Cimbru cu miere – antibiotic natural (preparare și administrare)

Cimbru cu miere – o delicatesă îmbietoare pentru adulți și copii deopotrivă, atunci când germenii încep să circule în aer în lunile de iarnă.

Fără îndoială, această combinație este una câștigătoare când vine vorba despre calmarea simptomelor de răceală, gripă, tuse, dureri în gât sau infecții respiratorii.

Cimbru cu miere reteta: Freepik – www.freepik.com

Cimbru – proprietăți și beneficii

Cimbrul este inclus în diverse formule farmaceutice și cosmetice, datorită conținutului de timol. Acest compus a demonstrat proprietăți antimicrobiene puternice. Este util în tuse datorită acțiunii sale antispasmodice.

În răceli și infecții ajută prin efectele antiseptice, imunostimulatoare și imunomodulatoare. Poate fi folosit și ca protector pentru inflamații și cancer, grație proprietăților sale antioxidante și anti-carcinogeneză.

Numeroase studii au investigat efectele sale în tratamentul bolilor respiratorii, nervoase și cardiovasculare.

Terapeuta Maria Treben îl recomanda în asociere cu pătlagina, pentru creșterea eficienței împotriva afecțiunilor respiratorii, a secrețiilor abundente și a astmului bronșic.

Cimbrul este de asemenea un leac eficient în tusea convulsivă. Dacă vreți să îl administrați sub formă de ceai, puteți folosi 1 linguriță de amestec de cimbru și pătlagină și 1 cană cu apă clocotită. Se adaugă și 1 felie de lămâie și se lasă la infuzat.

Citește și: Cimbrul întărește plămânii și organismele slăbite, combate durerile și infecțiile

Ceaiul se soarbe cu înghițituri mici, fierbinte, de 4-5 ori pe zi. Acolo unde există risc de pneumonie, ceaiul de cimbru și pătlagină se va bea din oră în oră.

Cimbru cu miere – rețetă

Pe copii cu greu îi poți convinge să bea o cană de ceai. Mult mai atrași vor fi în schimb de o linguriță de sirop aromat… din miere cu cimbru!

Dacă folosești cimbru proaspăt:

umple un borcan pe jumătate cu crenguțe verzi de cimbru

acoperă plantele cu miere și umple borcanul până sus

amestecă puțin, pentru ca cimbrul să fie bine cufundat în miere

pune capacul și așează borcanul într-un loc călduros din casă (ex. per pervaz).

lasă cimbrul la infuzat în miere 2 săptămâni

siropul de cimbru este gata când mierea are un miros și un gust suficient de pregnant de cimbru

păstrează-l într-un loc răcoros – rezistă câteva luni

se ia câte 1-2 lingurițe sau după nevoie; se poate și în ceai cald

în cazul în care vrei să obții mai repede acest remediu, pune mierea și cimbrul la bain-marie la 180 de grade, timp de 15 minute; sau infuzează cimbrul în apă clocotită (3 linguri de plantă proaspătă sau uscată la 2 căni de apă) timp de 20 de minute, strecoară și adaugă mierea (circa 1 cană); acest sirop se păstrează în frigider

Viețuitorii în mănăstiri numesc siropul de cimbru cu miere „antibioticul călugărului”.

Dacă folosești cimbru uscat:

pune 40 g de cimbru uscat și măcinat fin într-un borcan de 200 de grame

adaugă miere polifloră, până sus

închide borcanul ermetic

lasă la infuzat 10 zile

se iau câte 3 lingurițe de sirop de cimbru pe zi (dimineața, la prânz și seara, la o distanță de 8 ore între doze)

Atenție, nu depășiți dozele! Nu este indicat să consumați cimbru cu miere mai mult de 7 zile la rând.

Dacă ți-a plăcut acest articol și ai găsit informațiile noastre folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10336, 7040, 10488, 4497′ button=’Cumpără aici’]

Bibliografie:

1. Lorenzo JM, Mousavi Khaneghah A, Gavahian M, Marszałek K, Munekata, Ferreira, Barba FJ., Understanding the potential benefits of thyme and its derived products for food industry and consumer health: From extraction of value-added compounds to the evaluation of bioaccessibility, bioavailability, anti-inflammatory, and antimicrobial activities, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2019;59(18):2879-2895. doi: 10.1080/10408398.2018.1477730. Epub 2018 Jun 14: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29771598
2. Salehi B1, Mishra AP, Shukla I, Sharifi-Rad, Contreras, Segura-Carretero A, Fathi H, Nasrabadi NN, Kobarfard F, Sharifi-Rad J, Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses, Phytotherapy Research. 2018 Sep;32(9):1688-1706. doi: 10.1002/ptr.6109. Epub 2018 May 22: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785774
3. Scratch Mommy, Thyme Infused Honey (and how to use it!): https://scratchmommy.com/thyme-infused-honey/
4. Leacuri mănăstirești, Cimbru cu miere, antibioticul călugărilor: https://www.facebook.com/pages/Leacuri-M%C4%83n%C4%83stire%C8%99ti-terapii-naturiste/104997301019175
5. Maria Treben, Cimbru, Leacuri din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 14
6. Lindsey Johnson, Honey Thyme Homemade Cough Syrup, Cafe Johnsonia: https://cafejohnsonia.com/2012/10/diy-honey-thyme-cough-syrup.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.