzele uscate cu miere de mai multe ori pe zi. Evită acest remediu dacă ai alergie la produsele apicole.

Cremă de gălbenele pentru buze uscate

Este unul din cele mai bune remedii pentru buze uscate sau crăpate. Unge-ți buzele cu cremă de gălbenele în fiecare seară, înainte de culcare, sau chiar și în timpul zilei. Le va menține hidratate și va accelera vindecarea leziunilor.

Citește și: Unguentul de gălbenele vindecă mai repede decât orice medicament afecțiunile pielii

Avocado pentru buze uscate

O recenzie a arătat că untul de avocado este bogat în acid linoleic și acid oleic – acizi grași cu beneficii pentru piele. Zdrobește o feliuță de avocado și aplică pasta pe buze, la nevoie.

Vaselină pentru buze uscate

Academia Americană de Dermatologie recomandă vaselina albă pentru buze uscate. Trebuie aplicată în timpul zilei și seara, înainte de culcare. Acest produs păstrează apa mai mult timp în buze și împiedică uscarea lor.

Nu folosi vaselina pe buzele uscate sau crăpate din cauza soarelui. Vaselina va reține căldura provocată de arsură și va împiedica vindecarea buzelor.

Balsam pentru buze uscate

Folosește un balsam de buze care conține unul din următoarele ingrediente calmante și hidratante:

• petrol

• lanolină

• ceară de albine

• ceramide

Bea suficientă apă pentru a menține corpul și pielea hidratată. Evită să folosești produse pentru buze care conțin substanțe iritante (alcool, parfumuri, vopsele etc).

Evită să respiri pe gură, deoarece acest lucru poate duce la uscarea gurii și a buzelor. Dacă nu poți respira pe nas din cauza unei congestii, cere sfatul medicului.

Când trebuie să mergi la medic

Mergi la dermatolog dacă senzația de buze uscate persistă și nu dispare în 2-3 săptămâni. Poate fi vorba despre ceva mai serios, precum o infecție fungică, o reacție alergică sau cheilită exfoliativă.

Bibliografie

1. Adrienne Santos-Longhurst, Gerhard Whitworth, 5 Easy DIY Treatments for Chapped Lips, Healthline: https://www.healthline.com/health/skin/home-remedies-for-chapped-lips#bottom-line
2. Jamie Eske, Cynthia Cobb, Best 6 ways to relieve chapped lips, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324281.php
3. American Academy of Dermatology, 7 DERMATOLOGISTS’ TIPS FOR HEALING DRY, CHAPPED LIPS: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.